Analizând duminică, în emisiunea "În fața ta" de la Digi24, sondajul realizat de Avangarde în perioada 8-22 ianuarie, care arată că PSD ar lua la alegerile europarlamentare un scor de 31%, urmat de PNL cu 21%, AUR cu 19%, Alianța Dreapta Unită cu 14%, iar SOS România cu 8%, fostul candidat la prezidențiale Theodor Paleologu, profesor, eseist și diplomat, a precizat că partidul AUR va obține probabil, în cele din urmă, un scor ce-i va asigura locul doi în alegeri. La ascensiunea AUR a contribuit inclusiv "nulitatea partidelor zise de dreapta, în special a PNL, care este perceput ca o anexă a PSD-ului", ceea ce a generat "o enormă frustrare", a explicat Paleologu.
"Tind să cred că AUR va fi pe locul 2, ceea ce va provoca probabil un cutremur în PNL. Partea proastă este că nu știu dacă PNL-ul e pregătit să mai suporte un cutremur", a adăugat Paleologu.
Pe lângă remarcile făcute cu privire la PNL, Paleologu a atras atenția că exista în societate un segment semnificativ înclinat spre ideologiile extreme, fenomen ce are, în viziunea acestuia, rădăcini atât în Mișcarea Legionară din anii 1920-1930, cât și în național-comunism, respectiv vadimism.
Nu în cele din urmă, Theodor Palelogu și-a exprimat speranța că noua coaliție electorală a partidelor de opoziție, Alianța Dreapta Unită formată din USR, PMP și Forța Dreptei, va reuși să capitalizeze nemulțumirea cetățenilor față de mariajul politic dintre PNL și PSD.
Moderator: Un sondaj Avangarde ne arată o fotografie a momentului actual într-un an cu 4 runde de alegeri. Sondajul despre care vorbim a fost realizat la comanda PSD în perioada 8-22 ianuarie 2024, pe un eșantion de 1150 de persoane. Datele au fost culese față în față, iar eroarea este de plus minus 2,9%. În acest sondaj avem și răspunsuri la întrebările legate de încrederea în politicieni. Pe primul loc este Marcel Ciolacu. 26% dintre cetățeni au încredere în Marcel Ciolacu, iar 66% nu au încredere. Apoi urmează Diana Șoșoacă cu 23%, George Simion cu 23%, Nicolae Ciucă cu 20%, Klaus Iohannis cu 16%, Dacian Cioloș cu 15%, Ludovic Orban cu 14% și Cătălin Drulă cu 11%. Este o imagine în care sunt sondați parțial și unii dintre posibilii candidați la Președinție. Cum vi se par aceste cifre?
Paleologu: Nu prea îmi vine să comentez prea mult sondaje. În schimb, remarcăm că toți sunt sub 30%, adică chiar și cel mai răsărit din lista asta stă prost. În plus, este vorba de cel care a plătit sondajul, așadar s-ar putea să stea de fapt mai prost. Deci e un nivel de încredere scăzut.
Moderator: Vă prezint alte cifre în care întregesc imaginea. Întrebarea este: "Cu cine ar vota românii la europarlamentare?". PSD 31%, PNL 21%, AUR 19%, ADU 14% și SOS România 8%. AUR și SOS România au împreună 27%.
Paleologu: S-ar putea să nu se confirme la vot exact această cifră, dar bazinul votului extrem se situează în zona asta, 24-25 %, cât a avut Vadim în 2000. Alegerile din 1937 sunt prea îndepărtate, dar și atunci Garda de Fier, împreună cu Partidul Național Creștin au avut în jur de 25-26%. Deci cam acesta e potențialul.
Moderator: Spuneți că nu ar trebui să ne îngrijoreze?
Paleologu: Evident că da, cu atât mai mult cu cât suflă un vânt de nebunie peste tot în lume, nu numai la noi. Eu observ o recrudescență a legionarismului. Uitați-vă pe ziduri, pe garduri... Și e un fenomen nou față de începutul anilor 2000, când erau afișe, poze cu Codreanu. Acum au apărut inscripții codate, cu un limbaj codat. Trebuie să știi despre ce e vorba, ca să înțelegi că sunt semnale extremiste. Acum câteva zile am anunțat un curs la Casa Paleologu pe care nu îl țin eu, ci un profesor de la Cluj, Cristian Manolachi, despre fascismul românesc interbelic. Și ne-am pomenit cu sute de mesaje extrem de agresive pe Facebook, unele amenințătoare și legionare sadea: "Trădătorilor!", "Globaliștilor!", "Iudeo-masonilor!". Era toată panoplia tematică a extremismului bine cunoscut. Deci așa ceva reapare și au prins curaj, căci ăștia au au existat tot timpul în societatea românească. Însă, acum au prins curaj. Cred că trebuie să recitim piesa genială a lui Eugen Ionescu, "Rinocerii". O parte dintre compatrioții noștri se rinocerizează. A început deja asta de câțiva ani și s-ar părea că această turmă de rinoceri ia amploare. Și are legătură cu retorica. Există o retorică populistă care folosește afecte extrem de violente și de negative. Retorica manipulatorie constă în utilizarea pasiunilor violente și negative împotriva rațiunii: ura, invidia, resentimentul, furia. Este o retorică a furiei, dar și a denunțării: "Denunțăm trădătorii!". Nu vedeți cât de mult se vorbește în mediile acestea, AUR și SOS, despre trădători? Este un laitmotiv: "Trădătorii! Trădătorii!". Or, știm cu toții, că "nu avem decât gloanțe pentru trădători". Era refrenul imnului legionar.
Moderator: Retorica asta a urii nu este un fenomen nou în România, în societatea românească. El exista și înainte de război (războiul Rusiei contra Ucrainei - n.red.) și a existat și în anii '50.
Paleologu: Și în vremea ceaușistă.
Moderator: Era politică de stat: "Urâți, urâți, că nu e nimic mai sfânt!". Apoi, a existat în perioada ceaușistă în care jumătate de țară urmărea cealaltă jumătate de țară. Iar în anii '90 am avut mineriade, am avut manifestații violente. Lucrul acesta nu este nou în societatea românească.
Paleologu: Mă rog, filonul sigur vine din perioada interbelică. La unii lideri AUR e evident de unde vine. Vine direct din anii 1920-1930. Mă refer la ăia care știu ceva mai multă carte sau care au pretenții în acest sens, că prea multă carte nu știu nici ei. După aceea este naționalismul ceaușist, un moment foarte important, iar ulterior vadimismul. Nu este întâmplător faptul că fiica lui Vadim Tudor a intrat în AUR. Nu este anodin, de asemenea, faptul că sunt oameni cu sensibilități legionare bine cunoscute, care susțin acest partid.
Moderator: Dar, dincolo de filonul acesta despre care și dumneavoastră ați remarcat că n-a ajuns în perioada lui de glorie peste 25%, credeți că...
Paleologu: Ceea ce e enorm.
Moderator: Ceea ce a arătat potențialul filonului. Credeți că în momentul ăsta este și un val de frustrare, de revoltă mocnită și o spirală a tăcerii care ar putea să adauge procente suplimentare AUR și SOS?
Paleologu: Evident că da!
Moderator: Astfel, la primele alegeri pe care le vom avea va fi o surpriză?
Paleologu: Eu nu cred că vom avea o surpriză. Eu mă aștept la un rezultat foarte bun al AUR. Cred că AUR va fi pe locul 2, contrar acestui sondaj (Avangarde - n.red.). Cred că AUR va fi pe locul 2 și PNL pe locul 3, poate chiar 4. Dar aveți mare dreptate. E vorba și de nulitatea partidelor zise de dreapta, în special a PNL, care este perceput ca o anexă a PSD-ului. Și atunci sigur că asta creează o enormă frustrare, furie, adică nici nu mai are cine altcineva să preia cumva din votul celor dezamăgiți de PNL. Sigur, urez mult succes acestei coaliții USR-PMP-FD. Sper să prindă cheag. Ar fi extrem de important ca acest lucru să se întâmple.
Moderator: Sondajul pe care îl prezenta Claudiu mai devreme arată ceva destul de bizar. Dacă calculezi procentele PSD-iștilor aflați la guvernare și cele ale extremiștilor, ele se duc înspre 79%-80%. 31% PSD, 21% PNL, deci partidele aflate la guvernare, iar cu AUR și Șoșoacă asta înseamnă 79%. Asta arată că mai există încă un 21%, din care 5% UDMR. Adică este un 16% care ar trebui să acopere electoratul care nu este nici cu cei aflați la guvernare, nu este nici cu cei care vin cu soluții extreme și care, cel puțin așa de pe margine, par mult mai mulți decât 16%. Ei nu sunt acoperiți de sondaje?
Paleologu: Există, dar nu-mi dau seama ce poate ieși din asta. Nu sunt profet, nu sunt mama omida. În schimb, tind să cred că AUR va fi pe locul 2, ceea ce va provoca probabil un cutremur în PNL. Partea proastă este că nu știu dacă PNL-ul e pregătit să mai suporte un cutremur.
Vedeți video de la minutul 15: