Anul acesta, data de 20 februarie a reprezentat o zi aparte pentru Ucraina — au trecut exact 10 ani de la cea mai sângeroasă zi a Revoluției Demnității. În această zi a anului 2014, forțele de securitate au folosit arme de foc împotriva activiștilor.
De atunci, țara a fost mistuită de durere, de distrugere, de o iarnă nesfârșită - pe scurt, de război.
Lupta constantă a ucrainenilor pentru libertatea națională și personală a suferise o nouă transformare, devenind un aprig război sângeros.
Până în 2022, federația rusă desfășurase atât o agresiune armată în estul Ucrainei, dar a recurs și la resortul "represiunii culturale" împotriva ucrainenilor. Iar, în ultimii 2 ani, nimic nu s-a schimbat în afară de magnitudinea acestor procese.
Astăzi vom vorbi despre modul în care rusia luptă împotriva identității ucrainene în teritoriile ocupate temporar, încercând să "reeduce" școlarii ucraineni și să impună ideologia rusă.
Rușii distrug toată moștenirea culturală și istorică, inclusiv schimbând denumirile așezărilor, arzând cărțile ucrainene ș.a.m.d.
Următorul pas este cel al introducerii narațiunilor de propagandă, respectiv al predării lor în școlile din zonele aflate sub ocupație, exercitând în acest context o accentuată presiune asupra elevilor.
Încă din 2014, imediat după ocuparea regiunilor Crimeea, Donețk și Lugansk, rușii au început să distrugă educația ucraineană pentru a distruge, prin această cale, însăși identitatea ucraineană.
În luna mai, Putin a semnat o lege privind integrarea Crimeei în sistemul educațional al rusiei. Asta a presupus o tranziție completă a absolut tuturor instituțiilor de învățământ la standardele rusești.
Întrucât peninsula Crimeea a devenit imediat parte a federației ruse, timp de opt ani situația sistemului educațional a fost oarecum diferită de cea din teritoriile ocupate din regiunile Donețk și Lugansk.
Până în 2022, rusia a negat orice influență asupra conducerii așa-numitelor Republici Populare Donețk și Lugansk (DPR și LPR). Prin urmare, schimbarea în educație a avut loc prin prisma independenței republicilor nou-formate.
Cu toate acestea, în urma ocupării unor noi teritorii ucrainene după declanșarea invaziei la scară largă, rusia a anexat "oficial" toate teritoriile ocupate. Prin urmare, în noile regiuni ocupate temporar, rușii au lansat, în iunie 2022, o campanie de pregătire pentru anul universitar 2022-2023, în concordanță cu "scenariul Crimeea".
Acest scenariu de distrugere a educației constă în:
• tranziția completă la standardele de educație ruse;
• înlocuirea materialelor educaţionale cu cele ruseşti;
• înlocuirea corpului didactic cu unul "loial" noului guvern;
• lipsa disciplinelor de predare specifice ciclului de studii ucrainene, cum ar fi istoria Ucrainei, limba și literatura ucraineană etc.;
• distrugerea a tot ceea ce este ucrainean — biblioteci, muzee etc.;
• militarizarea procesului de învățământ (școli de cadeți, respectiv organizația militaro-patriotică de tineret "YunArmia" - armata de juniori, care include școlari de la 8 ani în sus).
În plus, pentru a dobândi un certificat, respectiv orice alt tip de documente care să ateste că au participat și absolvit anumite cicluri educaționale, elevii și studenții trebuie să obțină mai întâi un pașaport rusesc.
"Când a început recalificarea profesorilor la standardele rusești, cei care au refuzat să treacă în partea rusă au fost reprimați – ținuți în închisori, scoși din oraș și amenințați", a declarat Oleh Okhredko, coordonator de programe educaționale, expert, analist la Centrul de educație civilă "Almenda".
Cum s-a transformat procesul educațional și ce reprezintă militarizarea?
În urma debutului invaziei la scară largă, autoritățile ruse din teritoriile ocupate temporar și-au concentrat și mai mult atenția asupra militarizării copiilor, iar, per ansamblu, asupra rusificării forțate. Au fost instituite în școli posturi de directori adjuncți responsabili pentru mișcarea de tineret, militarizare și propagandă rusă.
După introducerea sistemului de învățământ rus, rușii au început să le plătească părinților sume de bani, zece mii de ruble fiecăruia, pentru faptul că copilul lor va merge la o școală rusă. Iar acum oferă patru mii de ruble pe lună pentru a-l vizita.
O parte obligatorie a programului educațional rus constă în cursul "conversații despre lucruri importante", unde se abordează chestiunea așa-numitei educații patriotice a școlarilor. De exemplu, la una dintre aceste materii, dintr-o școală din Skadovsk (regiunea Herson) — cursul fiind intitulat "rusia în lume" — copiii sunt învățați despre "importanța rusiei, importanța științei, culturii, tehnologiei ruse și contribuția federației ruse în ceea ce privește lupta împotriva nazismului și colonialismului".
De asemenea, elevii au transmis că se cântă la școală, aproape în fiecare zi, imnul național rus. Iar pentru transmiterea unei poziții pro-ucrainene, pentru utilizarea limbii ucrainene, respectiv pentru promovarea oricăror simboluri ucrainene, atât copiii, cât și părinții lor pot fi chemați la director pentru o "conversație preventivă".
Printre disciplinele obligatorii se numără și "orientarea în carieră", unde studiază așa-numitul subiect al unei vieți sigure. Cu toate acestea, copiilor nu li se spune despre acordarea de îngrijiri premedicale, de prim ajutor, ci sunt învățați să folosească armele. În mod special, trebuie menționat că rușii introduc cursuri militare obligatorii sau tabere de vară pentru copiii de clasa a zecea.
Oleh Okhredko, analist la Almenda, a precizat că activitatea în cadrul YunArmia era voluntară, însă în prezent e obligatorie. În Crimeea, se țineau deja cursuri întinse pe o perioadă de zece zile. Elevii locuiau în corturi și studiau pregătirea militară.
Cu toate acestea, pe teritoriul așa-numitelor DPR și LPR, chiar și înainte de 2022 militarizarea era una foarte dură. De la vârsta de 16 ani, toți copiii care locuiau acolo trebuiau să se înregistreze pentru serviciul militar. Iar în timpul invaziei la scară largă, au fost duși cu toții cu forța în armată pentru a lupta împotriva Ucrainei. În cea mai mare parte, astfel de soldați nu primesc arme, ci sunt forțați să sape tranșee și sunt folosiți drept "carne de tun". În prezent, există informații, totodată, conform cărora mulți bărbați adulți din teritoriile ocupate temporar sunt duși în armata rusă, iar toți cei care nu sunt de acord sunt supuși represiunii,
După 2022, veteranii războiului ruso-ucrainean au început să fie invitați în școlile ocupate pentru a preda pregătire militară, educație fizică și așa mai departe.
În manualele școlare, există atât referiri la necesitatea de a fi pregătit să aperi interesele federației ruse cu armele în mână, cât și ideea sacrificiului de sine de dragul patriei. Rușii le impun copiilor ideea că aceasta este "datoria lor sfântă".
Rușii încearcă să formeze în mintea copiilor ucraineni viziunea în care federația rusă este patria lor. De exemplu, la lecția "lumea din jurul nostru" se studiază următoarele subiecte: "rusa este patria noastră", "țara noastră este rusia", "noi suntem ruși".
Toate manualele necesare noului proces educațional, ce conțin fapte istorice falsificate, sunt publicate la un ritm accelerat, de pildă manualul despre "istoria țării natale", unde nu există nici măcar o mențiune despre Ucraina. Este de remarcat faptul că, până în anul 2022, în teritoriile regiunilor Donețk și Lugansk, o serie de manuale similare vorbeau despre istoria localnicilor acestor teritorii prezentându-i drept două popoare distincte, cu o istorie complet separată de Ucraina și, într-o măsură mai mică, separată de rusia.
În general, conform programului rus, istoria rusiei (Kyin Rus) și personalitățile de pe teritoriul Ucrainei moderne formează exclusiv moștenirea istorică, culturală și științifică a federației ruse. Mai mult, întreaga moștenire a rusiei include realizările tuturor celorlalte țări și popoare care au fost sub controlul său în diferite perioade ale istoriei.
Tot pentru "educația patriotică", rusia a lansat "ABC-ul Hersonului" cu steagul rusiei pe copertă. Cartea a fost creată prin analogie cu "ABC-ul Donbasului", unde pe copertă este steagul grupului armat ilegal DPR, iar în carte sunt ilustrații ale kremlinului.
În cursul anului 2023, federația rusă a lansat un manual actualizat despre istoria rusiei pentru clasele 10-11. În manual se neagă existența Ucrainei, se incită la ură împotriva popoarelor, se sprijină războiul ruso-ucrainean și se promovează pregătirea copiilor pentru războiul împotriva "nazismului".
Printre altele, elevii și studenții sunt învățați că asimilarea altor popoare și colonialismul sunt baza existenței federației ruse, că limba rusă este un factor unificator, că toate fostele republici ale URSS ar trebui să fie alături de rusia, respectiv că NATO și Occidentul reprezintă principala amenințare pentru federația rusă. Iar acestea sunt doar o parte dintre chestiunile pe care elevii sunt nevoiți să le învețe în școli.
Activitățile extrașcolare și mișcările militare de tineret
În 2014, după ocuparea Crimeei, rușii au creat două organizații majore de tineret: în 2015 — "Mișcarea școlarilor din rusia" (RDSH), iar în 2016 — "YunArmia".
Ministerul Apărării al federației ruse se folosește de organizația de copii "YunArmia" pentru a le impune propaganda minorilor și pentru a-i pregăti pentru război. Rușii organizează evenimente pentru a le vorbi despre organizația cu pricina și pentru a-i încuraja să se alăture acesteia.
În 2022, după invazia la scară largă, RDSH s-a alăturat "Primei Mișcări" (Dvizheniye Pervykh) (un prototip al unui nou pionierat, de tipul celui ce a funcționat în timpul URSS), iar "YunArmia" face parte din rețeaua de organizații care supraveghează "Prima Mișcare".
Prezența la astfel de activități extracurriculare și mișcări de tineret a devenit obligatorie. Astfel, numărul participanților este în continuă creștere.
Din noiembrie 2022, astfel de mișcări militare de tineret au început să activeze în noile teritorii ocupate temporar din regiunile Herson și Zaporojie. În plus, rușii au creat mișcarea YugMolodoy (Tânărul de Sud), care distribuie propagandă rusă exclusiv în regiunile ocupate din sudul Ucrainei. Începând cu 2023, organizația are în componență 17 filiale și șapte mii de participanți.
Cea mai mare organizație pentru copii și tineret din teritoriile ocupate temporar este Dvizheniye Pervykh. În decembrie 2023, numărul participanților a ajuns la aproximativ 4,5 milioane de copii.
rusia se consideră statul succesor al URSS și reînvie în mod activ tradițiile care au fost prezente în timpul comunismului. De exemplu, pe 4 mai 2023, la Școala Kostyantynivska nr. 3 din regiunea Zaporojie, toți școlarii, profesorii și alți angajați ai școlii au purtat panglica Sfântului Gheorghe (element simbolic militar rusesc).
În ceea ce privește așa-numita Zi a Victoriei, rușii organizează evenimente separate pentru școlari, unde cântă cântece militare. Autoritățile de ocupație au transmis că astfel de evenimente "contribuie la educația patriotică și la iubirea pentru patria-mamă".
În școli, rușii promovează ideea sărbătoririi Zilei Pionierului. Elevii sunt învățați cum să împletească cravate roșii, să cânte cântece de pionier și să spună povestea unei organizații de pionier.
De asemenea, sunt organizate lecții deschise intitulate "eroii timpului nostru", unde copiii pregătesc "scrisori și videoclipuri de recunoștință pentru armata rusă" care luptă împotriva Ucrainei. La un moment dat, a circulat un videoclip cu una dintre aceste lecții ținute în regiunea Zaporojie, ocupată temporar, în care o fată îndeamnă armata rusă "să nu cruțe autoritățile ticăloase de la Kyiv".
În plus, în instituțiile de învățământ au apărut aproximativ o sută de plăci comemorative cu absolvenți de școală care au murit în războiul ruso-ucrainean. Elevii sunt nevoiți să facă fotografii cu standul "Eroii operațiunii speciale".
Narațiunile de propagandă sunt distribuite și în grădinițe. De exemplu, cu ocazia zilei rusiei, rușii au organizat, în regiunea Herson ocupată temporar, o sărbătoare pentru copii pe tema "rusia mea".
Potrivit organizației ucrainene Almenda, organizațiile de tineret care vizează militarizarea vor funcționa în curând și în instituțiile preșcolare.
Totodată, sub pretextul "reabilitării", autoritățile ruse au deportat copii, îi trimit în lagăre și încearcă să îi "reeduce" pe teritoriul rusiei sau în Crimeea ocupată temporar. Desigur, toate așa-zisele sărbători au în mare parte o tentă militaristă.
De la începutul invaziei rusești la scară largă, Guvernul rus a coordonat deportarea ilegală a cel puțin 6.000 de copii ucraineni în rusia și Crimeea ocupată temporar.
Potrivit unui studiu al organizației "Observatorul Conflictelor", printre locurile în care sunt aduși copiii ucraineni se numără șapte tabere de vară în Crimeea ocupată temporar, respectiv 10 lângă Moscova, Kazan și Ekaterinburg. Alte 11 au fost găsite la 800 km de granița cu Ucraina. Cel mai îndepărtat punct unde sunt trimiși copiii este regiunea Magadan din Orientul Îndepărtat al federației ruse. A ieșit la iveală că una dintre tabere este, de fapt, un spital de psihiatrie.
Pe 15 octombrie 2022, s-a aflat faptul că rușii au început să deporteze copii din Energodar (regiunea Zaporojie) în regiunea Krasnodar din rusia. La acea vreme, părinții copiilor care au fost luați au primit un mesaj despre "întârzierea" reîntoarcerii copiilor din "odihnă".
"Rusul face publicitate pentru numeroase tabere, prezentându-le drept 'programe de integrare', cu scopul evident de a integra copiii din Ucraina în viziunea Guvernului rus asupra culturii, istoriei și societății naționale", a concluzionat Observatorul Conflictelor.
Care este soarta pe mai departe a absolvenților din teritoriile ocupate temporar?
În 2022, rușii au publicat informații pentru solicitanții din regiunea Zaporojie ocupată temporar potrivit cărora pot intra în instituțiile de învățământ fără EGE (Examen de stat unificat — versiunea rusă a Evaluării independente externe din Ucraina - ZNO), ci numai prin interviu și testare internă.
"Recent, au avut loc și așa-zisele schimbări educaționale, copiii din teritoriile ocupate fiind duși în rusia pentru zece zile. Ei creează condiții bune și oferă cadouri. În timpul programului, te invită la mitinguri de propagandă, concerte și să te implici în cadrul «Primei Mișcări»" , — a spus Oleh Okhredko, un analist al organizației Almenda.
Okhredko a adăugat că, în cadrul acestui program, rușii au luat peste 20 de mii de copii în perioada 2022-2023.
Acum, Centrul de educație civilă "Almenda" ajută solicitanții din teritoriile ocupate să intre de la distanță într-o instituție de învățământ superior ucraineană. Absolvenții din teritoriile ocupate temporar și cei care au părăsit respectivele teritorii au dreptul de a studia sub ordin de stat.
În 2023, organizația a ajutat peste 150 de absolvenți din Crimeea ocupată temporar să intre în instituțiile de învățământ superior ucrainene. Cu toate acestea, tendința de admitere la universitățile ucrainene este în scădere de zece ani din cauza dificultății acestora de a pleca.