Nikki Haley, candidată republicană la alegerile prezidențiale și fostă ambasadoare a SUA la ONU, a declarat luni că adolescenții "vor înțelege" necesitatea interzicerii platformei social media TikTok.
"Cred că ceea ce trebuie să facem este să fim sinceri cu ei, respectiv să nu le spui «Asta vom face» și să nu le explici de ce", a spus Haley pentru Fox News.
"Motivul pentru care vrem să interzicem TikTok – și da, cred că trebuie să-l interzicem – este pentru că reprezintă o aplicație care, de fapt, are acces la contactele tale, la informațiile tale financiare, la camera ta, la microfonul tău, la orice. Este o formă de infiltrare. Noi știm asta", a mai precizat candidata republicană.
Haley a mai pledat anterior pentru interzicerea TikTok și și-a reafirmat poziția după ce o scrisoare veche a teroristului Osama bin Laden a devenit virală online. Mulți utilizatori și-au arătat sprijinul pentru abordarea liderului Al Qaeda, care a încercat să justifice uciderea și țintirea civililor americani, inclusiv atacurile teroriste desfășurate pe 11 septembrie 2001 asupra Turnurilor Gemene ale Word Trade Center diin New York. Textul scrisorii a fost propagat în contextul susținerii pe care SUA o oferă Israelului în războiul împotriva grupării teroriste Hamas.
Candidata republicană a citat din nou scrisoarea ca pe un motiv pentru implementarea unei interdicții asupra TikTok, spunând că platforma "încearcă să influențeze alegătorii tineri". De asemenea, Haley a subliniat că oamenii trebuie să știe despre "pericolele TikTok", inclusiv despre boții străini despre care a atras atenția că pot răspândi dezinformări.
"Acesta este un adevăr care trebuie spus poporului american, indiferent de vârstă. Cred că generația tânără este inteligentă. Cred că vor înțelege asta când le vom explica", a spus Haley.
"Și da, suntem prezenți și pe social media. Punem videoclipuri acolo, dar o facem pe platforme în care știm că putem avea încredere, iar în una precum TikTok nu avem încredere", a continuat republicana.
Nikki Haley a cerut recent adoptarea de reforme în cazul rețelelor sociale, care să vizeze responsabilitatea utilizatorilor - sugerând că utilizatorii anonimi nu ar trebui să aibă permisiunea să le folosească, respectiv care să forțeze companiile social media să-și explice sistemele algoritmice. (sursa: The Hill)