Politologul Ioan Stanomir ia în râs disperarea PNL de a comasa alegerile: "Buletinele de vot să fie direct ștampilate cu un partid unic". Profesorul universitar invocă modelul SUA pentru a demonta teza așa-zisei oboseli a electoratului


Politologul Ioan Stanomir ia în râs disperarea PNL de a comasa alegerile: "Buletinele de vot să fie direct ștampilate cu un partid unic". Profesorul universitar invocă modelul SUA pentru a demonta teza așa-zisei oboseli a electoratului

Politologul Ioan Stanomir, profesor al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București, a ironizat miercuri seară, la Digi24, disperarea Partidului Național Liberal de a încerca să comaseze, în varii formule, alegerile ce se vor desfășura în acest an în România. 

Referitor la motivația invocată de unii lideri ai PNL, mai precis a unei așa-numite oboseli cu care se vor confrunta alegătorii în cazul în care se vor organiza separat alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale, Ioan Stanomir a recomandat, într-o notă ironică, ca toate alegerile să fie desfășurate într-o singură zi, iar pe buletinele de vot să fie prevăzut un singur partid. 

Într-un alt registru, Ioan Stanomir a atras atenția Partidului Național Liberal că la baza democrației stă exact organizarea frecventă de alegeri, invocând în acest sens drept model Statele Unite ale Americii. 

"Este interesant că la noi, politicienii, care ar fi în mod natural cei mai încântați de întâlnirea cu electoratul, sunt și cei care se tem cel mai mult de întâlnirea cu electoratul, argumentând că ar fi cazul unei oboseli a alegerilor. În SUA cetățenii nu prea par obosiți de alegeri. Dimpotrivă, cred că sunt încântați de alegeri pentru că au posibilitatea ca din 2 în 2 ani să aibă o conversație prin intermediul buletinului de vot cu cei care vorbesc în numele lor. La noi, politicienii și-ar dori cât mai puține conversații, foarte mult monolog și tăcere din partea cetățenilor. Tăcere, să își plătească taxele și impozitele în acord cu directivele trasate de ei și, dacă se poate, să comasăm toate alegerile într-o singură alegere, iar cetățenii să aibă vreo 20 de buletine și, poate ar fi bine, să fie direct ștampilate cu un partid unic, pentru ca toți cetățenii să nu mai treacă totuși prin chinurile facerii. Este surprinzător, când toată teoria democratică spune că alegerile frecvente fac o democrație. Totodată, nu facem totuși alegeri chiar în fiecare an. Facem alegeri la patru-cinci ani", a precizat Ioan Stanomir. 
 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.