China își pregătește migălos marea ofensivă cibernetică împotriva SUA. Unul dintre scopurile primordiale: Crearea de haos în societatea americană în cazul declanșării invaziei forțelor Beijingului asupra Taiwanului. Ultimele dezvăluiri făcute de o serie de oficiali americani și de specialiști din industria de securitate


  • ACP
  • Dec 12, 2023 17:40
  • 804
China își pregătește migălos marea ofensivă cibernetică împotriva SUA. Unul dintre scopurile primordiale: Crearea de haos în societatea americană în cazul declanșării invaziei forțelor Beijingului asupra Taiwanului. Ultimele dezvăluiri făcute de o serie de oficiali americani și de specialiști din industria de securitate

În ultimii ani Beijingul a inițiat infiltrarea cibernetică într-o parte din sistemele critice ale Statelor Unite, pentru a-și testa capacitatea de a crea haos atunci când ar putea fi lansată invazia asupra Taiwanului de către Armata Populară Chineză, au precizat oficiali din SUA, respectiv specialiști din industria de securitate. 

Atacurile cibernetice recente din partea hackerilor coordonați de Beijing au lovit ținte diverse, precum o companie de apă din Hawaii și cel puțin o conductă de petrol și gaze. Hackerii au încercat, de asemenea, să pătrundă în rețeaua electrică independentă din Texas, dar niciunul dintre atacuri nu a provocat o întrerupere semnificativă a acesteia, hackerii părând să acorde prioritate creării de căi care ar putea fi utilizate din nou la o dată ulterioară în sistemele de infrastructura critică.  

Agenția pentru Securitate Cibernetică și Infrastructură a Statelor Unite, responsabilă cu monitorizarea și combaterea amenințărilor cibernetice străine, spune că "este foarte clar că încercările chineze de a compromite infrastructura critică sunt parțial pentru a se prepoziționa, pentru a putea perturba sau distruge acea infrastructură critică în cazul unui conflict, ori pentru a împiedica Statele Unite să poată proiecta puterea în Asia sau pentru a provoca haos societal în interiorul Statelor Unite – pentru a ne afecta procesul de luare a deciziilor pe fondul unei crize". 

Joe McReynolds, de la Jamestown Foundation, a explicat că Beijingul încearcă construirea de "tuneluri" în infrastructura americană, pe care să le poată folosi ulterior pentru a ataca. 

"Până atunci se stă la pândă, se efectuează recunoașteri, evaluează dacă pot trece de sistemele de control industrial către companii sau ținte mai critice. Și într-o zi, dacă se primește ordinul de sus, se trece de la recunoaștere la atac", a mai spus McReynolds.

"Aceasta este o schimbare semnificativă față de activitatea cibernetică chineză de acum 7 până la 10 ani, care s-a concentrat în primul rând pe spionajul politic și economic", a declarat Brandon Wales, director executiv al Agenției pentru Securitate Energetică și Infrastructură.  

Creșterea agresivității atacurilor cibernetice asupra Statelor Unite din partea Chinei vine pe fondul tensionării relațiilor dintre cele două țări din pricina pozițiilor și acțiunilor agresive ale Chinei în regiunea Indo-Pacific, care includ amenințarea cu invazia asupra Taiwanului. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.