Pe parcursul conferinței desfășurate miercuri, 8 noiembrie, la 78 de ani de la prima manifestație anticomunistă din România, fostul ambasador al SUA la București, Adrian Zuckerman, a atras atenția, printre altele, că Revoluția din 1989 încă nu s-a încheiat, în țara noastră existând în continuare numeroase reminescențe ale comunismului care trebuie să dispară. Printre reminescențele comunismului enumerate de Zuckerman, subliniem intervenția excesivă a statului în economie, respectiv existența unor companii de stat ce fac parte dintr-un mecanism de "furtișag legal" implementat de o parte dintre decidenți.
Pe de altă parte, diplomatul american originar din România a oferit o perspectivă optimistă în ceea ce privește țara noastră: "Eu am spus, de când am venit aici ca ambasador, că România poate să fie una din cele mai puternice țări din Europa. Oamenii au râs de mine, dar nu au dreptate. România, în opinia mea, este precum o mică America. Are toate resursele de care dispune America. Nu e la fel de mare, dar are toate resursele".
Redăm în integralitate discursul susținut de fostul ambasador al SUA:
"Trebuie să avem grijă și să nu ne pierdem speranța. Ceea ce a început acum 34 de ani, încă nu s-a terminat. Trebuie să se termine! Au fost unii politicieni care au avut curajul să spună că Revoluția încă nu s-a terminat. Există multe reminescențe de la comuniști. Statul controlează multe aspecte, economia derapează, soluțiile nu sunt unele destinate unei piețe libere, oamenii din România tot pleacă. Acum 15 ani, erau în jur de 22-23 de milioane de oameni în România. Acum, din ceea ce înțeleg, sunt între 16 și 18 milioane de oameni. Depinde pe cine întreb și cine numără. Asta nu e bine. Vorbesc cu taximetriști, cu diverși oameni și îi întreb «Ce vrei să faci?». Ei răspund «Vreau să plec». «Cum așa? Cum poți să pleci?». «Nu mai am speranță».
România trebuie să-și recapete speranța! Ce trebuie făcut pentru ca românii să aibă din nou speranță? Trebuie să le dai o șansă, trebuie să le dai de lucru, trebuie să elimini piedicile din drumul lor, trebuie să fie o piață liberă unde se pot face afaceri. Românii alcătuiesc un popor deștept, muncitor și au avut succes internațional. Există companii românești, deschise de români, în întreaga lume. Au avut succes în tehnologie, în medicină, în multe, multe domenii. Trebuie să-i ajutăm să o facă și aici, în România. Unde ajungem dacă populația României continuă să scadă? Lucrurile se vor degrada.
Am fost la un Forum de Apărare la Newsweek și am avut o discuție cu mai mulți generali, dar nu numai, care discutau ceea ce trebuie făcut pentru a fi mai mulți soldați în armată, dacă trebuie mai mulți bani, educație... Iar eu le-am răspuns «Nu, ci trebuie să existe speranță în viitorul României!». Cum facem asta? Trebuie să terminăm Revoluția care a început acum 34 de ani! Toate reminiscențele comunismului trebuie să dispară! Nu mai pot exista companii ale statului, ceea ce reprezintă o formă de furtișag legal! Toate taxele care sunt colectate de la oameni se duc la niște companii care, din ceea ce am înțeles, nu au produs niciodată profit. Cine lucrează acolo? Rudele unor politicieni. Acest lucru trebuie să se termine! Trebuie să fie o economie și o piață liberă, iar astfel românii să se întoarcă și țara să fie liberă și prosperă.
Eu am spus, de când am venit aici ca ambasador, că România poate să fie una din cele mai puternice țări din Europa. Oamenii au râs de mine, dar nu au dreptate. România, în opinia mea, este precum o mică America. Are toate resursele de care dispune America. Nu e la fel de mare, dar are toate resursele. Are gaz, are petrol, are minerale, are păduri, are grâu, are o industrie care s-a degradat sub comuniști, iar ulterior sub baronii corupți care au distrus multe sectoare ale economiei. Lucrurile acestea trebuie să se oprească! Nu trebuie să fim cel mai bun membru al UE. Trebuie să fie un Guvern care are grijă de România! Este bine să fim în UE, dar trebuie să se aibă grijă de România în primul rând. Să se facă ceea ce este corect și bine pentru România! Porcăria aceasta cu Schengen este ceva de necrezut și vine de la ruși. Dar cum a fost abordată această chestiune a reprezentat o greșeală. Nu se poate merge oriunde cu pălăria, cu căciula în mână. România trebuie să aibă un plan, iar planul trebuie să pună România în prim plan. Nu am văzut un asemenea plan, dar asta este ceea ce trebuie să se facă!
Vine un an electoral. Vorbiți cu prietenii și rugați-i să voteze! Acum 3 ani, numai 30% au votat. Transmiteți-le să voteze, respectiv să voteze cu oamenii care vor avea grijă în primul rând de România și care vor termina Revoluția!".
Vedeți video de la ora 1:00:00:
Conferința "78 de ani de luptă anticomunistă în România" a fost găzduită de Casa de Cultură a Studenților din București și organizată de Fundația Iuliu Maniu-Ion Mihalache, Forumul Civic Românesc, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Asociația 21 Decembrie 1989, Uniunea Studenților din România, Fundația Ioan Bărbuș și Clubul Libertății.