"Fizica fără Dumnezeu este imposibilă", spune unul dintre cei mai respectați fizicieni din întreaga lume, Heino Falcke, cunoscut, printre altele, pentru că a făcut prima fotografie a unei găuri negre.
Astrofizicianul de origine germană care predă la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda, a declarat această chestiune într-un interviu acordat pentru ziarul "Der Standard", în care a explicat că e "absurdă" ideea predominantă din prezent potrivit căreia fizica și știința per ansamblu nu au nimic de-a face cu credința. Potrivit lui Falcke, mulți dintre marii fizicieni care au pus bazele descoperirilor noastre actuale au fost oameni profund religioși.
"Dacă un fizician, care descrie în mod natural lucrurile materiale, nu gândește dincolo de asta, pentru a vedea semnificația operei sale într-un context filozofico-teologic, el se limitează", a zis Falcke.
Falcke susține "vorbirea despre Dumnezeu ca origine a tuturor lucrurilor" în lumea academică, într-un mod "complet relaxat și independent de convingerile religioase" ale fiecăruia. De asemenea, el spune că ar vrea să vadă "filozofii și teologii îndrăznind să se apropie din nou de fizică și viceversa".
El afirmă că se vede copleșit de sentimentul "că există o realitate mult mai mare dedesubt, alături și deasupra Creației decât poate ști știința" atunci când privește Universul.
"Când știi Cine este Creatorul tuturor acestor lucruri și că El are grijă de noi, oamenii, începi să vezi natura din ce în ce mai mult ca pe o scrisoare de dragoste de la Dumnezeu", a spus Falcke.
Falcke este cunoscut unui public mai larg prin cercetările sale asupra găurilor negre, despre care a scris mai multe cărți, precum cea intitulată "Lumină în întuneric – găuri negre, universul și noi". Începând din anul 2000 a primit numeroase distincții pentru activitatea sa științifică, iar recent a fost onorat și cu prestigiosul Premiu Balzan, care onorează oameni de știință remarcabili din științele umaniste și naturale.
În 2018 un asteroid a fost numit după el - 12654 Heinofalcke - iar în aprilie 2019 a făcut senzație cu prima imagine a unei găuri negre, care a fost văzută pe multe pagini din întreaga lume. (sursa: AICI)
Sursa foto: Boris Breuer