Suntem într-un război deschis cu Rusia, chiar dacă e unul hibrid. Ce fac SIS-ul și PAS-ul?


Suntem într-un război deschis cu Rusia, chiar dacă e unul hibrid. Ce fac SIS-ul și PAS-ul?

Nu de vorbe avem nevoie, ci de fapte concrete! Ieșirile săptămânale la public ale șefului SIS-ului și ale reprezentanților structurilor de forță privind implicarea deschisă a Rusiei în treburile interne ale Republicii Moldova ar trebui neapărat anticipate de acțiuni de anvergură și ferme care să vizeze contracararea activităților ilegale ale Moscovei. Briefing-urile și conferințele de presă nu mai impresionează pe nimeni, mai ales într-o perioadă în care cetățenii noștri așteaptă rezultate concrete, nu prezentarea uneia și aceleiași informații pe parcursul ultimilor ani, fără careva repercusiuni semnificative. 

Aceleași persoane, aceleași partide, aceeași coloană a 5-ea de la noi, aceeași armata rusă de ocupație, aceeași Transnistrie, aceeași Gagauzie, etc. Suntem într-un război deschis cu Rusia, chiar dacă acesta este unul hibrid. Reacția noastră trebuie să fie pe potriva amenințărilor reale rusești, să nu ne limităm doar la declarații publice, în speranța că Moscova se va liniști. N-a fost și nu va fi niciodată astfel.

Nu de bocete și de disperare avem nevoie în această perioadă complicată, ci de aplicarea legii în toată severitatea ei când e vorba de protejarea securității cetățenilor și a statului. Avem atâtea instituții cu responsabilități în domeniul securității naționale, dar care este eficiența lor reală? 

Oare de care puteri suplimentare mai are nevoie actuala guvernare (cu 63 deputați!) pentru a face ordine? Astăzi nicio instituție a statului nu mai este în afara controlului total al PAS-ului. Poate, totuși, a sosit timpul să modificăm legile despre Găgăuzia (creată de Rusia pe criterii exclusiv etnice), să denunțăm Convenția de la Moscova din iunie 1992 privind așa-numitele “forțe de menținere a păcii” din zona de securitate, înlocuindu-le cu poliția civilă a UE, să declarăm și noi zona transnistreană “teritoriu ocupat de Federația Rusă” (după cum a făcut-o deja Consiliul Europei), să mai “strângem șurubul” când e vorba de activitatea nestingherită a serviciilor secrete rusești pe teritoriul nostru, să salubrizăm de o manieră efectivă instituțiile statului, în care reprezentanții și susținătorii Kremlinului își desfășoară liber activitatea, să-i spunem ambasadorului rus la Chișinău să plece la Moscova, dar împreună cu cele peste 30 de antene parabolice de pe acoperișul misiunii diplomatice etc., etc. 

Iată despre ce am prefera să auzim la briefing-urile și conferințele de presă când ne referim la securitatea cetățenilor noștri și la perfidul război hibrid al Moscovei împotriva noastră. Pentru aceasta există toate condițiile și posibilitățile.

Nu de vorbe avem nevoie, ci de fapte concrete!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.