Fostul premier Florin Cîțu și fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, au răspuns sec, declarându-se nevinovați și exprimându-și încrederea în justiție, în vreme ce Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății în primele luni de coaliție PNL-USR, a oferite explicații mai ample și a intrat chiar într-un dialog kafkian cu invitații propagandistului Mihai Gâdea de la Sinteza Zilei (AICI), repetând că el chiar s-a opus achiziționării unui număr atât de mare de doze de vaccin anti-COVID, achiziție de aproximativ un miliard de euro care s-a concretizat recent într-un dosar cercetat de DNA.
Întâmplător sau nu, imediat ce a intrat la guvernare, în 2022, PSD a lansat pe pagina de web oficială a partidului o campanie care seamănă izbitor cu precizările DNA, fără a menționa însă atunci numele colegului de coaliție Florin Cîțu. Vezi AICI
Context. Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, joi, că a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referatul unei cauze în vederea sesizării preşedintelui României şi Senatului pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă de trei persoane cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu.
Potrivit unor surse judiciare, ar fi vorba despre fostul premier Florin Cîţu şi foştii miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă.
Procurorii arată că, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către CE a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii în numele statelor membre.
"În prezenta cauză, în contextul menţionat, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane", explică procurorii.
Conform DNA, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.
Reacții suspecți
Florin Cîțu: „Având in vedere informațiile apărute în spațiul public, precizez că întreaga mea activitate, indiferent de funcțiile și demnitățile publice îndeplinite, a stat sub semnul bunei credințe și a respectării legii, în slujba românilor.
Am deplină încredere în actul de justiție și sunt convins că procedurile aflate în desfășurare vor conduce la aflarea adevărului!”
Ioana Mihăilă: „Am văzut cererea procurorilor în presă, nu știu ce conține. Este evident că instituțiile abilitate au tot dreptul să investigheze fapte sau decizii care au legătură cu banii publici și le stau la dispoziție pentru lămurirea oricărei situații care are legătură cu funcțiile publice pe care le-am ocupat. Deocamdată nu am alte comentarii”.
Vlad Voiculescu: „Pe 21 septembrie 2021 spuneam că o anchetă privind achiziția de vaccinuri în România este binevenită.
În primul rând pentru că un moment critic pentru România și sănătatea publică a fost transformat într-un spectacol de atacuri politice în ultimii doi de ani de PSD.
Reamintesc că vaccinarea anti-COVID a fost în subordinea premierului în perioada pandemiei, nu a ministrului Sănătății: e vorba de faimosul comitet de vaccinare condus de dl. Gheorghiță care îi raporta ministrului Apărării Ciucă și premierului Cîțu.
Alocările de cantități pentru statele membre au fost stabilite în cadrul unui contract comun de achiziție al Comisiei Europene cu furnizorii, în principal pe criteriul populației.
Deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate exclusiv de premierul de la acea vreme. Există înregistrări ale ședințelor de guvern și documente care probează că premierul și-a asumat aceste decizii.
Cu toate că nu am fost de acord cu toate deciziile luate de cei care aveau în coordonare vaccinarea (ex: prioritizarea “specialilor”, centrele secrete pentru “speciali”, falsificarea indicatorilor, comunicarea campaniei de vaccinare etc.) și este de notorietate că am fost și dat afară din guvern pentru asta, trebuie spus că cantitatea de doze achiziționate a constituit o decizie de oportunitate în condiții de incertitudine privind disponibilitatea producției, evoluția tulpinilor, necesitatea re-vaccinării.
Sunt desigur semne de întrebare, cum o decizie executivă unde nu cunosc să existe vreo urmă sau vreun element de corupție și care nici măcar nu îmi aparține, face înainte de o campanie electorală subiectul unei acțiuni penale.
Deși sunt semne îngrijorătoare în ultima vreme privind ingerințele politicului în Justiție, am convingerea că există resursele de profesionalism și onestitate în acest sistem, pentru a ajunge la concluzia corectă: aceea că am acționat în cele trei luni ca ministru cu cinste, punând mereu pe primul loc viața și sănătatea oamenilor.”
Jurnalistul Liviu Avram de la Adevărul, un cunoscător al culiselor justiției a notat pe pagina sa de Facebook: „Zic să avem puțintică răbdare
În afacerea achiziției de vaccinuri, avem deocamdată doar personajele pentru a căror investigare era obligatorie ridicarea imunității ministeriale: Florin Cîțu, ca fost premier, și Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, ca foști miniștri ai Sănătății.
Nu avem, prin urmare, întreaga listă de suspecți, adică și pe cei care au luat decizii, dar nu aveau, la data respectivă, calitatea de miniștri. De exemplu, colonelul Valeriu Gheorghiță e primul nume care îmi vine în minte că nu are cum să nu apară pe lista suspecților.
Abia când vom avea lista completă a suspecților (poate aflăm cu ocazia asta cine au fost securiștii de omenie din fantomaticul comitet multi-inter-mega ministerial care lua deciziile) ne vom putea face o idee despre adevăratele intenții ale DNA: să clarifice pe bune întreaga afacere sau doar să arunce o gogoașă pre-electorală, numai bună de ronțăit în alegeri.
(De departe cea mai abjectă reacție la ancheta DNA a avut-o PSD: acum bocesc pe banii românilor irosiți pe vaccinuri, dar atunci stăteau ascunși prin scorburi și văgăuni - când nu sabotau fățiș măsurile anti-pandemie)”.
Reamintim existența așa-numitului Comitet Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), condus într-o primă fază de Valeriu Gheorghiță care era secondat de liberalul Andei Baciu (fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, în prezent președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate), ajuns ulterior el însuși președinte al CNCAV după plecarea lui Gheorghiță și până la închiderea organismului responsabil cu vaccinările antiCOVID, în iunie 2022. șa cum rezultă din căutările de pe internet, o serie de decizii privind funcționarea CNCAV au fost luate în decembrie 2020 când în fruntea guvernului a fost instalat Nicolae Ciucă (ministrul Apărării), desemnat și premier interimar după demisia lui Ludovic Orban, iar ministru al Sănătății era Nelu Tătaru.
O reacție dură de respingere categorică a vinovăției lui Vlad Voiculescu în acest dosar a venit și din partea președintelui USR, Cătălin Drulă, care a apreciat demersul DNA dreptul unul cu comandă politică de natură să zădărnicească formarea „Polului de Dreapta”.
„Nu ne vor intimida. Ne-au trimis semnale să ne potolim. Să nu construim Polul de Dreapta. Să nu contăm în alegerile de anul viitor pentru care scenariul de culise e deja pregătit.
Dosare activate când e convenabil politic, în campanie electorală, am mai văzut. Așa știu ei să lucreze.
Vlad Voiculescu este un om cinstit, care în cele 3 luni ca ministru, a acționat responsabil și cu patriotism.
PNL și-a asumat vaccinarea anti-COVID. Premierul Cîțu și ministrul Apărării Ciucă, șeful dlui. Gheorghiță de la Comitetul de vaccinare au coordonat acest proces. N-am fost de acord cu ei la multe decizii, iar Vlad Voiculescu a și fost dat afară din guvern pentru că i-a deranjat pe speciali care voiau centre de vaccinare doar pentru ei.
Totuși, deciziile de oportunitate, mai ales în condiții de criză, sunt exact asta. Au decis Iohannis și Cîțu comandarea a prea multe vaccinuri bazat pe informațiile de atunci? Posibil, cu mintea de acum, dar nu așa se judecă într-o criză și nu e nimic “penal” în asta.
Uniunea Europeană a comandat 4,6 miliarde de doze la o populație de 450 de milioane. Nu se știa la acel moment ce se va întâmpla cu producția, ce tulpini vor apărea, de câte rapeluri va fi nevoie. Vrea DNA să-i investigheze și pe ei?
PSD s-a aruncat asupra acestei teme false pentru a acoperi portbagajele cu bani, azilele groazei și toate actele de corupție oribilă care au mutilat România.
PNL se teme de crearea Polului de Dreapta care îi va trimite la lada de gunoi a Istoriei pentru ce fac țării.
Împreună vor să guverneze întru hoție încă 4 ani cu un măscărici convenabil ca singură Opoziție.
Ne hărțuiesc zilnic, ei și trompetele media, ne amenință primarii, ne spun că dacă nu ne potolim nu va fi bine. În timp ce distrug economia României și prăduiesc bugetul țării.
Nu vom ceda și doar ne îndârjesc și ne crește determinarea. Veniți alături de noi. 2024 poate fi ultima șansă pentru o generație ca peste țara noastră să nu lase vălul negru al hoției și corupției statale. Împreună putem să-i oprim!”, a scris Drulă pe pagina sa oficială de Facebook.
Mai jos - Cîțu, Baciu, Gheorghiță, Ciucă, Voiculescu, Arafat la Institutul Cantacuzino, la sfârșitul anului 2020 când au ajuns primele doze de vaccin