Membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe au Greciei au votat în unanimitate pentru a respinge proiectul legislativ privind căsătoria și calitatea de părinte a cuplurilor de același sex, într-o sesiune extraordinară de marți.
De asemenea, ierarhii greci au decis să adreseze o scrisoare deschisă tuturor celor 300 de membri ai parlamentului de la Atena – scrisoare ce va fi citită în toate bisericile din Grecia pe 4 februarie – în care au subliniat argumentele Bisericii împotriva proiectului legislativ propus de premierul Mitsotakis.
Sinodul Greciei a emis și o declarație în care a spus că în timp ce este responsabilitatea statului să legifereze, „acest fapt nu privează biserica de libertatea de exprimare și nici nu scutește biserica de datoria de a informa credincioșii”.
„Biserica nu legiferează și nu este responsabilă pentru legi. Dar dacă rămâne tăcută, poartă o responsabilitate grea și se distruge.”, a mai transmis sinodul.
Decizia de azi nu este deloc o surpriză, după ce Sinodul prezentase în decembrie un document de 1.500 de cuvinte în care s-a arătat clar de ce se opune proiectului de lege.
Premierul conservator Mitsotakis declarase săptămâna trecută că va prezenta parlamentului în februarie un proiect de lege privind căsătoriile între persoane de același sex.
„Ceea ce trebuie să spun deschis este că acestea sunt probleme importante pentru anumiți cetățeni. Până acum am avut o discuție sănătoasă.”, a zis acesta.
„Eu și toți cei care cred în această legislație, trebuie să-i convingem pe parlamentarii noștri și, ulterior, pe cei care ar putea avea încă o poziție negativă”, a continuat acesta în primul său interviu al anului cu postul public ERT.
„Ceea ce vom legifera este egalitatea în căsătorie, ceea ce înseamnă eliminarea oricărei discriminări bazate pe orientarea sexuală. Nu este ceva radical diferit de ceea ce se aplică în alte țări europene.”, a mai zis premierul grec.
În același timp, premierul a spus că nu va solicita disciplina de partid pe o problemă care este o chestiune de „conștiință”, solicitând însă parlamentarilor disidenți din partidul său, Noua Democrație, să se abțină în loc să voteze împotriva legislației. Proiectul de lege propus a provocat fricțiuni în cadrul partidului conservator de guvernământ, aproximativ 60 de parlamentari înclinând în prezent să voteze împotrivă sau să se abțină. Cea mai proeminentă figură dintre disidenți, fostul premier Antonis Samaras a condamnat ideea că parlamentarii ar trebui să se abțină de la vot, iar ministrul de la Interne, Makis Voridis, a mai spus că este pregătit să-și prezinte demisia. Principalul lider al opoziției, SYRIZA, Stefanos Kasselakis, primul lider de partid deschis gay și recent căsătorit din țară, a anunțat că va impune o disciplină de partid completă în favoarea legislației, chiar înainte ca aceasta să fie depusă.