Șeful spionajului rus amenință că Ucraina ar putea deveni un „al doilea Vietnam” pentru SUA. Ce mai debitează Sergey Naryshkin


Șeful spionajului rus amenință că Ucraina ar putea deveni un „al doilea Vietnam” pentru SUA. Ce mai debitează Sergey Naryshkin

Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR) –l-am numit pe Sergey Naryshkin – a scris un articol în care susține că țările occidentale sunt cele care vor și în 2024 să continue să prelungească cât mai mult posibil luptele din Ucraina, atât prin măsuri economice, cât și militar-diplomatice. Sau, cum explică el în același articol, Occidentul ar vrea să transforme Ucraina în al doilea Afganistan sau în al doilea Vietnam. 

„În ceea ce privește situația din Ucraina, ne putem aștepta ca politicienii occidentali, din cauza imposibilității obiective de a obține o victorie militară asupra țării noastre, să încerce să prelungească cât mai mult luptele și să transforme conflictul ucrainean într-un al doilea Afganistan (...) mizând pe epuizarea noastră treptată”, spune Naryshkin în articolul publicat în revista „Razvedchik” . 

Potrivit securistului rus, țările occidentale și-ar atinge aceste obiective „ca și până acum, printr-un set de măsuri economice și militaro-diplomatice”, precum aprovizionarea cu arme și echipamente militare a armatei ucrainene și restricții unilaterale impuse Rusiei. 

Șeful SVR a mai scris că sprijinul suplimentar pentru Kiev ar putea accelera declinul autorității internaționale a Occidentului – „în cele din urmă Statele Unite riscă să-și înființeze un al doilea Vietnam, cu care fiecare nouă administrație americană va trebui să se confrunte până când ajunge la putere la Washington o persoană mai mult sau mai puțin sănătoasă, care are suficient curaj și hotărâre să închidă aceasta gură"

Naryshkin a prezis și o confruntare ulterioară cu lumea occidentală, sugerând că aceasta va ajunge din teritoriile post-sovietice până în America de Nord și Oceanul Pacific: 

„Este evident că anul care vine pe scena mondială va fi marcat de o intensificare suplimentară a confruntării dintre cele două principii geopolitice evidențiate mai sus: anglo-saxon, sau insula, ‹împarte și cucerește›, și continentalul direct antagonist, ‹uniți-vă și conduceți›. Manifestările acestei confruntări aprige în anul viitor vor fi observate peste tot, chiar și în cele mai îndepărtate regiuni ale lumii: de la cel mai semnificativ spațiu post-sovietic pentru noi până în America de Sud și Oceanul Pacific” – detalii AICI

Aceasta nu este prima oară când șeful SVR debitează public valuri de prostii. A mai făcut asta și cu alte ocazii, ultima oară spunând, în octombrie 2023, că Occidentul ar antrena luptători ucraineni cu care să atace instalațiile nucleare din Rusia. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.