Lui Stoltenberg i s-a spus "Niet" la Chișinău


Lui Stoltenberg i s-a spus "Niet" la Chișinău

Pe 16 martie a.c. s-au împlinit 30 de ani de la semnarea de către Republica Moldova a Documentului-cadru al Programului "Parteneriatul pentru Pace". 

Documentul amintit a fost semnat la 16 martie 1994, la Cartierul General al NATO, de ex-Președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur. Republica Moldova a fost al doilea stat din defuncta URSS (după Ucraina) ce a aderat la acest program. 

În ultimele zile am urmărit mass-media din Republica Moldova să văd cum a fost marcată aniversarea evenimentului și am rămas profund dezamăgit. Nu am văzut programe TV să fi fost consacrate evenimentului respectiv, nu s-au emis comunicate ale MAE sau ale Președinției, care ar fi subliniat importanța cooperării Republicii Moldova în cadrul "Parteneriatului pentru Pace". Eu, naiv fiind, mă așteptam că va fi emisă o carte poștală sau chiar o monedă consacrate aniversării a 30 de ani de la semnarea documentului cadru. Se pare, însă, că unica activitate ar fi fost o conferință organizată de către Institutul de Istorie militară de la Chișinău. Nimic mai mult.

Din "informații pe surse" am aflat că  astăzi, 20 martie 2024, în Republica Moldova ar fi trebuit să se afle în vizită oficială dl Jens Stoltenberg, Secretar General NATO, pentru a marca aniversarea de 30 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Programul  Parteneriatul pentru Pace". Dar Domnia Sa nu ne onorează cu vizita ce și-a dorit-o pentru că guvernarea pro-europeană a Republicii Moldova i-a declinat solicitarea. Pretextul ar fi fost agenda încărcată a „conducerii de vârf a țării”, precum și faptul că societatea moldovenească nu ar fi pregătită pentru o asemenea vizită.

Nu cunoaștem dacă decizia de a-i refuza vizita d-lui Stoltenberg a fost luată la nivelul MAE-ului de la Chișinău sau a Președinnției. Un lucru însă e cert: că "argumentarea" refuzului pe cât este de absurdă, pe atât este de puerilă și iresponsabilă.

Să nu știe oare "guvernarea oamenilor buni" și noul șef al diplomației moldovenești (vechi participant al "seratelor Primakov" de la Ambasada Rusiei la Chișinău mai nou fan al propagandistului putinist Venediktov) că până în prezent Republica Moldova a fost vizitată de 3 ori de către SG NATO, inclusiv în 2004, pe timpul odiosului regim Voronin? Să înțelegem că  Republica Moldova era mai pregătită atunci pentru o vizită a SG NATO decât în prezent, după 3 ani de politică pro-europeană a actualei guvernări? 

Dacă e așa, mă întreb ce face guvernarea pentru schimbarea percepției NATO în Moldova? Ce face în acest sens și Oficiul NATO la Chișinău, pentru care am insistat și luptat atât  de mult să fie deschis?

În opinia noastră, declinarea solicitării SG NATO de a vizita Chișinăul de către MAE-ul condus de Popșoi este un exemplu elocvent al "politicii de cadre" falimentare a președintelui Maia Sandu. Sunt convins că dacă în fruntea MAE ar fi fost numit nu un membru docil al sectei PAS, care nu are habar de diplomație, dar un diplomat cu experiență, asemenea gafe monumentale nu s-ar fi făcut, iar imaginea Republicii Moldova nu ar fi avut de suferit. Ori noul șef al diplomației moldovenești, consideră că asemenea gesturi rămân neconsemnate și necontabilizate?

Dacă nu l-aș cunoaște pe dl Popșoi ca fost participant activ la „seratele Primakov” de la Ambasada Rusiei, aș zice ”Iartă-l, Doamne, că nu știe ce face”. Dar așa am îndoieli că refuzul vizitei SG NATO la Chișinău a fost un gest făcut din prostie și incompetență.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.