Un controversat proiect de lege privind „combaterea” evaziunii fiscale, dar care, în realitate, îi salvează pe evazioniști și încurajează evazionismul, a fost iniţiat de premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, și de Nicolae Ciucă, liderul PNL și președintele Senatului, fiind adoptat de către Parlament într-un timp record: doar două zile.
Ciolacu și Ciucă au depus proiectul la Parlament luni, 18 decembrie. În aceeași zi a fost votat de Senat, iar marți, 19 decembrie, a fost votat și de Camera Deputaților, urmând să meargă la promulgare la președintele Klaus Iohannis. S-au înregistrat 182 de voturi „pentru”, 80 „împotrivă” şi două abţineri.
Actul normativ inițiat de Ciolacu și Ciucă modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, dezincriminând însă evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro, dacă prejudiciul e plătit în 30 de zile de la finalizarea controlului ANAF. De asemenea, dacă prejudiciul e plătit până la primul termen de judecată, indiferent de valoarea prejudiciului, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.
,,Art.10.- (I) În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute la art.6 indice 1, art.8 sau 9, dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte. În acest caz, organele competente nu sesizează organele de urmărire penală.
(2) În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute la art.6 prim, art.8 sau 9, dacă până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 de euro inclusiv, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda.
În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute la art.6 prim, art.8 sau 9, dacă ulterior primului termen de judecată şi până la judecarea definitivă a cauzei, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc cu o treime.
Dacă în cursul procedurii camerei preliminare sau al judecăţii, până la pronunţarea unei hotărâri în primă instanţă, acelaşi prejudiciu majorat cu 50% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte, aplicându-se dispoziţiile art.16 alin.(1) lit. h) din Codul de procedură penală;
Dacă în cursul judecăţii în apel, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, acelaşi prejudiciu majorat cu 100% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte, aplicându-se dispoziţiile art.16 alin.(l) lit.h) din Codul de procedură penală”.
Deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției, a aprecia că „legea ar trebui să se numească legea pentru protecția marilor evazioniști fiscali și împotriva mediului de afaceri cinstit din România”
„O bună tradiție în Parlamentul României spune așa: PSD înainte de Crăciun, în ultima ședință de regulă, bagă tot felul de șopârle pe ordinea de zi. Asta e una dintre ele. Legea ar trebui să se numească legea pentru protecția marilor evazioniști fiscali și împotriva mediului de afaceri cinstit din România. Uitați-vă pe ce ați votat. Îi ajutați pe marii evazioniști de la 100.000 de euro până la 1 milion de euro pui banii în buzunar, prejudiciu și dacă vine organul de control i-ai plătit a doua zi și ai scăpat fără niciun leu de amendă penală măcar, fără nicio sancțiune. Mai mult de atât scădeți pedepsele pentru evazioniști”, a spus Stelian Ion, potrivit HotNews.
„De-aia nu există democrație în România pentru că foarte mulți oameni care au intrat în politică nu înțeleg că trebuie să-l slujească pe cetățean și nu să fie sluga șefului. Nu înțeleg că este mai important respectul față de lege și față de regulament decât față de șef. Ce dacă este un proiect de lege inițiat de Ciolacu și Ciucă, nu puteți încălca regulamentul (…) Vă este mai frică de Ciolacu și Ciucă ca niște slugi ce sunteți, niște politruci care nu ați făcut altceva decât să vă pupați în fund șefii și să votați toate aberațiile și procedurile lipsite de sens”, a aprecia, în plen, și Ludovic Orban (Forța Dreptei), adăugând că Opoziția va ataca legea la CCR.