Asociația 13-15 iunie 1990 și revoluționarul Moroșanu Tivilic Marian, zis și "Ceaușescu", au obținut astăzi o victorie notabilă în justiție. Concret, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit marți, 16 ianuarie, că Secția Parchetelor Militare trebuie să finalizeze până pe 31 iulie 2024 instrumentarea Dosarului Mineriadei pentru a fi trimis în instanță.
"Admite contestaţia formulată de contestatorii Moroşanu Tivilic Marian, Radu Viorel şi Asociaţia 13-15 iunie 1990 privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 47/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Parchetelor Militare. Stabileşte termen la data de 31 iulie 2024 până la care procurorul urmează a rezolva cauza potrivit art. 327 C.proc.pen., termen până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei rămân în sarcina statului. În temeiul art. 488/6 alin. 6 C.proc.pen., încheierea se comunică contestatorului şi procurorului de caz. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16 ianuarie 2024", a decis ÎCCJ.
Potrivit surselor Podul.ro, la termenul de judecată din data de 9 ianuarie 2024, Secția Parchetelor Militare ceruse un răgaz de minim 10 luni pentru a finaliza instrumentarea dosarului în cauză.
Însă, revoluționarul Marian "Ceaușescu" a semnalat Înaltei Curți de Casație de Justiție o problemă stringentă și anume că atât victimele, cât și persoanele anchetate sunt, în mare parte în vârstă, iar unele au decedat, motiv pentru care trebuie urgentată instrumentarea și judecarea dosarului.
Amintim că, de peste 3 ani, fostul președinte al României, Ion Iliescu, nu a mai avut nicio calitate, din punct de vedere legal, în cazul crimelor comise în perioada 13-15 iunie 1990. Pe 10 decembrie 2020, ÎCCJ stabilea că Dosarul Mineriadei - în care fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru crime împotriva umanităţii - se va întoarce la Secția Parchetelor Militare pentru refacerea anchetei. Înalta Curte menținuse astfel hotărârea inițială în acest sens, pronunțată în mai 2019, pe motiv de nulitate a rechizitoriului. Dosarul a fost trimis în judecată în anul 2017 și, contrar legislației în vigoare, a stagnat 2 ani în faza de cameră preliminară la ÎCCJ. Acum, la peste 33 de ani de la evenimentele în care au fost împușcați 4 oameni, iar alți peste 1.000 au fost răniți, rechizitoriul încă nu a fost finalizat pentru ca dosarul să fie trimis în judecată. Instanța supremă a invocat în 2020 lipsa dispoziției de începere a urmăririi penale pentru faptele "pretins comise" de Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Mugurel Cristian Florescu, în perioada 11-12 iunie 1990, "sub aspectul nelegalităţii urmăririi penale efectuate în cauză după redeschiderea urmăririi penale în ceea ce priveşte comiterea infracţiunii de crime împotriva umanităţii în varianta normativă a uciderii unor persoane". ÎCCJ a invocat nulitatea mai multor acte de urmărire penală pe numele celor inculpaţi, constatând nulitatea rechizitoriului întocmit în cauză.