Îngrijorare la Beijing: China a început să își piardă ponderea în economia globală. Urmează lumea post-China?


  • ACP
  • Nov 24, 2023 12:31
  • 1162
Îngrijorare la Beijing: China a început să își piardă ponderea în economia globală. Urmează lumea post-China?

Președintele Rockefeller International, Ruchir Sharma, a scris într-un articol din Financial Times că ponderea Chinei în PIB-ul mondial a început să scadă în 2022, odată cu rămânerea în vigoare a măsurilor stricte impuse pe fondul pandemiei COVID-19 pe cea mai mare parte a anului. 

Cunoscutul investitor și autor spune că acum se sfârșește perioada de creștere extraordinară a economiei chineze, care a durat mai multe decenii, iar a doua cea mai mare economie a lumii începe să reprezinte o parte mai mică din PIB-ul global. 

"Într-o cotitură istorică, ascensiunea Chinei ca superputere economică se inversează. Cea mai mare poveste globală din ultima jumătate de secol s-ar putea să se încheie", a spus Sharma. 

Astfel, ponderea Chinei în economia globală va scădea în continuare în 2023, ajungând la 17%, după ce atinsese 18,4% în 2021. În 1990 ponderea Chinei era de numai 2%, dar au urmat anii unei creșteri la o viteză fără precedent.  

"Declinul Chinei ar putea reordona lumea. Începând cu anii 1990, ponderea țării în PIB-ul global a crescut în principal în detrimentul Europei și Japoniei, care și-au văzut ponderile menținute mai mult sau mai puțin stabile în ultimii doi ani. Decalajul lăsat de China a fost completat în principal de revenirea Statelor Unite și de către alte națiuni în curs de dezvoltare", a spus Sharma. 

India, Indonezia, Mexic, Brazilia și Polonia vor reprezenta jumătate din câștigurile piețelor emergente, a mai adăugat el, numind asta "un semn frapant al posibilelor schimbări de putere ce vor urma".

Beijingul declară  în continuare că se așteaptă să atingă creșterea anuală de 5% - prognoza susținută și de Fondul Monetar Internațional, care prevede o creștere de 5,4% pentru 2023 - dar Sharma spune că în dolari, termeni nominali, PIB-ul Chinei va scădea anul acesta pentru prima dată din 1994. (sursa: AICI)

Printre factorii care au determinat această scădere se află intervenția din ce în ce mai mare a Guvernului comunist în afacerile din China, creșterea datoriilor, productivitatea în stagnare ori mai slabă, scăderea numărului lucrătorilor și pierderea accelerată a investitorilor străini. Investitorii străini au renunțat în acest an la acțiuni chineze în valoare de peste 25 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că 77% din banii pe care i-au investit anterior pe bursa chineză au dispărut. Între timp, alte piețe regionale au câștigat, diminuându-se astfel și mai mult competitivitatea Chinei. (sursa: AICI)

Chiar și în aceste condiții președintele chinez Xi Jinping se declară în continuare optimist, "dar aproape orice ar face Xi, este probabil ca ponderea națiunii sale în economia globală să scadă în viitorul apropiat", a concluzionat Sharma.

"Este o lume post-China acum", a conchis Sharma. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.