Coreea de Nord și-a întărit masiv, cu garduri întinse pe sute de kilometri și mii de posturi noi de pază, tocmai granița cu prietena China. O imagine a absurdității celui mai auster regim comunist


  • ACP
  • Mar 8, 2024 15:12
  • 654
Coreea de Nord și-a întărit masiv, cu garduri întinse pe sute de kilometri și mii de posturi noi de pază, tocmai granița cu prietena China. O imagine a absurdității celui mai auster regim comunist

Imagini obținute din satelit arată că pe măsură ce și-a intensificat discursul militarist, în ultimii ani, Coreea de Nord și-a întărit masiv tocmai granița cu principala sa aliată și prietenă, China, informează BBC

Human Rights Watch (HRW), care a publicat imaginile într-un raport asupra situației din Coreea de Nord spune că acest fapt reprezintă și un indicator al faptului că represiunea regimului de la Phenian s-a intensificat, fiind "reduse drastic" circulația și comerțul transfrontalier de la granița de nord.  

Raportul intitulat "O senzație a terorii mai pregnantă decât un glonț – Închiderea Coreei de Nord 2018 - 2023" descrie "măsurile excesive și inutile începute în timpul pandemiei Covid-19". Imaginile din satelit arată construcția a 482 km de garduri noi în zonele investigate și încă 260 km de garduri care au fost bine întărite. Alături de noile garduri realizate între 2019 și 2023, care acoperă aproximativ un sfert din granița terestră cu China, se văd în imaginile din satelit și foarte multe posturi noi de pază și zone tampon create recent.  

Odată cu întărirea infrastructurii de frontieră a venit și o înăsprire a regulilor, din care face parte și criminalul ordin de împușcare fără somație în zona de frontieră. HRW a descris și o creștere de 20 de ori a numărului de unități de securitate a frontierei din zonă observată, cu numărul posturilor de pază crescând exploziv de la doar 38 la peste 6.500.  

"Nici măcar o furnică nu poate trece granița acum", a spus pentru HRW un nord-coreean plecat din țară, vorbind despre faptul că nu mai pot fi introduse ilegal în Coreea de Nord orez, grâu și alte produse agricole. De asemenea, nu au mai putut fi trimiși în Coreea de Nord nici banii, care veneau fie de la cei care lucrau în China, pentru a-și întreține familiile, fie de la rudele din Coreea de Sud.

HRW a estimat că până la începutul anului 2023, doar aproximativ unul din 10 brokeri de bani a fost capabil să trimită bani în Coreea de Nord, în comparație cu situația de dinaintea pandemiei.  

Un fost comerciant care a fost în contact cu rude în Coreea de Nord a relatat că o rudă trăia din comerțul cu calmari și crabi pe care îi prindea și îi vindea în China, dar acest comerț a fost oprit, iar rudele lui au fost nevoite să vândă doar în țară, pentru un profit mult mai mic, ceea ce le-a îngreunat mult traiul. https://www.bbc.com/news/world-asia-68499975

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.