Sondaj: Taiwanezii cu un nivel mai ridicat de educație sunt semnificativ mai înclinați să considere Rusia drept o amenințare. Datele studiului sociologic mai arată că Beijingul reprezintă, desigur, principala îngrijorare geopolitică în rândul cetățenilor din Japonia, Taiwan, Coreea de Sud și Hong Kong


Sondaj: Taiwanezii cu un nivel mai ridicat de educație sunt semnificativ mai înclinați să considere Rusia drept o amenințare. Datele studiului sociologic mai arată că Beijingul reprezintă, desigur, principala îngrijorare geopolitică în rândul cetățenilor din Japonia, Taiwan, Coreea de Sud și Hong Kong

Pew Research Center a publicat pe 5 decembrie rezultatele unui sondaj efectuat din iunie până în septembrie 2023 menit să constate dacă adulții din Japonia, Taiwan, Coreea de Sud și Hong Kong consideră puterea și influența Chinei drept o amenințare majoră. În cazul Taiwanului, vom scoate totodată în relief modul în care cetățenii cu un nivel mai înalt de educație sunt semnificativ mai înclinați să considere Rusia drept o amenințare. 

În primul rând, sondajul a constatat că mai mult de jumătate dintre respondenți au evaluat China ca reprezentând o amenințare mai mare decât alte probleme geopolitice, cum ar fi, de pildă, programul de arme nucleare al Coreei de Nord, respectiv puterea și influența Rusiei.

Dintre cele patru țări și regiuni supuse studiului sociologic, Japonia a avut cel mai mare procent de oameni care au descris puterea și influența Chinei drept o amenințare majoră, mai precis 76%. Japonia a fost urmată de Taiwan - cu un procent de 66%, de Coreea de Sud - cu un procent de 64% și de Hong Kong - cu un procent de 48%.

În toate cele patru țări și regiuni, cei care au un nivel de educație mai ridicat au fost mai susceptibili de a percepe China drept o amenințare. De exemplu, în Japonia, 81% dintre cei care au atins un stadiu superior de educație au descris China drept o amenințare majoră, în timp ce printre persoanele mai puțin educate s-a înregistrat un procent de 72% care au exprimat această îngrijorare.

Un alt factor a fost reprezentat de vârstă. În Hong Kong și Taiwan, persoanele cu vârsta sub 35 de ani au fost mai dispuse să evalueze puterea și influența Chinei drept o amenințare semnificativă.

În ceea ce privește puterea și influența Rusiei, doar 25% dintre taiwanezi o consideră drept o amenințare gravă, 43% o consideră ca fiind o amenințare minoră, iar 25% nu cred că e deloc o amenințare. Dintre taiwanezii care au un nivel mai înalt de educație, 55% au considerat Rusia drept o amenințare, comparativ cu doar 38% dintre cetățenii mai puțin educați, diferența fiind realmente considerabilă. (sursa: Taiwan News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.