CRONICA unei REVOLUȚII FURATE (Ep. 7). 20 Decembrie 1989. Timișoara, primul oraș liber al României! ”Tatăl nostru” rostit din 100.000 de piepturi. Ceaușescu apare la TVR și îi insultă pe revoluționarii timișoreni


CRONICA unei REVOLUȚII FURATE (Ep. 7). 20 Decembrie 1989. Timișoara, primul oraș liber al României! ”Tatăl nostru” rostit din 100.000 de piepturi. Ceaușescu apare la TVR și îi insultă pe revoluționarii timișoreni

În zorii zilei de 20 decembrie 1989, Timișoara arată asemenea unui oraș aflat sub ocupație. Peste tot trupe ale Armatei și ale Ministerului de Interne, vehicule blindate, arme. Forțele de represiune stăpânesc orașul.

Și totuși, în acea dimineață, lucrătorii din fabricile timișorene refuză să mai intre în schimburi și, în ciuda intervenției cadrelor de partid, se vor aduna în curţile unităţilor pentru a protesta. 

Ora 10.00 – Muncitorii ies din unităţile economice şi se îndreaptă în coloană spre centrul oraşului. Armata nu va mai îndrăzni să tragă în zecile de mii de oameni. 

Ora 13.00 – Manifestanții spulberă dispozitivul militar din faţa Operei și ocupă piața, iar un grup de protestatari, în frunte cu Lorin Fortuna, pătrunde în Operă. În fața acestei ridicări a muncitorimii timișorene, la ordinul generalului Milea, Armata se retrage în cazărmi. 

Liderii Revoluţiei se instalează în balconul Operei, de unde vor vorbi mulţimii care se adună cu zecile de mii. Se constituie prima structură politică a Revoluției Române, Frontul Democratic Român, care proclamă Timişoara drept ”primul oraş liber din România”

Mass-media din străinătate transmite știri despre declararea Timișoarei ca oraș liber. Mulţimea din Timişoara desemnează un comitet cetăţenesc care să prezinte revendicările sale autorităţilor comuniste. 

Insultele criminalului Nicolae Ceauşescu

Avându-i alături pe Elena Ceaușescu și pe alți fruntași ai CPEx, Ceaușescu condamnă acțiunile revoluționare de la Timişoara, pe care le consideră opera agenturilor străine de spionaj, menite să doboare regimul comunist și să dezmembreze România. Dictatorul anunță măsuri și mai drastice de represiune. Mai exact, Ceaușescu ordonă gărzilor patriotice din judeţele Olteniei să intervină în forţă la Timişoara. Este proclamată starea de necesitate pe tot cuprinsul judeţului Timiş. Se hotărăște organizarea de mitinguri pentru condamnarea Revoluţiei din Timişoara.

Ora 00.00 – Nicolae Ceauşescu îi convoacă la sediul CC al PCR din Bucureşti pe reprezentanţii ambasadei URSS pentru a le cere retragerea agenţilor sovietici din Timişoara. Decrepit, rupt de realitate, era incapabil să accepte că la Timișoara se ridicase poporul român, nu agenții sovietici. 

Noaptea de 20 spre 21 decem­brie 1989, la ordinul lui Ceaușescu, mii de muncitori din Craiova, Calafat, Băileşti şi Caracal sunt îmbrăcaţi în uniforme de gărzi patriotice, înarmaţi cu bâte şi trimişi cu trenuri speciale spre Timişoara. Și a fost seară, și a fost dimineață. Ziua a cincea… 

(VA URMA)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.