Economia Chinei comuniste a intrat în declin. Pentru resuscitare, Beijingul folosește din plin falimentara ”teorie financiară marxistă”


Economia Chinei comuniste a intrat în declin. Pentru resuscitare, Beijingul folosește din plin falimentara ”teorie financiară marxistă”

În timp ce China comunistă dă semne că începe să aibă probleme din ce în ce mai mari cu economia, Partidul Comunist a cerut companiilor chineze să investească în proiecte de infrastructură pentru a stimula cererea internă și pentru a reporni economia în declin. 

Guvernul declară că dorește ca firmele private să fie „profund implicate” în încercările de a stimula cererea internă prin parteneriate public-private și joint ventures cu o serie de companii de stat. Acestea pot include companii care construiesc ori întrețin autostrăzi, căi ferate, infrastructură de aviație civilă, noduri de transport și logistică, utilități urbane, parcări, precum și facilități sportive și turistice.

De fapt, spune Radio Free Asia, planul urmărește, printre altele, atât extinderea celor 10 ani de politică guvernamentală de „parteneriat public-privat”, care a coincis cu creșterea controlului guvernamental asupra marilor companii de tehnologie și introducerea comitetelor de guvernământ ale Partidului Comunist Chinez în întreprinderile private, cât și să se profite de fondurile companiilor private. 

Asta vine după ce oficialii comuniști au anunțat recent că, pentru a stimula economia, vor reprima un sector financiar „indisciplinat” folosind tocmai falimentara „teorie financiară marxistă”. 

Acum există și marea problemă a lipsei fondurilor la nivelul administrațiilor locale, care și-au văzut bugetele epuizate de trei ani de restricții legate de Covid-19, alături de alte scăderi ale veniturilor. 

Oficialii locali se împrumută pentru a plăti vechile datorii, dar au umblat și la fondurile de asigurări medicale pentru a face rost de bani, ceea ce a dus la scăderea prestațiilor medicale și astfel la o stare de acută nemulțumire în marile orașe. 

Măsura decisă de Beijing, de a cere companiilor private să investească în companiile de stat, respectiv în proiectele de infrastructură, ar trebui să acorde o ușurare masivă pentru îndatoratele bugete locale și sa repornească economia locala grav gripată. 

Analistul Fang Yuan a spus însă că efectul general al investițiilor la cererea Partidului Comunist va consta în acapararea de active de către sectorul public. 

„În esență, aceasta este o rebranduire a unei extinderi a controlului de stat asupra economiei. În primul rând, cooperarea dintre întreprinderile de stat și companiile private este inegală”, a explicat Fang. 

„Întreprinderile de stat vor oferi o carcasă goală, în timp ce companiile private continuă să investească, dar companiile private dețin mize mici și nu controlează entitatea care deține franciza. În trecut, când au existat dispute între întreprinderile de stat și companiile private, companiile private au pierdut din cauza dezechilibrului de putere. De îndată ce va apare o dispută, activele întreprinderilor private vor fi înghițite de întreprinderile de stat”, a concluzionat Fang Yuan – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.