Megafon cvasi-oficial al Kremlinului, Viktor Orban debitează că hegemonia occidentală s-ar fi încheiat, anunțând că Ungaria va căuta alianțe cu ”alte țări suveraniste”, deși intenționează să rămână în UE și NATO


Megafon cvasi-oficial al Kremlinului, Viktor Orban debitează că hegemonia occidentală s-ar fi încheiat, anunțând că Ungaria va căuta alianțe cu ”alte țări suveraniste”, deși intenționează să rămână în UE și NATO

La întâlnirea anuală a ambasadorilor maghiari cu premierul Viktor Orbán, care a avut loc marți, acesta a afirmat, într-un discurs, că hegemonia occidentală s-ar fi încheiat iar noua ordine mondială emergentă ar necesita o evaluare și o analiză constantă. 

"Nimeni nu contestă acest lucru”, a apreciat premierul maghiar, potrivit purtătorului său de cuvânt, Bertalan Havasi. 

„Ei vor să împartă economia mondială în blocuri geopolitice și să pună o presiune enormă asupra țărilor suveraniste precum Ungaria”, a mai spus Orbán, continuând să afirme absolut aiuritor că a) „există foarte puțin spațiu de manevră în cadrul unui bloc" b) "așa că este în interesul Ungariei să rămână membră a Uniunii Europene și NATO [în același timp] fără a face parte dintr-un bloc”.

În logica lui Orbán „Ungaria are interes să rămână membră a Uniunii Europene și NATO dar nu și în crearea de blocuri. De aceea ne vom consolida alianța cu alte țări suveraniste”, a concluzionat el, fără să specifice care ar fi acele țări, dacă acestea sunt sau nu concurente ori de-a dreptul inamice ale UE și NATO. 

Astfel, discursul premierului maghiar nu a făcut altceva decât să reafirme poziția cunoscută a Budapestei de subordonată a politicii Moscovei și de megafon cvasi-oficial al ideologiilor propagandei Kremlinului – detalii AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.