Rusia a întețit campania de ucidere a civililor ucraineni. ONU își manifestă, din nou, doar îngrijorarea


Rusia a întețit campania de ucidere a civililor ucraineni. ONU își manifestă, din nou, doar îngrijorarea

Mai multe rachete și drone rusești au lovit Kyivul și alte orașe ucrainene miercuri dimineață, provocând în capitala Ucrainei moartea a cel puțin 4 persoane și rănirea a 35 de persoane, conform datelor disponibile la ora 12. Avertizarea de raid aerian în capitală a fost în vigoare pentru aproape trei ore, timp în care rachetele au intrat în Kyiv în mai multe valuri, din direcții diferite. O parte a Kyivului a rămas fără electricitate după ce au fost deteriorate liniile electrice de o racheta rusă, a declarat Vitali Klitschko, primarul capitalei.  

În urma atacurilor a fost ucis un bărbat și în orașul Nicolaev, din sud, iar în capitală, printre persoanele rănite, se află și o femeie însărcinată.  

Autoritățile militare au declarat că au doborât 12 drone Shahed și 20 de rachete Kh-101/Kh-555/Kh-55 lansate de armata rusa asupra orașelor ucrainene.  

Campania rusă de țintire a populației civile prin bombardarea localităților ucrainene a fost discutată cu doar o zi înainte, marți, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, la o întâlnire despre amenințările la adresa păcii și securității internaționale.

Un oficial ONU și-a exprimat marți doar îngrijorarea cu privire la o creștere recentă a victimelor civile în Ucraina de la începutul războiului cu Rusia în 2022. Însă, ONU continuă să nu întreprindă vreo acțiune concretă care să tragă Rusia la răspundere. 

"Numărul victimelor civile în Ucraina a crescut semnificativ în ianuarie, comparativ cu lunile precedente, inversând tendința de scădere a victimelor civile pe tot parcursul anului 2023", a declarat Rosemary DiCarlo, subsecretarul general al ONU pentru afaceri politice și de consolidare a păcii, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Ea a adăugat că Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) a fost informat că în ianuarie au fost uciși 158 de civili, iar alți 483 au fost răniți.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.