După ultimele provocări FSB-iste de la Tiraspol, Bucureștiul, prin intermediul Statului Major al Apărării și Ministerului Afacerilor Externe, în spiritul protejării cetățenilor români din stânga Prutului, ar trebui să notifice de urgență Rusia că R.Moldova, cel de-al doilea stat românesc, este zonă de interes strategic și existențial pentru România.
Mesajul României către regimul de la Kremlin ar trebui să fie cât se poate de tranșant și univoc: orice fel de agresiune militară rusească împotriva cetățenilor români din stânga Prutului înseamnă depășirea celei mai critice linii roșii ale relațiilor româno-ruse și-așa foarte reci, acest lucru presupunând un război în toată regula cu România și NATO.
Bucureștiul și Chișinăul ar trebui să pregătească un tratat bilateral care să prevadă faptul că România, și implicit NATO, devin puteri garante ale păcii și neutralității R.Moldova, ultima componentă fiind, după cum bine știm, încălcată cu o grosolănie fără margini de către Rusia, prin prezența trupelor sale de ocupație din așa-zisa Transnistria.
Semnarea unui astfel de tratat asiguratoriu (dacă acest lucru nu a avut loc deja, în secret) ar putea oferi și o anumită logică ,,neutralității” R. Moldova, care încă nu a fost recunoscută pe plan internațional de nimeni printr-un document sau act distinct, fapt care nu o împiedică pe Rusia să-și extindă agresiunea militară și asupra basarabenilor. De asemenea, ar fi și un mesaj clar din partea Bucureștiului către Kremlin: ,,Pe aici nu se trece!”.