SUA și Marea Britanie acuză oficial China comunistă că a lansat o amplă campanie de spionaj cibernetic care vizează milioane de oameni, începând cu parlamentari, academicieni și jurnaliști, dar și companii importante din domeniul Apărării


SUA și Marea Britanie acuză oficial China comunistă că a lansat o amplă campanie de spionaj cibernetic care vizează milioane de oameni, începând cu parlamentari, academicieni și jurnaliști, dar și companii importante din domeniul Apărării

China comunistă a fost acuzată oficial, luni, de Statele Unite și de Marea Britanie, că ar fi lansat o campanie de spionaj cibernetic de mare anvergură, care ar viza milioane de oameni, începând de la persoane publice precum parlamentari, academicieni și jurnaliști, dar și companii importante din domeniul Apărării. 

Oficialii americani și britanici au identificat o componentă a Ministerului Securității de Stat din China - grupul de hacking numit Advanced Persistent Threat 31 sau „APT31”, care a avut ca ținte angajați ai Casei Albe, senatori americani, parlamentari britanici și oficiali guvernamentali din întreaga lume care au criticat Beijingul. 

Oficialii americani au avertizat că, de peste 10 ani, spionajul cibernetic a compromis contractorii de apărare și o varietate de companii din SUA, inclusiv firmele americane de oțel, energie și îmbrăcăminte, dar și furnizori de echipamente de telefonie mobilă 5G și tehnologie wireless. 

Alt obiectiv al campaniei de hacking a Beijingului ar fi fost fost de a „reprima criticii regimului chinez, de a compromite instituțiile guvernamentale și de a fura secrete comerciale”, a declarat procurorul general adjunct al SUA, Lisa Monaco, luni, într-un comunicat. 

Procurorii americani au deschis, tot luni, un rechizitoriu împotriva a șapte dintre presupușii hackeri chinezi, acuzând faptul că acțiunile acestora au dus la compromiterea confirmată sau potențială a conturilor de serviciu, a e-mailurilor personale, a stocării online și a înregistrărilor apelurilor telefonice a milioane de americani. 

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că vor fi aplicate sancțiuni împotriva unei companii aflate în legături cu Ministerul Securității de Stat, mai exact, e vorba despre Wuhan Xiaoruizhi Science and Technology, precum și împotriva a doi cetățeni chinezi. 

„Anunțul de astăzi dezvăluie eforturile permanente ale Chinei de a submina securitatea cibernetică a națiunii noastre și de a viza americanii și inovația noastră”, a declarat directorul FBI, Christopher Wray, într-un comunicat. 

Și oficialii de la Londra au acuzat grupul numit APT31 că a vizat datele a milioane de oameni din Regatul Unit, dar și ale parlamentarilor britanici critici la adresa Chinei. De asemenea, și Londra a impus sancțiuni companiei paravan a Ministerului Securității de Stat, implicată în activitatea de hacking. 

Inevitabil, diplomații chinezi din Marea Britanie și SUA au respins acuzațiile ca fiind ”nejustificate”, iar Ambasada Chinei la Londra a numit acuzațiile „complet fabricate și calomnii răuvoitoare”

În realitate, acuzațiile acestea nu sunt tocmai o noutate, după mai mulți ani în care Washigtonul a acuzat Beijingul că desfășoară campanii de spionaj cibernetic la scara mare, iar Beijingul a acuzat la rândul său spionajul american de campanii împotriva unor companii chineze precum Huawei. 

(Sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.