Arestare de zile mari în Taiwan: Un pilot militar care se pregătea să fure un elicopter american pentru a-l furniza armatei chineze a fost arestat. Ce sumă îi oferise Beijingul


  • ACP
  • Dec 11, 2023 20:30
  • 514
Arestare de zile mari în Taiwan: Un pilot militar care se pregătea să fure un elicopter american pentru a-l furniza armatei chineze a fost arestat. Ce sumă îi oferise Beijingul

Unui pilot militar din Taiwan i-au fost oferiți din partea unor agenți chinezi 15 milioane de dolari pentru a fura un elicopter militar CH-47 Chinook de producție americană, pe care să îl ducă armatei chineze. 

Presa din Taiwan spune că locotenentul colonel pe nume Hsieh ar fi plănuit să aterizeze cu elicopterul pe o navă de război a Marinei Armatei Populare de Eliberare a Chinei atunci când aceasta s-ar fi apropiat de linia mediană a strâmtorii Taiwan, dar procurorii l-au arestat pe Hsieh înainte ca acesta să poată implementa planul.  

Conform autorităților taiwaneze, un grup de spionaj chinez condus de ofițerul militar în retragere Chen Yu-hsin a luat legătura cu pilotul de elicoptere al Armatei, a cumpărat bilete de avion și l-a invitat pe acesta la Bangkok, Thailanda. Acolo, pilotul Hsieh s-ar fi întâlnit cu un bărbat pe nume Wang, care s-a prezentat ca general al Armatei Populare Chineze și cu un bărbat pe nume Wu, care a spus că este comandant al Regiunii Militare Guangzhou. Aceștia i-au promis că îi vor ajuta soția și copiii să obțină vize de elită pentru Thailanda.  

Ei i-au mai transmis pilotului că îndată ce va izbucni războiul în strâmtoarea Taiwan, familia lui va avea prioritate la evacuare din țară, având acte pregătite de spionii chinezi în acest sens, iar apoi va primi un salariu lunar de aproximativ 200.000 de yuani chinezi (27.000 de dolari americani).  

Pentru a dezerta, pilotul a fost instruit ca atunci când aeronavele militare ale Forțelor Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului - care efectuează exerciții - se vor apropia de zona adiacentă Taiwanului, el să piloteze un elicopter militar Boeing CH-47 Chinook la joasă altitudine de-a lungul coastei și în aproximativ cinci minute să aterizeze pe o navă militară chineză pregătită special. Odată ce se confirma că Hsieh a fost de acord să îndeplinească misiunea, Beijingul urma să-i plătească un "depozit" de la 1 milion până la 2 milioane de dolari în avans.  

Potrivit procurorilor, Hsieh a fost totuși tentat de propunere și a solicitat informații despre poziționarea exercițiilor militare, dar în final a considerat riscul prea mare și nu a fost de acord cu planul chinezilor, continuând discuțiile privind fuga cu elicopterul.  

Dar în timp ce pilotul continua să discute cu agenții chinezi, oamenii legii l-au arestat atât pe acesta, cât și pe colaboratorii săi.

Conform autorităților din Taiwan, Partidul Comunist Chinez a întreprins o serie de acțiuni împotriva armatei taiwaneze și a încercat în mai multe cazuri să influențeze personalul din rândurile sale, ceea ce a dus la consolidarea securității militare de către contraspionajului militar. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.