Ofensiva hackerilor chinezi. Scurgerea masivă de documente ce relevă cât de extinse sunt la nivel mondial operațiunile de spionaj cibernetic ale Chinei


  • ACP
  • Feb 22, 2024 21:50
  • 1030
Ofensiva hackerilor chinezi. Scurgerea masivă de documente ce relevă cât de extinse sunt la nivel mondial operațiunile de spionaj cibernetic ale Chinei

Sute de documente, imagini și mesaje de chat provenite de la un contractant de securitate cibernetică care are legături cu Beijingul și postate anonim pe o platformă web arată cât de răspândite sunt operațiunile de spionaj cibernetic ale Chinei, conform publicației The Washington Post.

Cele peste 570 de fișiere și documente postate pe platforma GitHub indică activitatea de hacking în mai multe țări ale companiei iSoon din Shanghai, un contractant de securitate conectat la Ministerul Securității Publice din China. 

"Avem toate motivele să credem că acestea sunt datele autentice ale unui contractor care sprijină operațiunile de spionaj cibernetic la nivel mondial și intern din China", a declarat John Hultquist, expert în securitate cibernetică.

Poliția chineză și iSoon au lansat o investigație pentru a stabili cum au fost scurse fișierele, dar iSoon a avut o întâlnire pe 21 februarie despre scurgere și a anunțat că "va continua să lucreze în mod normal", conform relatării pentru Associated Press (AP) a doi angajați ai contractorului.  

Scurgerea scoate la lumina o rețea complexă de hack-uri clandestine, operațiuni spyware și supraveghere elaborată de către actorii amenințărilor cibernetice legați de Guvernul chinez.

Fișierele au menționate obiective începând de la agenții guvernamentale la companii de telecomunicații din cel puțin 20 de țări, inclusiv Marea Britanie, Franța, Turcia, India, Coreea de Sud, Thailanda și Malaezia, dar și țări aliate ale Beijingului precum Pakistan, conform Washington Post.  

De exemplu, un document arată că iSoon percepe aproximativ 55.000 de dolari pentru a pirata Ministerul Economiei din Vietnam. Documentele indică și faptul că până la 1,43 GB de date privind serviciile poștale de la un "centru anti-terorism" din Pakistan au fost obținute de grupul chinez de hackeri între mai 2021 și ianuarie 2022.  

Cantități mari de date au fost furate și de la o universitate franceză, de la Nepal Telecom, Parlamentul și departamentele de poliție din Mongolia, dar și de la autoritatea de gestionare a pensiilor din Kazahstan. Hackerii ar fi accesat, de asemenea, sistemele oficiale ale guvernului tibetan în exil și domeniul său.

Șeful FBI, Christopher Wray, declarase în octombrie că Beijingul derulează "cel mai mare program de hacking din lume".

"China a furat mai multe dintre datele noastre personale și corporative decât orice altă națiune. Dacă fiecare dintre agenții cibernetici ai FBI și analiștii de informații s-ar concentra exclusiv pe amenințarea Chinei, hackerii din China ar depăși în continuare numărul personalului cibernetic FBI cu cel puțin 50 la 1", a spus Wray în Congresul american în luna ianuarie. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.