China își crește semnificativ cheltuielile cu înarmarea și renunță în mod deschis la conceptul reunificării pașnice cu Taiwanul


  • ACP
  • Mar 5, 2024 19:00
  • 631
China își crește semnificativ cheltuielile cu înarmarea și renunță în mod deschis la conceptul reunificării pașnice cu Taiwanul

China a renunțat la mențiunea "reunificării pașnice" în documentele prezentate marți de premierul Li Qiang la deschiderea Congresului Național al Poporului (NPC), cel mai înalt for legislativ al Chinei. 

În raportul de lucru guvernamental, China a reiterat apelul la "reunificare" cu Taiwan, dar a subliniat că dorește "să fie fermă" în acest sens și a renunțat la expresia "pașnică", care fusese folosită în rapoartele anterioare. În același timp, a fost adoptat un limbaj mai dur împotriva Taiwanului în documentele Guvernului chinez, care a publicat totodată cifrele bugetare care arată că Beijingul își va crește cheltuielile pentru apărare cu 7,2% în acest an.

Li Mingjiang, un savant în domeniul apărării al Școlii de Studii Internaționale Rajaratnam (RSIS) din Singapore, a spus că, în ciuda dificultăților cu care se confruntă economia Chinei, Taiwanul rămâne un factor foarte important în cheltuielile de apărare ale Beijingului. 

"China arată că în următorul deceniu vrea să-și dezvolte armata până la punctul în care este pregătită să câștige un război dacă nu va avea de ales decât să lupte în cadrul unuia", a spus Li.

În ultimii 11 ani, de când Xi Jinping a devenit conducător al statului chinez, bugetul apărării a crescut rapid, depășind în mod constant ținta anuală de creștere economică internă și ajungând să fie de 230 de miliarde de dolari pe anul acesta. În acest sens, ținta de creștere pentru 2024 este de aproximativ 5%, similar cu obiectivul de anul trecut, potrivit raportului Guvernului, în timp ce creșterea cheltuielilor militare va fi de 7,2%.

Răspunsul Taiwanului nu s-a lăsat așteptat, ministrul Apărării din insulă declarând marți că forțele armate din Taiwan vor crește numărul de exerciții cu rachete pe care le desfășoară în acest an. Wen-Ti Sung, politolog și coleg la Consiliul Atlantic, a spus că limbajul din Taiwan s-a "întărit moderat" ca răspuns la creșterea presiunii Beijingului. Beijingul însă dă dovadă de precauție și "pare să facă un echilibru între proiectarea unei durități sporite asupra Taiwanului și stabilizarea relațiilor cu prietenii internaționali ai Taiwanului", a mai spus Sung. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.