Politologul Șerban Cioculescu observă o tendință foarte periculoasă: "Sunt acei români, analiști de berărie, care par că s-au obișnuit cu ideea că o să-i avem pe ruși pe graniță. Dacă eram în locul lui Iohannis, ieșeam și explicam poporului cum văd problema". Antioccidentalismul, facilitat de comunicarea deficitară a decidenților de la București: "Există o lipsă de curaj, o lipsă de asumare"


Politologul Șerban Cioculescu observă o tendință foarte periculoasă: "Sunt acei români, analiști de berărie, care par că s-au obișnuit cu ideea că o să-i avem pe ruși pe graniță. Dacă eram în locul lui Iohannis, ieșeam și explicam poporului cum văd problema". Antioccidentalismul, facilitat de comunicarea deficitară a decidenților de la București: "Există o lipsă de curaj, o lipsă de asumare"

Într-un interviu acordat pentru Aktual24, politologul Șerban Filip Cioculescu, lector al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București, atrage atenția asupra comunicării precare a decidenților de la București pe fondul războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. În timp ce tabăra antioccidentală devine din ce în ce mai semnificativă, actualii decidenți evită, de teama partidului AUR, subiectele de factură geopolitică, preferând să se axeze pe cele interne, scoate în relief politologul specializat în studii de securitate și relații internaționale. Șerban Cioculescu consideră drept o lipsă de curaj și asumare această atitudine de care dau dovadă atât partidele ce formează coaliția de guvernare, cât și președintele Klaus Iohannis. 

"Dacă eram în locul lui Iohannis, ieșeam și explicam poporului cum văd eu această problemă. Ieșeam la ora de maximă audiență", mai transmite politologul pe parcursul interviului. 

Reporter: Până la urmă, cât de solid vedeți atașamentul elitelor românești la valorile euro-atlantice și ale democrației?  

Șerban Filip Cioculescu: Eu cred că în România încă există o majoritate pro-Occident și pro-Ucraina, dar ia tot mai mult amploare, într-adevăr, tabăra celor care militează pentru a renunța. Și nu e vorba neapărat de rezivioniști. Deși sunt și ăștia, tabăra AUR și foștii PRM-iști care vor rectificarea frontierelor. Dar sunt și românii care spun: "Domnule, dar ce rost are, că oricum n-o să învingă Ucraina. De ce să cheltuim atât, de ce să riscăm un război cu Rusia?". Sunt acei români care par că s-au obișnuit cu ideea că o să-i avem pe ruși pe graniță. Îi mai întâlniți prin cafenele, prin berării. Sunt analiști de cafenea și de berărie. "Domnule, o să fie rușii în Deltă. Da, o să ia Insula Șerpilor. Hai să ne acomodăm cu ei! Că nu-i atât de rău!". Tu le spui: "Domnule, dar fii atent că o să emită pretenții pe platoul continental al Insulei Șerpilor! Ucraina acceptase decizia Curții Internaționale de Justiție, dar Rusia nu acceptă jurisdicții internaționale. Ce facem cu ei?". Sunt, așadar, foarte mulți care cer acomodare. Este o tendință nocivă și foarte periculoasă. Dar, vedeți, nici nu li se explică bine! Eu n-am prea văzut politicieni români, și mă refer la șeful statului, prim-ministru, să iasă și să explice oamenilor: "Haideți să vă spun cum văd eu realitatea!". Dacă eram în locul lui Iohannis, ieșeam și explicam poporului cum văd eu această problemă. Ieșeam la ora de maximă audiență. Că, na, totuși, ești șeful statului, până la urmă! Sau primul ministru. Poți influența în bine.

Reporter: Dar pare că și elitele politice se feresc de acest subiect. Nici ei nu dau impresia că se simt confortabil să deschidă tema.

Șerban Filip Cioculescu: Da, pentru că preferă în primul rând subiectele interne. Economie, sănătate, școală, lucruri care le aduc voturi. Și, în al doilea rând, își dau seama că este un subiect controversat și că pot fi atacați pe chestia asta. Și nu-și doresc să dea taberei AUR-iste ocazia unor alte hărțuiri și atacuri. Până la urmă, e o lipsă de curaj, e o lipsă de asumare. Tu, ca politician la vârful statului și, în general, ca politician de top, trebuie să ai curaj, trebuie să-ți asumi opiniile. Nu poți să stai și să te ascunzi, să speri că lumea nu te va întreba, până la urma. Asta e o chestiune de etică, de morală, de curaj!

Citiți AICI interviul în integralitate

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.