Pastila de sâmbătă: are cumva ”Promo-Lex” 2 fețe sau altcineva?


Pastila de sâmbătă: are cumva ”Promo-Lex” 2 fețe sau altcineva?

Una din sursele principale a partidelor din blocul ACUM vis-à-vis de fărădelegile comise de regimul Plahotniuc erau rapoartele Promo-Lex. Acestea (și alte rapoarte) constituiau documentele de referință pe plan intern și extern când era vorba de scoaterea în vileag a nelegiuirilor comise de gașca lui Plahotniuc despre procesele și legislația electorală, activitatea structurilor guvernametale, implicarea ilegală a actorilor politici în actul de justiție, finanțarea ilegală și coruperea politică a mass-media, care elogia neîntrerupt “succesurile ireversibile” ale PDM-ului în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Dincolo de problemele care persistă la actualele alegeri locale, ultimul raport al Promo-Lex-ului, capitolul 4.3, ne prezintă o situație profund regretabilă, care trebuie condamnată de toți cei care cred cu tărie și sincer în valorile democratice și europene. Este vorba de utilizarea abuzivă a resurselor administrative. Reproducem întocmai constatările autorilor raportului:

“În perioada monitorizată, Promo-LEX a constatat 19 cazuri ce pot fi calificate drept utilizare abuzivă a resurselor administrative, după cum urmează:

– Implicarea președintei Republicii Moldova în alegerile locale generale-3 cazuri (PAS). Potrivit art. 149, alin. (2) Cod Electoral, până la validarea mandatului, candidatul ales la funcția de Președinte al Republicii Moldova prezintă Curții Constituționale confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic. Astfel, până la validarea mandatului, Maia Sandu a prezentat o confirmare că nu mai este membră a PAS;

– Implicarea în activitățile de campanie a persoanelor care dețin funcții publice-16 cazuri (PAS). În perioada de referință, au fost observate cel puțin 9 cazuri în care Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova, a participat la întrunirile electorale în susținerea candidaților PAS în vederea promovării acestora în alegeri. De asemenea, Dorin Recean apare în calitatea sa de prim-ministru, în 5 spoturi electorale pentru promovarea candidaților PAS. În aceeași perioadă și Andrei Spînu, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a făcut agitație pentru candidații PAS în cadrul a cel puțin 2 întruniri electorale, organizate în localități din Rezină și Criuleni.

În opinia Promo-LEX, implicarea președintei și a persoanelor care dețin funcții publice în activitățile de campanie electorală nu asigură egalitatea șanselor concurenților electorali din moment ce implicarea acestora în campanie încalcă principiul separării clare între stat și partidele politice”.

Numai cât face declarația arogantă și minciunoasă a președintelui PAS, Igor Grosu, care declara recent că el nu folosește resursele administrative în scopuri electorale, doar că SPPS îl obligă să utilizeze mașina de serviciu și numeroasa pază de corp (Oleg Cernei le cunoaște exact numărul acestora!). Nu-s altceva decât poveșți și bancuri spuse prin saunele pe care le frecvența anterior împreună cu importanți prieteni PDLM-iști din anturajul cel mai apropiat al lui Vlad Filat.

Nu pentru aceste “valori” am luptat împreună în blocul ACUM și cu foarte, foarte mulți cetățeni împotriva regimului oligarhic și corupt al lui Plahotniuc, care a subordonat în mod ilegal toate structurile statului în interesul lui personal, dar și al clientelei sale partinice. E o mare decepție și un motiv temeinic de revoltă când unele din aceste “valori” sunt preluate și puse în aplicare chiar de actuala guvernare PAS-istă, autointitulată și “Echipa Europa”.

Reacția guvernării la constatările Promo-lex nu s-au lăsat mult așteptate. Cea mai ingrată misiunie i-a revenit purtătorului de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă (de altfel un bun diplomat și comunicator), care a trebuit să justifice acțiunile guvernării și să “vopsească în culoare galbenă” situația prezentată în raport. Este profund reprobabil, sub toate aspectele (mai ales politic), să “dai cu capul de asfalt” după constatările veridice din raportul Promo-Lex. Le-aș sugera autorilor raportului să "nu-i împingă păcatul" să meargă la președinție (instituția tuturor cetățenilor!) să-și prezinte constatările. Nu de alta, dar Codruț păzește cu bărbăție (deja a demonstrat-o!) valorile democratice și europene, dar și pe reprezentanții de vază ai "Echipei Europa". Acestea nu pot fi întruchipate doar într-o singură persoană, oricât de mult ar fi aceasta iubită sau idolatrizată de popor. Valorile menționate trebuie să le împărtășească majoritatea cetățenilor noștri. Și dacă pleacă Codruț de la președinție, ce ne facem noi, muritorii de rând? Ne adunăm împreună și plângem necontenit – ”cui ne lași pe noi stăpâne?”.

De vreme ce s-au autodeclarat pro-europeni, PAS-iștii consideră că nimeni nu mai are dreptul să-i atenționeze s-au să-i critice pentru multiplele greșeli comise, inclusiv cei de la Promo-Lex. Se generează  impresia că s-au contaminat rău de tot de morbul infailibilitatii și al impunitatii. Să-ți arogi dreptul exlusiv de a te declara pro-european este o eroare politică impardonabilă și infantilă, extrem de periculoasă pentru realitățile noastre politice. Dacă ar trebui să ne conducem de această lozincă PAS-istă, ar însemna că tot ce fac ei este doar în spirit european (inclusiv construcția, absolut necesară, a WC-urilor “europene” în interiorul școlilor, ca prioritate primordială pentru "savantul în educație" Dan Perciun, aflat la cârma ministerului de resort din considerente eminamente partinice).

În încheiere, pentru cei de la Promo-Lex, care au elaborat raportul (în mod special, pentru Nicolae Panfil), nu-mi rămâne decât să le spun tranșant: ”Well done, gays!”

Citiți AICI raportul Promo-Lex

E sfârșit de săptămână și vă doresc tuturor multă liniște sufletească. Să auzim numai de bine!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.