Un articol din publicația britanică The Guardian vorbește despre problemele din ce în ce mai mari făcute de autoritățile britanice cetățenilor europeni - inclusiv românilor - care se află în Marea Britanie pentru muncă sau studii. În momentul de față, peste 5 milioane de cetățeni ai UE se află în Marea Britanie după ce au făcut demersurile pentru ședere legală, în timp ce numărul noilor veniți este în scădere.
Aproximativ 60% dintre cei cărora li se refuză acum intrarea în Marea Britanie provin din Uniunea Europeană. Mai exact, în fiecare trimetru se interzice intrarea în Marea Britanie pentru aproximativ 4.000 de cetățeni ai Uniunii Europene, cu explicația că sunt suspectați că ar vrea să muncească fără acte sau să studieze.
Potrivit informațiilor publicației, aproximativ 142.000 de cetățeni ai Uniunii Europene mai așteptau ca cererile lor pentru ceea ce este numit "presettlement" (prestabilire) de către autoritățile britanice să fie analizate la sfârșitul lunii septembrie 2023, iar grupul de susținere pentru drepturile cetățenilor UE din Marea Britanie "3Million" afirmă că aproximativ 11.000 de persoane așteaptă de mai bine de doi ani un rezultat oficial. Iar întârzierile în procesare ar putea dura încă doi ani și jumătate, conform The Guardian.
Majoritatea persoanelor respinse sau care așteaptă aprobarea unei cereri sunt din România, urmate la distanță de Bulgaria, Polonia și Portugalia, potrivit Observatorului Migrației de la Universitatea Oxford. Unii dintre ei au cerut actele de reședință în conformitate cu termenii acordului Brexit, dar este din ce în ce mai vizibil faptul că guvernul de la Londra dorește din ce în ce mai puțin să permită intrarea și stabilirea în țară a altor cetățeni străini.