Rarisim: Nord-coreenii angajați în mai multe fabrici din China au pornit o REVOLTĂ. Motivul nemulțumirii: Pentru a se înarma, regimul de la Phenian le-a furat salariile restante


  • ACP
  • Feb 8, 2024 13:46
  • 1502
Rarisim: Nord-coreenii angajați în mai multe fabrici din China au pornit o REVOLTĂ. Motivul nemulțumirii: Pentru a se înarma, regimul de la Phenian le-a furat salariile restante

O informație absolut surprinzătoare despre nord-coreeni vine din China. Concret, a avut loc o revoltă a nord-coreenilor care se află la muncă în fabricile chineze de confecții, conform BBC.

Revoltele muncitorilor nord-coreeni au izbucnit la jumătatea lunii ianuarie, în mai multe fabrici din nord-estul Chinei, când oamenii au aflat că salariile neplătite de ani de zile au fost transferate într-un un fond pentru înarmare al Phenianului, potrivit unui fost diplomat nord-coreean cu acces la informații din regiune. 

"Muncitorii au devenit violenți și au început să spargă mașinile de cusut și ustensile de bucătărie", a spus fostul diplomat Ko Young Hwan, care a dezertat în Coreea de Sud în anii '90. 

"Unii chiar i-au atacat și închis pe oficialii nord-coreeni într-o cameră", a continuat Ko Young Hwan.

O versiune similară a evenimentelor a fost relatată și de Cho Han-beom, un cercetător la Institutul Coreean pentru Unificare Națională (KINU) din Coreea de Sud, care crede că la protest au luat parte până la 2.500 de muncitori, din 15 fabrici din provincia Jilin, ceea ce ar însemna că acesta este cel mai mare eveniment de acest fel din istoria Coreei comuniste.

În timpul pandemiei, lucrătorilor din fabricile de confecții aflate în grevă li s-ar fi reținut total salariul și li s-ar fi spus că vor fi plătiți la întoarcerea în Coreea de Nord, menționează Ko Young Hwan.  

Închiderea frontierelor pe durata pandemiei a făcut ca mulți muncitori care aveau contracte pe trei ani în China să rămână blocați până la 7 ani în afara țării lor, la muncă, în condiții foarte grele. În toamna anului 2023, când Phenianul și-a slăbit restricțiile la frontieră și a început să permită nord-coreenilor să revină în țară, s-a aflat că banii restanți pentru anii de muncă au fost luați de stat pentru a fi folosiți la finanțarea programelor militare, iar astfel nemulțumirile lucrătorilor au escaladat.

Hanna Song, directorul executiv al Centrului de baze de date pentru Drepturile Omului din Coreea de Nord (NKDB), a spus că, de obicei, lucrătorii plecați în străinătate suportă condiții foarte dure numai pentru că astfel pot aduce acasă banii pe care altfel nu ar avea cum să îi câștige în izolata țară comunistă. Locurile de muncă din străinătate sunt extrem de dorite în rândul nord-coreenilor, deoarece aceștia pot câștiga de peste 10 ori suma pe care ar putea-o câștiga în interiorul țării, chiar după ce le e reținută cea mai mare parte a banilor de către autorități.  

Nord-coreenii care cer să muncească în afara țării sunt verificați cu mare atenție, pentru a fi respinși cei care au antecedente de criminalitate sau dezertare în familiile lor, iar ulterior cei aleși să meargă la muncă trebuie să-și lase familiile în urmă, pentru a fi descurajate evadările.  

"Mulți dintre ei s-au simțit abandonați când guvernul a închis granițele în timpul Covid", a spus Hanna Song, adăugând că a auzit de cazuri în care salariile au fost reținute, chiar și înainte de pandemie.  

Se estimează că 100.000 de nord-coreeni sunt detașați în străinătate, mai ales în fabrici și șantiere din nord-estul Chinei, operate de Guvernul nord-coreean, de unde câștigă valuta valoroasă pentru regimul sărăcit de economia comunistă și de sancțiunile internaționale. Se estimează că muncitorii trimiși la munca în străinătate au adus Phenianului aproximativ 740 de milioane de dolari între 2017 și 2023. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.