Protejarea limbii franceze de limbajul neomarxist al "genului fluid". Proiectul de lege adoptat de Senatul francez, susținut de președintele Macron


  • ACP
  • Nov 3, 2023 15:39
  • 643
Protejarea limbii franceze de limbajul neomarxist al "genului fluid". Proiectul de lege adoptat de Senatul francez, susținut de președintele Macron

Senatul francez a adoptat săptămână aceasta un proiect de lege care vizează "protejarea" limbii franceze "de abuzurile așa-zisului scris incluziv". 

Proiectul de lege al senatorilor de dreapta a fost acceptat cu o largă majoritate - 221 la 81 – după ce a fost susținut chiar de președintele Macron, care a spus că va apăra "fundamentele" limbii franceze, "bazele gramaticii sale, forța sintaxei sale", deoarece se teme să vadă limba franceză "cedând spiritului vremurilor". 

În cazul în care acest proiect va trece și de cealaltă cameră a Parlamentului francez, de Adunarea Națională, devenind lege, domeniul său de aplicare va fi unui foarte larg, deoarece intenționează să interzică folosirea limbajului incluziv "în toate cazurile în care legiuitorul (și eventual autoritatea de reglementare) solicită un document în limba franceză", cum ar fi instrucțiuni de utilizare, contracte de muncă, reglementări interne, ori acte juridice, care ar fi apoi considerate inadmisibile sau nule.  

Scrierea așa-zis "incluzivă" desemnează printre altele, conform textului Senatului, "practici editoriale și tipografice care vizează înlocuirea folosirii masculinului, atunci când este folosit în sens generic, cu o grafie care evidențiază existența unei forme feminine".

Senatoarea Pascale Gruny cere inclusiv interzicerea unor cuvinte construite artificial, care constituie neologisme, deoarece, spune ea "scrierea incluzivă slăbește limba franceză făcând-o ilizibilă, impronunțabilă și imposibil de predat". 

Marine Le Pen a explicat la rândul său pe rețeaua X (fostă Twitter) că dorește să "protejeze" limba franceză "împotriva wokeism-ului", a cărui scriere incluzivă reprezintă o manifestare sinistră și grotească".

Senatorii de stânga s-au opus adoptării acestui proiect de lege, iar ministrul Culturii, Rima Abdul Malak, a criticat prevederile lui "excesive".

Senatorul socialist Yan Chantrel a spus că "a dori să îngheți limba franceză înseamnă să o ucizi", iar senatoarea ecologistă Mathilde Ollivier a precizat că atunci "când vorbim de scriere incluzivă, vorbim despre calea către egalitatea de gen". (sursa: La Croix)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.