Scandal uriaș în Belgia: Un fost înalt oficial belgian a fost plătit ani la rând de un spion chinez pentru a influența politica europeană


Scandal uriaș în Belgia: Un fost înalt oficial belgian a fost plătit ani la rând de un spion chinez pentru a influența politica europeană

Mesaje transmise între un membru de onoare al Parlamentului flamand din Belgia - care a fost unul dintre liderii partidului extremist flamand Vlaams Belang (VB) - și un spion chinez au fost prezentate vineri de mai multe publicații occidentale, dezvăluindu-se astfel felul în care China comunistă folosește anumiți politicieni europeni. Trebuie menționat că Frank Creyelman a ocupat și înalta funcție de președinte al Comisiei parlamentare pentru politică externă, afaceri europene și cooperare internațională. 

"Sute de mesaje", care datează din 2019 până la sfârșitul anului 2022 și care au fost interceptate de o "sursă de securitate occidentală", indică faptul că parlamentarul Frank Creyelman ar fi încercat să influențeze discuțiile din politica europeană în favoarea Chinei, fiind plătit constant pentru asta.

Creyelman a primit un prim mesaj din partea spionului chinez "Daniel Woo" pe 3 iulie 2019, în care i se cerea să scrie un raport "despre Charles Michel, despre opiniile sale politice, personalitatea, hobby-urile și părerea lui despre China". Mesajul a venit la o zi după ce a fost ales în funcția de președinte al Consiliului European fostul premier belgian Charles Michel, iar răspunsul lui Creyelman a fost că "Charles Michel iubește banii, dar nu este prieten cu China sau Rusia". 

Lui Creyelman i s-a cerut în 2021 să influențeze discuțiile despre persecuția uigurilor din Xinjiang, atacându-l pe Adrian Zenz, un cercetător care a ajutat la dezvăluirea modului în care China ține în lagăre de reeducare sute de mii de uiguri musulmani. De asemenea, "Daniel Woo" i-a mai cerut lui Creyelman și să ajute la întreruperea unei conferințe despre Taiwan, ori la plata unui intermediar care ar fi trebuit să influențeze un cardinal catolic să vorbească împotriva acuzării Chinei pentru pandemia COVID-19. 

Nu este clar cum a apărut contactul dintre Woo și Creyelman, dar contactele par să fi fost menținute numai de la distanță, cu excepția unei excursii la o stațiune de pe litoral de pe insula chineză Hainan, din anul 2019, unde a avut loc o întâlnire între Creyelman și Daniel Woo. În cei trei ani de legătură între cei doi, Creyelman a avut mai multe misiuni, plătite cu sume de la șase până la zece mii de euro, spun sursele din serviciile de informații. După publicarea dezvăluirilor Creyelman a fost destituit de urgență din funcție și eliminat din partid. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.