Sinodul Bisericii Ruse, convocat sub președinția Patriarhului Chiril al Moscovei, a condamnat deschis poziția Bisericii Ortodoxe Române, care a primit în rândurile sale mai mulți clerici plecați din așa-zisa mitropolie a Chișinăului (aparținând Bisericii Ruse) și a avertizat cu privire la "consecințele grave" care ar putea urma după deciziei BOR.
În cadrul ședinței Sinodului de marți, 12 martie, ținută la Mănăstirea Danilov, sub conducerea lui Chiril, s-a discutat despre recentele decizii ale Patriarhiei României cu privire la Ucraina și Republica Moldova, în principal despre faptul că Mitropolia Basarabiei, care e parte a Patriarhiei României, a primit în rândurile sale mai mulți clerici plecați din Mitropolia Chișinăului.
Sinodul Patriarhiei Moscovei a remarcat „cu profund regret, că rezoluțiile Sinodului Bisericii Ortodoxe Române sunt în contradicție directă cu canoanele sacre”. Acesta avertizează că implementarea ulterioară a rezoluțiilor „va duce în mod inevitabil la consecințe grave atât pentru relațiile bilaterale dintre Bisericile ruse și române, cât și pentru unitatea Bisericii Ortodoxe în ansamblu”.
Sinodul a mai adăugat că acei clerici ortodocși români, care s-au întors în Mitropolia Basarabiei, „nu aparțineau acesteia, nici Patriarhiei Române în ansamblul său".
Sinodul rus spune ca ei ar fi fost pedepsiți "pentru încălcarea jurământului clerical și alte infracțiuni canonice, iar nu pentru statutul lor în Biserica Ortodoxă Română, căreia nu pot fi parte din lipsa unei scrisori de demitere".
Sinodul Bisericii Ruse a anunțat și că l-a desemnat pe Mitropolitul Antonie de Volokolamsk să studieze în continuare problema acțiunilor Patriarhiei Române și să „ofere imediat propuneri spre luare în considerare de către Sfântul Sinod” – detalii AICI.