De ce se avântă ministrul Energiei, Sebastian Burduja (PNL), să contracteze problematica companie NuScale, pentru construcția de reactoare modulare mici în România? TerraPower a lui Bill Gates oferă o tehnologie mult mai sigură și mai ieftină. Obiectivul României trebuie să fie obținerea celei mai sigure și rentabile tehnologii, NU salvarea companiei NuScale


  • ACP
  • Mar 22, 2024 14:28
  • 4522
De ce se avântă ministrul Energiei, Sebastian Burduja (PNL), să contracteze problematica companie NuScale, pentru construcția de reactoare modulare mici în România? TerraPower a lui Bill Gates oferă o tehnologie mult mai sigură și mai ieftină. Obiectivul României trebuie să fie obținerea celei mai sigure și rentabile tehnologii, NU salvarea companiei NuScale

Zilele trecute, ministrul Energiei – l-am numit pe liberalul Sebastian Burduja – anunța că Romania ”poate să-şi asume rolul de lider (în domeniul reactoarelor nucleare modulare – n. red.) pentru întreaga regiune şi asta va face, în parteneriat cu NuScale”.

O inițiativă ce ar putea fi lăudabilă dacă NuScale – care ar trebui să contruiască reactoarele modulare mici (SMR) la noi în țară, confom celor spuse de Burduja – nu ar avea o situație complicată în Statele Unite și în condițiile în care, concurența acesteia face pași mari înainte cu o tehnologie ce este prezentată ca fiind mai ieftină și mai sigură. Așadar, mai dezirabilă. 

La puțin timp după anunțul ministrului Burduja, că ar dori ca țara noastră să meargă înainte cu proiectul NuScale – chiar și în condițiile în care s-a renunțat la proiectul pilot al companiei ce urma să fie construit în Utah, Statele Unite, din cauza creșterii costurilor –, o altă companie americană a anunțat că va începe construcția la un reactor modular în Statele Unite. 

Compania TerraPower a lui Bill Gates va începe, în iunie, construcția unui reactor modular în statul Wyoming, reactor care ar trebui să producă energie electrică până în 2030, folosind o tehnologie diferită de cea a NuScale, dar care este mai ieftină, mai sigură și cu capacitatea de a stoca energia, fapt foarte folositor când cererea e mai mică și prețurile sunt mai scăzute – detalii AICI

Reactoarele răcite cu sodiu lichid, propuse de TerraPower, ar putea fi construite la aproape jumătate din costul reactoarelor nucleare tradiționale răcite cu apă, cum sunt cele propuse de NuScale, ceea ce e, evident, un mare avantaj. 

Compania lui Bill Gates se bucură și de o situație financiară foarte solidă, având asigurate investiții private de aproape 1 miliard de dolari și un angajament din partea guvernului american de sprijinire cu 2 miliarde dolari. Mai mult, TerraPower are semnat un parteneriat cu Emirates Nuclear Energy Corporation pentru a explora instalarea reactoarelor Natrium în Emiratele Arabe Unite, pentru producerea de electricitate și hidrogen, care ar putea duce la cumpărarea a sute de reactoare de către țara arabă. 

Și chiar ministrul Burduja observa că „atunci când ai a 10-a unitate, a 100-a unitate, costurile scad dramatic”. Așadar, TerraPower are deja posibilitatea scăderii pe mai departe a costurilor, care sunt oricum mai mici chiar de la momentul proiectarii. 

Apoi „sprijinul lui Bill Gates este absolut un factor pozitiv major pentru TerraPower în ceea ce privește capacitatea de a aștepta și de a rezolva întrebările legate de costuri”, așa cum a precizat David Brown, directorul serviciului de tranziție energetică la firma de analiză Wood Mackenzie (detalii AICI).

Faptul că ministrul Energiei dorește ca țara noastră să aibă reactoarele modulare de origine americană este absolut lăudabil, dar afirmațiile sale recente că „avem tot ceea ce ne trebuie să scriem istorie” și că „avem toate şansele chiar să beneficiem de pe urma faptului că proiectul din Idaho (al NuScale – n. red.) nu se va mai face (...) şi chiar să accelerăm şi să fim în 2029, de ce nu, prima ţară din lume care are un reactor modular de mici dimensiuni”sunt total nepotrivite. 

Pe o piață financiară și a energiei foarte complicată și în condițiile în care, în domeniul rectoarelor nucleare modulare, există compania TerraPower a lui Bill Gates, care oferă niște avantaje imposibil de trecut cu vederea, avântul ministrului Burduja către compania NuScale e foarte greu de explicat logic. Contează prea puțin dacă România ar putea să fie prima țară în domeniul reactoarelor modulare sau dacă o să scrie istorie. Obiectivul României trebuie să fie numai obținerea celei mai sigure și rentabile tehnologii și NU salvarea companiei NuScale. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.