Iranul a atacat cu rachete balistice obiective din Irak și Siria, ucigând mai mulți civili


  • ACP
  • Jan 16, 2024 13:02
  • 727
Iranul a atacat cu rachete balistice obiective din Irak și Siria, ucigând mai mulți civili

Gărzile Revoluționare din Iran (IRGC) au declarat că au lansat atacuri cu rachete asupra mai multor ținte "teroriste" din Siria și din regiunea autonomă Kurdistan a Irakului, care au distrus "un sediu de spionaj" și o "adunare de grupuri teroriste anti-iraniene", conform agenției de știri IRNA.  

Oficiali ai IRGC au declarat pentru presă că "rachetele balistice au fost folosite pentru a distruge centrele de spionaj (ale Mossad) și adunările de grupări teroriste anti-iraniene din regiune în această seară", timp în care au lansat atacuri și împotriva "autorilor operațiunilor teroriste" din Iran, inclusiv ISIS. La începutul acestei luni, ISIS a revendicat responsabilitatea pentru două explozii din orașul Kerman din sud-estul Iranului, care au ucis aproape 100 de persoane și au rănit zeci de oameni la comemorarea comandantului Qassem Soleimani, eliminat de o dronă americană în 2020. Imediat după atacul terorist al grupării ISIS, Teheranul a spus în mai multe rânduri că nu va trece mult timp până când se va răzbuna.  

În loviturile de la Erbil au fost uciși patru civili și șase au fost răniți, conform unui comunicat al Consiliului de Securitate al Guvernului Kurdistan, în care atacul e descris drept "crimă".

Un proeminent om de afaceri kurd, Peshraw Dizayee, alături câțiva membri ai familiei sale, s-au numărat printre cei uciși de o rachetă care s-a prăbușit în casa lor, conform declarației surselor medicale și de securitate irakiene.  

O altă rachetă a căzut asupra casei unui înalt oficial al serviciilor de informații kurde și alta asupra unui centru de informații kurd.  

Iranul a mai desfășurat uneori atacuri în regiunea Kurdistanului de nord a Irakului, spunând că zona este folosită ca un loc de întâlnire pentru grupurile separatiste iraniene, precum și pentru agenții Israelului. Bagdadul a încercat să abordeze preocupările iraniene cu privire la grupurile separatiste din regiunea muntoasă de frontieră, trecând la relocarea unor membri că parte a unui acord de securitate încheiat cu Teheranul în 2023. Nicio instalație americană nu a fost afectată de loviturile cu rachete, au declarat doi oficiali americani pentru Reuters. (sursa: Al Jazeera)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.