Ambasadorul Japoniei, Hiroshi Ueda, își încheie misiunea în România. Alina Gorghiu: "Un ambasador de nota o mie! 2023 a fost anul relațiilor româno-japoneze". Noi proiecte bilaterale, trecute în revistă de Ministerul Justiției, MApN și președintele Senatului. Investițiile avute în vedere de Guvernul de la Tokyo


Ambasadorul Japoniei, Hiroshi Ueda, își încheie misiunea în România. Alina Gorghiu: "Un ambasador de nota o mie! 2023 a fost anul relațiilor româno-japoneze". Noi proiecte bilaterale, trecute în revistă de Ministerul Justiției, MApN și președintele Senatului. Investițiile avute în vedere de Guvernul de la Tokyo

După trei ani de activitate de-a dreptul productivă pentru relațiile bilaterale, mandatul ambasadorului Japoniei la București, Hiroshi Ueda, a ajuns la final, context în care a avut, pe parcursul ultimelor zile, o serie de întâlniri cu înalți demnitari de la vârful statului român în cadrul unor vizite de rămas bun. Într-o astfel de întrevedere, ministra Justiției, Alina Gorghiu, a punctat faptul că 2023 a reprezentat "anul relațiilor româno-japoneze", chestiune reflectată prin instituirea Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia în data de 7 martie a anului trecut. 

În ceea ce privește continuarea dezvoltării relațiilor bilaterale, există deja o astfel de perspectivă în domeniul cooperării judiciare, al energiei, în cadrul unor proiecte de infrastructură, respectiv din punct de vedere militar. 

Astfel, Ministerul Justiției a comunicat că România urmează modelul Japoniei în legătură cu reducerea ratei de recidivă a deținuților, iar în acest sens se va desfășura un schimb de experiență bilateral. 

De asemenea, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a vorbit apreciativ despre nivelul avansat al discuțiilor bilaterale privind concretizarea unui cadru juridic, respectiv a unui acord de cooperare în domeniul apărării, "care să permită dezvoltarea de proiecte în comun, pe mai multe domenii de interes".

Mai mult, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a anunțat că "Japonia este interesată de dezvoltarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) și de construirea magistralei 6 de metrou din București (până la aeroportul Henri Coandă din Otopeni)".

Nu în cele din urmă, au fost trecute în revistă domenii în care s-a concretizat deja, în mod practic, cooperarea bilaterală. Președintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlățean, a oferit exemplul promovării și finalizării proiectului podului de peste Dunăre de la Brăila, "cu o contribuție tehnologică și inovativă remarcabile japoneze", iar Ministerul Apărării Naționale a scos în relief "participarea, pentru prima dată, a militarilor români la un exercițiu de apărare cibernetică (CYBER KONGO 2023) organizat de Japonia".

Întâlnirea avută de Ambasadorul Japoniei cu premierul României

Premierul Marcel Ciolacu: "Recunoscător pentru progresul semnificativ al Parteneriatului strategic România - Japonia în timpul mandatului Excelenţei Sale Hiroshi Ueda. Naţiunile noastre vor continua să îşi unească forţele pentru a consolida acest potenţial. Îţi doresc tot ce este mai bun în noua ta călătorie". 


Ambasada Japoniei: "Ambasadorul Hiroshi Ueda a fost primit, pe 15 ianuarie, la Palatul Victoria, de către Prim-Ministrul Marcel Ciolacu, într-o vizită de curtoazie de rămas bun, la încheierea mandatului în România. Cei doi oficiali au salutat nivelul înalt al relațiilor dintre Japonia și România, confirmat de Parteneriatul Strategic semnat la Tokyo, anul trecut. Ambasadorul Ueda i-a mulțumit Premierului Ciolacu pentru vizita pe care a efectuat-o în Japonia în anul 2022, în calitate de Președinte al Camerei Deputaților, moment esențial care a deschis calea pentru semnarea Parteneriatului Strategic".

Întâlnirea avută de Ambasadorul Japoniei cu președintele Comisiei de politică externă a Senatului

Președintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlățean: "L-am primit azi la Senat pe E.S. Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la București, în vizită de rămas bun, la terminarea mandatului său în România.

I-am mulțumit domnului ambasador pentru colaborarea de excepție din ultimii trei ani și l-am felicitat pentru contribuția sa remarcabilă la atingerea unui nivel fără precedent în relațiile bilaterale. Dovadă sunt încheierea recentă a Parteneriatului Strategic între țările noastre, promovarea și finalizarea proiectului podului de peste Dunăre de la Brăila, cu o contribuție tehnologică și inovativă remarcabile japoneze (complementare contribuției italiene), promovarea Magistralei 6 de Metrou (cu finanțare japoneză și cu o viitoare stație de metrou ce va purta numele Tokyo) și multe altele...  

Să nu uit, împreună cu domnia sa și membrii Comisiei de politică externă a Senatului am organizat o sesiune specială solemnă a Comisiei, în care am adoptat la 21 decembrie 2021 o rezoluție care marca aniversarea a 100 de ani de relații diplomatice bilaterale. Pentru motive pe care nu le mai dezvolt, știu că a contat foarte mult pentru estomparea 'păcatelor' trecutului de la București în gestionarea relațiilor bilaterale...

Mărturisesc că am fost profund atins de menționarea de către ambasadorul Ueda a vizitei mele oficiale la Tokyo în 2013, ca ministru de externe, atunci când am semnat împreună cu omologul meu, Fumio Kishida, Declarația comună privind Parteneriatul reînnoit și am obținut prelungirea cu încă 5 ani a exceptării cetățenilor români de obligația obținerii de vize. Astăzi, fostul meu omolog de atunci este Primul ministru al Japoniei.

I-am urat succes ambasadorului Ueda în însărcinările diplomatice viitoare. Știm că va rămâne un prieten special al României, pe care a cunoscut-o și pe care o iubește cu adevărat".

Ambasada Japoniei: "Pe 10 ianuarie, Ambasadorul Hiroshi Ueda a efectuat o vizită de curtoazie de rămas bun la Președintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlățean. Ambasadorul Ueda i-a mulțumit Senatorului Corlățean pentru contribuția sa la relațiile bilaterale. În acest context, Ambasadorul Ueda a menționat că domnul Corlățean a semnat la Tokyo, în 2013, în calitate de Ministru al Afacerilor Externe, împreună cu omologul japonez Fumio Kishida (actual Prim-Ministru) Declarația de Parteneriat Reînnoit Japonia-România, care a deschis calea pentru semnarea ulterioară a Parteneriatului Strategic. Ambasadorul Ueda și-a exprimat, de asemenea, recunoștința față de dl. Corlățean pentru rolul său decisiv în adoptarea, în 2021, de către Comisia de politică externă a Senatului României, a unei Rezoluții cu ocazia a 100 de ani de relații diplomatice între România și Japonia".

Întâlnirea avută de Ambasadorul Japoniei cu ministra Justiției 

Ministra Justiției, Alina Gorghiu: "Un Ambasador de nota o mie își încheie zilele acestea mandatul în România. Îi mulțumesc Ambasadorului Japoniei, Hiroshi Ueda, pentru colaborarea din ultimii ani. Am avut o discuție bună azi cu el, la Ministerul Justiției.

2023 a fost anul relațiilor româno-japoneze. Instituirea Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia a marcat o nouă etapă a cooperării noastre, inclusiv în domeniul justiției. În 2024, avem un bun cadru pentru extinderea cooperării judiciare.

România are o rată de recidivă a deținuților de 36,75%. Cea mai scăzută din ultimii 10 ani. Însă avem nevoie de politici publice care să controleze fenomenul. Japonia este un reper internațional de excelență la acest capitol. Ministerul român al Justiției implementează proiectul #SECURE, alături de Administraţia Naţională a Penitenciarelor pentru a preveni recidiva. Am agreat un schimb de experiență în acest domeniu cu partenerii japonezi.

Îi urez succes în continuare domnului Ambasador Ueda".

Ambasada Japoniei: "Pe 11 ianuarie, Ambasadorul Hiroshi Ueda a efectuat o vizită de curtoazie de rămas bun la Ministrul Justiției Alina Gorghiu. Ambasadorul Ueda i-a mulțumit Ministrului Gorghiu pentru colaborarea foarte bună, inclusiv în perioada în care a ocupat funcția de Președinte interimar al Senatului. Cei doi oficiali au salutat evoluția fără precedent a relațiilor bilaterale în 2023, an în care a fost semnat Parteneriatul Strategic Japonia-România".

Întâlnirea avută de Ambasadorul Japoniei cu ministrul Transporturilor 

Ambasada Japoniei: "Pe data de 10 ianuarie, Ambasadorul Hiroshi Ueda a efectuat o vizită de curtoazie, de rămas bun, la Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu.

Ministrul Grindeanu i-a mulțumit Ambasadorului Ueda pentru eforturile deosebite depuse în cei doi ani de când a preluat mandatul de Ministru în ceea ce privește relațiile japonezo-române în domeniul transporturilor și infrastructurii. Ministrul a menționat în mod special ceremonia de inaugurare a podului de la Brăila din iulie anul trecut și și-a exprimat angajamentul față de construcția magistralei de metrou M6, care va fi realizată cu ajutorul ultimului împrumut în yeni acordat de Guvernul Japoniei României.

În replică, și Ambasadorul Ueda și-a exprimat recunoștința față de Ministrul Grindeanu pentru demersurile remarcabile făcute până în prezent".

Întâlnirea avută de Ambasadorul Japoniei cu ministrul Apărării Naționale 

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr: "Am primit, astăzi, vizita ambasadorului Japoniei la București, Hiroshi Ueda, aflat la sfârşitul mandatului în România.

Am discutat despre impactul pe care războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina îl are asupra securității regionale, cu accent pe situația de securitate la Marea Neagră și Dunăre.

Am abordat, de asemenea, teme ce țin de cooperarea bilaterală în domeniul militar. Japonia este un stat partener cu care împărtășim viziuni comune și apreciez trendul ascendent al relațiilor dintre țările noastre.  

Colaborăm inclusiv în formatele instituite la nivelul NATO și UE, în vederea promovării și asigurării unei arhitecturi de securitate bazată pe respectarea normelor internaționale".

Ambasada Japoniei: "Pe 9 ianuarie, Ambasadorul Hiroshi Ueda a avut o întrevedere, la final de mandat, cu Ministrul Apărării Naționale Angel Tîlvăr.

Ambasadorul Ueda a exprimat profunda sa apreciere pentru eforturile depuse până în prezent  de Ministrul Apărării Naționale în vederea consolidării relațiilor dintre Japonia și România, precum și pentru buna colaborare cu Ministerul Apărării Naționale în timpul mandatului Ambasadorului Ueda.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre continuarea dezvoltării cooperării în domeniul apărării și securității între cele două țări, care împărtășesc nenumărate valori. Pe de altă parte Ministrul Tîlvăr a transmis sincere condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești cauzate de cutremurul și accidentul aviatic din ziua de Anul Nou, mesajul fiind extrem de apreciat de Ambasadorul Ueda". 

Comunicatul Ministerului Apărării Naționale: "Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit marți, 9 ianuarie, la sediul MApN, cu ambasadorul Japoniei la București, Hiroshi Ueda, aflat la sfârșitul mandatului în România.

Agenda întâlnirii a cuprins discuții cu privire la creșterea nivelului cooperării în domeniul apărării între cele două state, mai ales în contextul unor evoluții semnificative înregistrate în anul 2023. Au fost evidențiate, de asemenea, vizita, în premieră, a vice-ministrului nipon al apărării în România și participarea, pentru prima dată, a militarilor români la un exercițiu de apărare cibernetică (CYBER KONGO 2023) organizat de Japonia.

Totodată, cei doi oficiali au discutat despre impactul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina asupra securității regionale, cu accent pe situația de securitate la Marea Neagră, inclusiv din perspectiva atacurilor asupra porturilor fluviale ucrainene, în proximitatea granițelor României. De asemenea, au fost abordate aspecte relevante ale sprijinului oferit Ucrainei, precum și stadiul proiectelor din sfera cooperării bilaterale în domeniul militar.

'Japonia este un stat partener cu care împărtășim viziuni comune și apreciez trendul ascendent al relațiilor bilaterale în domeniul apărării. Continuăm să colaborăm, inclusiv în formatele de cooperare instituite la nivelul NATO și UE în vederea promovării și asigurării unei arhitecturi de securitate bazată pe respectarea normelor internaționale', a arătat ministrul apărării naționale.

Ministrul Tîlvăr a apreciat stadiul avansat al discuțiilor bilaterale privind constituirea unui cadru juridic adecvat de cooperare în domeniul apărării, care să permită dezvoltarea de proiecte în comun, pe mai multe domenii de interes. El a precizat că încheierea acestui acord este o prioritate la nivelul Ministerului Apărării Naţionale.

În cadrul întrevederii, oficialul român a exprimat condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești cauzate de cutremurul de pământ și de accidentului aviatic produse în Japonia la începutul acestui an".

Întâlnirea avută de Ambasadorul Japoniei cu președintele Senatului

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă: "Ambasadorul Japoniei la București, Excelența Sa Hiroshi Ueda, și-a luat astăzi rămas bun, la încheierea mandatului său la București. I-am mulțumit pentru întreaga activitate depusă de-a lungul anilor, care a culminat cu semnarea Declarației Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia, în luna martie a anului trecut. Acest nou cadru a ridicat relațiile româno-nipone la un nivel de apropiere fără precedent.

În ultimul an, legăturile bilaterale s-au intensificat considerabil în zona economică, dar și pe partea politică, de securitate și tehnologică. Japonia este interesată de dezvoltarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) și de construirea magistralei 6 de metrou din București (până la aeroportul ”Henri Coandă” din Otopeni). I-am mulțumit ambasadorului Ueda și pentru sprijinul pe care guvernul de la Tokio îl acordă candidaturii României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE)".

Ambasada Japoniei: "Pe 9 ianuarie, Ambasadorul Hiroshi Ueda a efectuat o vizită, la final de mandat, la Președintele Senatului. Ambasadorul Ueda i-a mulțumit Președintelui Senatului Nicolae Ciucă pentru mesajul de condoleanțe transmis în urma cutremurului din Japonia din 1 ianuarie, precum și pentru vizita efectuată în Japonia în anul 2022, în calitate de șef al Guvernului, cu ocazia funeraliilor fostului Prim-ministru Shinzo Abe. La acel moment, întrevederea dintre Premierul Ciucă și Premierul Kishida a deschis calea pentru semnarea ulterioară, în anul 2023, a Parteneriatului Strategic Japonia-România".

Întâlnirea avută de Ambasadorul Japoniei cu președintele Camerei Deputaților 

Ambasada Japoniei: "Pe 9 ianuarie, Ambasadorul Hiroshi Ueda a avut o întrevedere, la final de mandat, cu Președintele interimar al Camerei Deputaților Alfred Simonis. În cadrul întrevederii au fost discutate intensificarea relațiilor bilaterale dintre Japonia și România, precum și evoluțiile din regiune, în special situația din Ucraina și din Republica Moldova".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.