Sute de preoți din Rusia lansează un apel public către Vladimir Putin pentru a preda familiei trupul lui Alexei Navalnîi: „Nu fiți mai crud decât Pilat!” Tiranul are însă alte planuri odioase: un nou val de represiune și crime contra opoziției din închisoare


Sute de preoți din Rusia lansează un apel public către Vladimir Putin pentru a preda familiei trupul lui Alexei Navalnîi: „Nu fiți mai crud decât Pilat!” Tiranul are însă alte planuri odioase: un nou val de represiune și crime contra opoziției din închisoare

Câteva sute de preoți ortodocși au lansat apel la autoritățile de la Kremlin cu solicitarea de a elibera trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi și de a permite familiei să-l înhumeze.

Potrivit BBC Rusia, petiția, publicată pe portalul „Pace pentru toți", a fost deja semnată de 300 de persoane - preoți și credincioși.

„Vă îndemnăm să dați familiei trupul lui Alexei Navalnîi, astfel încât mama sa, ceilalți membri ai familiei și asociații să își poată lua rămas bun de la el și să îi ofere o înmormântare creștină. Aceasta nu este doar dorința și dreptul lor legal, ci și o datorie în fața lui Dumnezeu și a celui decedat", se arată în petiție.

Navalnîi nu a fost doar un politician de opoziție, ci și un credincios, un creștin ortodox, amintesc semnatarii apelului.

„Nu umbriți tragedia morții sale prin refuzul unei cereri atât de simple și umane", au îndemnat preoții și laicii care au semnat petiția. „Refuzul de a elibera trupul lui Alexei Navalnîi familiei sale va fi perceput ca o manifestare de cruzime și inumanitate. Această decizie ar putea duce la o tensiune și mai mare în societate."

„Nu fiți mai crud decât Pilat. Luați decizia corectă", se arată, în final, în textul petiției.

Portalul Peace to All (Pace pentru toți/Pace tuturor) este dedicat susținerii clericilor Bisericii Ortodoxe Ruse care au fost persecutați din cauza poziției lor împotriva războiului, amintește publicația independentă Novaya Gazeta.

Luni, oficiali din cadrul Comitetului de Investigații al Rusiei i-au spus mamei lui Alexei Navalnîi că încă „nu a fost stabilită" cauza morții fiului ei - și că trupul său nu va fi predat familiei sale mai devreme de 14 zile pentru că este spus unei „examinări chimice". Femeia a lansat apoi un apel către Vladimir Putin din fața coloniei penitenciare unde a murit fiul său. 

CITEȘTE ȘI: Mama lui Alexei Navalnîi îi cere direct lui Vladimir Putin să-i preda trupul neînsuflețit al fiului ucis pentru a-l putea îngropa

Apropiații și colaboratorii lui Navalnîi se tem că această întârziere lungă va permite autorităților să șteargă dovezi valoroase privind adevărata cauză a morții politicianului, îngreunând astfel găsirea celor responsabili. 

În urmă cu patru ani, când Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, în fapt KGB cu altă denumire) l-a otrăvit pe Navalny cu agentul chimic neurotoxic Noviciok, o echipă condusă de jurnalistul de investigație Christo Grozev a identificat agenții din spatele atacului. Investigația jurnalistică a fost expusă detaliat în documentarul dedicat lui Navalnîi (HBO Max) care a fost recompensat cu premiul Oscar în 2023. 

Duminică, 18 februarie, la două zile după moartea lui Navalnîi, Novaya Gazeta a relatat că trupul opozantului se afla la morga din orașul Salekhard, capitala regiunii în care a murit, și că acesta ar prezenta vânătăi care sugerează că a fost imobilizat fizic în timp ce avea convulsii.

Potrivit lui Christo Grozev, convulsiile sunt un „simptom tipic" al otrăvirii cu doze mari de organofosfați, agenți neurotoxici interzise în mod expres de Convenția ONU privind armele chimice, la care Rusia este parte, scrie siteul Meduza.

„Oricât de ciudat ar suna, sarcina de a-l elimina pe Alexei în colonia penitenciară ar fi putut fi încredințată aceleiași echipe [de agenți FSB] și este posibil ca, în cadrul anchetei noastre, să nu descoperim un nou set de făptași, ci pe aceiași care l-au otrăvit pe Navalnîi în 2020", a declarat Grozev pentru Meduza. „Este foarte posibil să li se fi spus: „Haideți, băieți, este timpul să terminăm treaba". Cu atât mai mult cu cât au fost deja demascați - de ce să riscăm noi oameni?".

Potrivit lui Grozev, FSB i-a „pedepsit" pe agenții expuși care nu au reușit să îl ucidă pe Navalnîi în 2020 cu muncă monotonă și i-a ascuns temeinic, inclusiv prin schimbarea numerelor de telefon ale acestora și ale tuturor apropiaților lor. „Acești oameni au încetat chiar să mai apară în documentele obișnuite la care avem acces adesea", a spus el. „Dar încă nu am urmărit mișcările lor din ultimele luni".

Grozev a promis că, de îndată ce va fi publicat raportul autopsiei, el și colegii săi vor verifica implicarea agenților de la Institutul de Criminalistică al FSB, care gestionează echipa care l-a otrăvit anterior pe Navalnîi.

Pe de altă parte, Grozev dezvăluit că este foarte pesimit și alarmat în legătură cu soarta opoziției minuscule care mai activează în Rusia. 

„Am primit deja avertismente de la sursele mele că ar putea avea loc un nou val represiune și crime - că Putin are "planuri speciale" pentru liderii opoziției ruse", a mai declarat el pentru Meduza. 

Dacă aceste rapoarte sunt adevărate, a precizat el, figurile opoziției încarcerate, precum Ilia Iașin și Vladimir Kara-Murza, vor fi "deosebit de vulnerabile" la capriciile lui Putin. 

Grozev a mai spus și că „există o singură posibilitate pe care am exclus-o cu toții complet: ca moartea lui Navalnîi să fi fost, de fapt, o surpriză pentru autoritățile ruse, mai ales una neplăcută. (…) Cred că FSB înțelesese valoarea lui Navalnîi pentru viitorul Rusiei, oricare ar fi acesta. Alexei ar fi fost un bun valoros pentru viitoarele negocieri sau pentru un schimb [de prizonieri]. Nu l-ar fi "pierdut" pur și simplu”.

Imagine postată, joi, pe Twitter, de Iulia Navalnaia cu mesajul:Scumpa mea fiică. Am venit să te îmbrățișez și să te susțin, dar, de fapt, tu ești aici ca mă susții pe mine. Atât de puternică, curajoasă și rezistentă. Vom trece peste asta indiferent cât va fi de greu, draga mea. Este atât de bine să te am lângă mine. Te iubesc."

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.