Israelul a avertizat joi că fotografii care au pozat și filmat atacurile Hamas din 7 octombrie și care lucrează pentru presă ar putea fi considerați complici la terorism. Pe acest subiect, Israelul a cerut instituțiilor media internaționale să explice circumstanțele prezenței respectivilor fotografi alături de teroriștii palestinieni.
Grupul de monitorizare pro-israelian Honest Reporting publicase cu o zi înainte un raport care a arătat că mai mulți fotografi care lucrează pentru Associated Press, Reuters, The New York Times și CNN au furnizat imagini făcute chiar pe parcursul atacurilor desfășurate împotriva israelienilor pe 7 octombrie, în urma cărora fost uciși peste 1400 de israelieni, iar 240 au luați ostatici. Întreaga situație a lăsat să se înțeleagă că fotografii ar fi putut ști dinainte intențiile organizației teroriste Hamas.
Sistemul Național de Informații, un departament al Biroului Prim-Ministrului, a comunicat joi că "ia foarte în serios fenomenul jurnaliștilor care lucrează cu mass-media internațională și care s-au alăturat (atacatorilor) pentru a acoperi masacrele brutale ale teroriștilor Hamas de sâmbătă, 7.10.2023, în comunitățile din jurul Gazei".
Totodată, Biroul de presă al guvernului "a emis o scrisoare urgentă către șefii companiilor media unde sunt angajați acești fotografi și a cerut lămuriri în această privință".
"Acești oameni din media sunt complici la crime împotriva umanității. Aceasta este o încălcare a regulilor de etică profesională. Sistemul Național de Informații cere să se ia măsuri imediate", au transmis autoritățile israeliene.
Ministrul Comunicațiilor, Shlomo Karhi, a trimis o scrisoare către The New York Times, în care afirmă că unii fotografi și alți colaboratori ai publicației aveau cunoștințe prealabile despre atac și a cerut o investigație internă.
"Ne-a atras atenția că anumite persoane din cadrul organizației dumneavoastră, inclusiv fotografi și alții, aveau cunoștințe prealabile despre acele acțiuni îngrozitoare și este posibil să fi menținut o legătură șocantă cu autorii. Solicit urgent o investigație amănunțită în această problemă", a scris Karhi în scrisoare, dar nu a primit niciun răspuns imediat de la publicația americană.
AP și Reuters au negat, la unison, că au avut cunoștințe anterioare despre atac și au reiterat că rolul lor este de a acoperi evenimentele de știri de ultimă oră. Iar reprezentanții CNN au declarat că legăturile cu Hassan Eslaiah - unul dintre fotografi enumerați în raport - au încetat. Pe de altă parte, CNN a transmis că nu are niciun motiv să se îndoiască de "acuratețea jurnalistică" a lucrărilor acestuia.
Ministrul Benny Gantz, membru al cabinetului de război înființat pentru a supraveghea conflictul, a declarat următoarele într-o postare pe X: "Jurnaliștii care au dovedit că știau despre masacre – și au ales să rămână pasivi în timp ce copiii erau sacrificați – nu sunt diferiți de teroriști și ar trebui tratați ca atare".
Fostul ambasador al Israelului la Organizația Națiunilor Unite, Danny Danon, care este acum membru al Knesset-ului (Parlamentul israelian) a scris pe rețeaua X că agenția israeliană de securitate internă va adăuga fotografii pe lista sa de teroriști pe care încearcă să-i "elimine”.
"Agenția de securitate internă a Israelului a anunțat că-i va elimina toți participanții la masacrul din 7 octombrie", a spus Danon.
"Fotojurnaliştii care au luat parte la înregistrarea atacului vor fi adăugați pe această listă", a mai precizat Danon. (sursa: DailyWire)