Cum ajung la invadatorii ruși echipamentele companiei lui Elon Musk, pe care le folosesc din ce în ce mai mult în lupta împotriva apărătorilor ucraineni


Cum ajung la invadatorii ruși echipamentele companiei lui Elon Musk, pe care le folosesc din ce în ce mai mult în lupta împotriva apărătorilor ucraineni

După ce s-a aflat că forțele de ocupație ruse folosesc intensiv sistemele de comunicații prin satelit ale companiei americane SpaceX pe câmpul de luptă, serviciile de informații ale Ucrainei au anunțat că echipamentele Starlink (ale companiei lui Elon Musk) sunt vândute în Federația Rusă prin intermediul unor terțe părți și se lucrează pentru a fi „neutralizată această amenințare”.

„Rusia continuă să se angajeze în așa-numitul comerț paralel sau, pentru a evita eufemismele, în contrabandă. Acest lucru are loc prin țări terțe – care trebuie să fie identificate – dar [știm că] Starlink este disponibil gratuit în Federația Rusă, pe site-uri [de vânzare cu amănuntul, online, accesibile publicului]... [SpaceX] susține că echipamentele sale Starlink nu sunt vândute în Rusia. Cu toate acestea, Federația Rusă este acum nu numai țara teroristă numărul unu, ci și țara traficantă numărul unu, așa că aceasta este o problemă pe care o abordăm în prezent”, a precizat Andrii Yusov, reprezentant al Serviciului de Informații pentru Apărare a Ucrainei, la posturile naționale de televiziune. 

Deși miliardarul american Elon Musk, care controleaza compania SpaceX, a negat că terminalele Starlink au fost vândute Rusiei direct sau indirect, Yusov a declarat că rușii au început să folosească Starlink pe linia frontului într-o manieră ”mai sistematică și organizată”

Mai mult, amploarea utilizării de către ruși a terminalelor Starlink în război este în creștere și „devine sistemică”, au mai anunțat serviciile de informații ucrainene. Asta în timp ce serviciile aceleiași companii sunt folosite intensiv și de forțele ucrainene. 

„Invadatorii pariază pe aceste dispozitive și mijloace. Desigur, se lucrează pentru eliminarea pericolului. Nu vom dezvălui natura acestei amenințări chiar acum”, a mai spus reprezentatul Serviciului de Informații pentru Apărare a Ucrainei – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.