Tensiuni Budapesta-Washington. Ungaria reacționează la o remarcă făcută de președintele Biden, convocând ambasadorul SUA


Tensiuni Budapesta-Washington. Ungaria reacționează la o remarcă făcută de președintele Biden, convocând ambasadorul SUA

Ambasadorul american David Pressman a fost convocat marți la Ministerul de Externe de la Budapesta, după ce președintele Joe Biden a vorbit despre dorința premierului Viktor Orban de a conduce o "dictatură".

Vorbind pe parcursul unui eveniment electoral, Biden s-a referit la întâlnirea politicianului maghiar cu prezidențiabilul republican Donald Trump: "Știți cu cine se întâlnește astăzi la Mar-a-Lago? Cu Orbán din Ungaria, care a declarat categoric că nu crede că democrația funcționează, că el caută dictatura". 

Ministrul de Externe maghiar, Peter Szijjarto, a declarat că aceasta a fost cauza convocării ambasadorului american, care a fost primit de viceministrul Levente Magyar. 

"Întrucât s-a spus o astfel de minciună în legătură cu premierul maghiar, l-am convocat pe ambasadorul Statelor Unite la minister, iar el a fost astăzi aici", a zis ministrul maghiar de resort. 

"Am cerut ambasadorului să prezinte citatul, ora și locul în care premierul ar fi făcut o astfel de declarație", a continuat Szijjarto. 

"Aceasta este o insultă foarte gravă", a mai precizat înaltul oficial maghiar.

Referirea ambasadorului american la poziția oficială a SUA, conform căreia Ungaria "construiește o dictatură", a făcut extrem de dificilă continuarea relațiilor maghiaro-americane, argumentând că o astfel de abordare "este o ofensă adusă nu guvernului, ci țării", a mai declarat Szijjártó.

"Am câștigat patru alegeri generale la rând, în care oamenii ne-au stabilit direcția de guvernare și acum o executăm", a declarat ministrul maghiar. 

"Deci aceasta este o ofensă foarte gravă pe care o respingem categoric. Astfel, l-am convocat pe ambasador. Iar acest tip de mentalitate a unui președinte american și a administrației democrate reprezintă o povară grea pentru relațiile noastre bilaterale", a continuat ministrul.  

Ambasada SUA la Budapesta nu a reacționat deocamdată, dar a felicitat Ungaria pentru aderarea la NATO în urmă cu 25 de ani. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.