Ambasadoarea SUA la București, mesaj adresat românilor cărora le este teamă că vor fi abandonați în calea amenințării ruse: "Statele Unite sunt aici! Suntem umăr la umăr cu România! Chiar acum, NATO desfășoară unul dintre cele mai mari exerciții. Scopul e de a demonstra că trupele americane se pot deplasa rapid în Europa pentru a ajuta aliații"


Ambasadoarea SUA la București, mesaj adresat românilor cărora le este teamă că vor fi abandonați în calea amenințării ruse: "Statele Unite sunt aici! Suntem umăr la umăr cu România! Chiar acum, NATO desfășoară unul dintre cele mai mari exerciții. Scopul e de a demonstra că trupele americane se pot deplasa rapid în Europa pentru a ajuta aliații"

În cadrul unui interviu acordat pentru Hotnews, ambasadoarea americană la București, Kathleen Kavalec, le-a transmis românilor cărora le este frică că vor fi abandonați în calea amenințării ruse că Statele Unite ale Americii sunt "umăr la umăr cu România" și vor apăra "fiecare centimetru din Europa".

"Chiar acum, NATO desfășoară unul dintre cele mai mari exerciții din multe decenii. Numele este Steadfast Defender, care implică prezența a 90.000 de militari care lucrează împreună în toată Europa și scopul acestui exercițiu este de a demonstra că trupele americane se pot deplasa rapid în Europa pentru a ajuta aliații", a subliniat Kavalec. 

Ambasadoarea americană a mai precizat că parteneriatul dintre SUA și România este unul foarte puternic și se consolidează în fiecare zi. 

Moderator: Contextul geopolitic în acest moment este unul foarte tensionat. Războiul din Ucraina pare departe de a se încheia curând, cum și-ar dori toată lumea. Mai mult, sunt voci din Statele Unite, de la vârful NATO sau de la vârful Uniunii Europene care vorbesc în ultima perioadă despre o amenințare mai mare decât oricând a Rusiei. Cât de mare este această amenințare? Ne putem aștepta la extinderea conflictului sau la un atac la scară mare al Rusiei?

Kathleen Kavalec: Este important de remarcat că Rusia a fost și continuă să fie o amenințare și, desigur, Ucraina a descoperit acest lucru pe propria piele. Documentele NATO au identificat întotdeauna Rusia ca fiind cea mai mare amenințare la adresa NATO. Dar ceea ce este important, cred eu, e să recunoaștem că NATO există pentru apărarea noastră și pentru descurajarea Rusiei. Așa că astăzi, mai mult ca oricând, unitatea NATO, faptul că NATO se dezvoltă, faptul că NATO investește mai mult în propria apărare și în descurajare este cel mai puternic zid împotriva unui război ca acesta care se extinde.

Cred că noi, în Occident, suntem norocoși să avem o alianță puternică și, pe lângă armatele pe care le avem, echipamentele de apărare pe care le avem, ceea ce ne face puternici e unitatea noastră, iar asta va servi drept cea mai puternică protecție împotriva răspândirii unui astfel de conflict. Dar da, Rusia este o amenințare, iar Ucraina trăiește această amenințare pe propria piele.

Moderator: Vorbim odată de NATO care este o alianță, dar vorbim și de o relație bilaterală România – SUA. În acest context complicat, cu această amenințare foarte aproape de graniță, cât de importantă este România pentru Statele Unite?

Kathleen Kavalec: După cum știți, suntem parteneri strategici din 1997. Așadar, se împlinesc 27 de ani de parteneriat strategic, care s-a bazat întotdeauna, în parte, pe apărare, pe prosperitate și cooperare economică, precum și pe legăturile noastre interumane.

Am fost încântați să ajutăm România să adere la NATO în 2004 și la UE în 2007 și continuăm să sprijinim România în realizarea obiectivelor sale de aderare la OCDE, de exemplu, și de intrare în Schengen ca membri cu drepturi depline.

Cred că, pentru Statele Unite, România este un aliat-cheie și, poate, un aliat model în flancul estic. Cooperăm foarte bine. România găzduiește în prezent aproximativ 3.000 de soldați americani. Participăm împreună la exerciții NATO. Ne bazăm pe parteneriatul cu România în multe domenii pentru descurajare și apărare. Ajutăm România cu obiectivele sale de modernizare a apărării.

Așadar, cred că am găsit în România un aliat-cheie și de încredere într-o poziție geostrategică foarte importantă în Europa, la Marea Neagră. Cred că parteneriatul nostru este foarte puternic și mă bucur să spun că devine din ce în ce mai puternic pe zi ce trece.

Moderator: Cu toate acestea, cu toate asigurările venite din partea SUA sau ale NATO, sunt voci din România care susțin și insistă că românii sunt, de fapt, singuri în fața pericolului rusesc. Ar trebui românii să se teamă, să le fie frică?

Kathleen Kavalec: Principalul lucru pe care românii ar trebui să îl știe este că Statele Unite sunt aici. Suntem umăr la umăr cu România, am spus deja că există 3.000 de soldați americani în țară, care fac exerciții împreună.

De fapt, chiar acum, NATO desfășoară unul dintre cele mai mari exerciții din multe decenii. Numele este Steadfast Defender, care implică prezența a 90.000 de militari care lucrează împreună în toată Europa și scopul acestui exercițiu este de a demonstra că trupele americane se pot deplasa rapid în Europa pentru a ajuta aliații. După cum a spus președintele Biden, vom apăra fiecare centimetru din Europa.

Cred că aceste exerciții oferă reasigurări popoarelor europene, inclusiv în România. Dar, poate chiar mai important, ele trimit un mesaj puternic Rusiei că suntem uniți, suntem capabili, vom lucra împreună, știm cum să lucrăm împreună. Deci cred că asta este ceea ce o alianță bună trebuie să furnizeze, această reasigurare și acest sentiment de unitate, că suntem cu toții împreună.

Moderator: Statele Unite sunt prezente în România, în mai multe locuri, în mai multe baze. Întrebarea este dacă vom vedea o creștere a prezenței militare americane în România, dacă vor exista noi unități, noi rotații ce n-au mai fost, elemente noi în această legătura bilaterală militară dintre Statele Unite și România?

Kathleen Kavalec: Trupele care sunt aici, în România, fac parte din grupurile de luptă multinaționale ale NATO. Deci participă, sunt găzduite de forțele românești. Și avem rotații de trupe diferite la fiecare câteva luni, ceea ce este un instrument grozav pentru că oferă mai multe experiențe trupelor americane în România. Așa că vor fi mai multe rotații. Dar cred că numărul de trupe va fi probabil în jurul aceluiași număr, undeva în jur de 3.000. Acesta crește și scade puțin din când în când.

Revenind la perioada de dinaintea atacului îngrozitor al Rusiei asupra Ucrainei, aveam mai puțini militari, în jur de o mie. Dar, din cauza războiului, am ridicat acest număr la 3000. Așa că, pentru moment, cred că va fi cam la acest nivel. Și veți vedea, de asemenea, trupe care vin și pleacă, care participă la diferite exerciții care pot avea loc pe parcursul anului. Și, bineînțeles, vom avea diferite schimburi. Așadar, va exista probabil o prezență constantă, dar va implica diferite rotații ale trupelor care vor veni și vor pleca în momente diferite.

Vedeți video: 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.