UE, pregătită pentru o iarnă grea. Cum a reușit blocul european să-și asigure rezerve de gaze suficiente în instalațiile de stocare


  • ACP
  • Jan 12, 2024 19:07
  • 671
UE, pregătită pentru o iarnă grea. Cum a reușit blocul european să-și asigure rezerve de gaze suficiente în instalațiile de stocare

Uniunea Europeană este suficient de pregătită pentru a face față iernii grele, dispunând de suficiente rezerve de gaze în instalațiile de stocare, de o creștere a producției interne, respectiv de o pondere crescută a energiei regenerabile în cadrul sistemului energetic. 

Nivelurile de stocare sunt peste media ultimilor zece ani, a spus Jonathan Elkind, cercetător senior la Centrul pentru Politică Energetică Globală al Universității Columbia și fost oficial în domeniul energiei în administrațiile Clinton și Obama, care și-a exprimat încrederea în capacitatea Europei de a avea suficiente rezerve de gaze naturale în această iarnă, vorbind pentru agenția de presa turcă Anadolu. 

"Deși o mare parte din Europa se confruntă cu o vreme foarte rece în prezent, nu văd niciun motiv să-mi fac griji cu privire la adecvarea furnizării de gaze naturale în Uniunea Europeană în această iarnă", a continuat Elkind. 

Anne-Sophie Corbeau, cercetător la Școala de Afaceri Internaționale și Publice a Universității Columbia, consideră, la rândul ei, că rezervele de gaze naturale sunt suficiente în acest moment, în condițiile în care există un nivel al stocării de 83,5% la 8 ianuarie, ceea ce este foarte aproape de nivelul maxim înregistrat în ultimii 10 ani.

Acest lucru a fost făcut posibil de aprovizionarea crescută din Norvegia, unde nu este planificată nicio întrerupere pentru întreținere pentru următoarele câteva săptămâni, dar și de importurile masive de gaz natural lichefiat (GNL) din afara continentului, în pofida creșterii în paralel a exporturilor de GNL și în Asia de Nord-Est în decembrie anul trecut.  

De asemenea, guvernul olandez a decis să redeschidă producția de la cel mai mare câmp gazeifer din Europa, de la Groningen (nordul Olandei), care fusese închis din cauza cutremurelor din regiune.  

În același timp au continuat pe parcursul anului 2023 și livrările de gaze rusești prin Ucraina și Turcia, deși la un nivel mai redus de mai bine de 5 ori față de 2021.  

Rezultatul a fost stabilitatea prețurilor gazelor în ultimele săptămâni, care au rămas la nivelul scăzut de 30 EUR per megawat-oră (MWh) din a doua săptămână a lunii ianuarie, în raport cu creșterile de preț observate în perioada cea mai gravă a crizei din 2022, la peste 300 EUR per MWh.  

Trebuie menționat că dacă vremea rece a făcut ca cerea de gaze pentru încălzire să crească în sectorul rezidențial, cererea de gaze pentru consum industrial a rămas scăzută pe tot parcursul anului 2023 și nu dă semne că va crește semnificativ prea curând.

Spre deosebire de începutul lui 2023, situația este considerabil mai bună și în ceea ce privește generarea de energie de către sectorul nuclear francez și nivelul hidroenergetic european, ambele contribuind la prevenirea unei creșteri semnificative a cererii de gaze în sectorul energetic. (sursa: Anadolu Agency)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.