Ciolacu predă șefia ANPDPD, pe algoritm, la... USR, dar îl păstrează pe omul lui Firea la conducerea Comisiei de control a ”Azilelor Groazei”


Ciolacu predă șefia ANPDPD, pe algoritm, la... USR, dar îl păstrează pe omul lui Firea la conducerea Comisiei de control a ”Azilelor Groazei”

PSD ar vrea să scape de pietrele de moară numite ”azilele groazei” în an preelectoral, însă nu face mare lucru pentru a se distanța de responsabilitatea invocată de întreaga opinie publică. În iulie, la scurt timp după izbucnirea scandalului, Ciolacu i-a cerut demisia ”Acarului Păun” identificat în persoana secretarului de stat Mihai Tomescu, șeful ANPDPD la acea vreme, singurul demnitar cu dizabilități din Guvernul României și persoana de care se legau toate performanțele instituției din ultimul cincinal. 

În același timp, Ciolacu a ales ca PSD, partidul pe care îl conduce, să îl tolereze pe Gabriel Botnariu, omul de casă al familiei Pandele, la conducerea Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități, for finanțat de la bugetul de stat, aflat sub control parlamentar, care verifică la fața locului condițiile asigurate persoanelor cu dizabilități în centrele vizitate, face rapoarte și sesizează autoritățile care pot sancționa, sau chiar să suspende autorizația de funcționare a centrelor în care drepturile acestor persoane sunt încălcate.

Liniștea are prețul ei: plată către USR prin intermediul PNL

Mai nou, Ciolacu a consfințit chiar predarea pe algoritm a șefiei Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități către PNL, tolerând faptul că liberalii au pasat managementul problematicii persoanelor cu dizabilități în grădina USR ca un aconto la viitoarea alianță a PNL cu progresiștii, cu PMP și cu Forța Dreptei, vehiculată după alegerile europarlamentare.

Concret, în baza adresei Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale nr. 1.543/SBO din 24 octombrie 2023, premierul Marcel Ciolacu a numit-o în prima zi a acestui an, pe Nicoleta Predescu (foto sus), cadru didactic și ONGistă de carieră, susținută și promovată de USR, în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, decizia cu nr. 455/2023 fiind publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 993. 

În prezent, Predescu este manager general Pro ACT Suport, un ONG care promovează cunoaşterea şi respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi probleme de sănătate mintală. Nicoleta Predescu este profesor asociat la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială – Universitatea din Bucureşti şi la Facultatea de Sociologie – Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (2009 – prezent) şi consultant al Băncii Mondiale pentru domeniul dizabilitate, servicii sociale, dezinstituţionalizare (2014 – prezent). 

Schimbare să fie, dar să nu deranjăm oamenii tandemului Firea – Pandele!

Nicoleta Predescu a fost afirmată ca și opțiune a USR încă din 2021, la momentul la care majoritatea parlamentară asigurată de PNL şi USR-PLUS nu a putut să valideze numirea sa pentru şefia unei instituţii aflate în subordinea Legislativului - Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi - după ce numeroşi liberali au lipsit de la votul final. 

Beneficiarul acestei bâlbe în materie de coordonare a fost tocmai propunerea PSD, Gabriel Botnariu (foto jos), care a strâns 62 de voturi „pentru”, în timp ce propunerea susţinută de USR-PLUS şi PNL, Nicoleta Predescu, a strâns doar 44 de voturi. Fost senator PSD, Botnariu este un personaj extrem de apropiat de Gabriela Firea şi de primarul Voluntariului, Florentin Pandele, în perioada 2011-2012 fiind şi consilier local al orașului învecinat cu Bucureștiul. 

USR PLUS considera la acea vreme că însăși candidatura lui Botnariu nu a respectat condițiile legale impuse, iar audierile în Comisia pentru Drepturile Omului s-au făcut cu încălcarea repetată a regulilor și procedurilor, prin emiterea unui aviz contrar prevederilor Legii nr.8/2016 și prin încălcarea dispozițiilor Regulamentelor Comisiei și a Senatului.

Scandalul ”Azilelor Groazei” l-a găsit, deci, pe Botnariu, la conducerea Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi în condițiile în care ele două centre sociale ale asociației „Sfântul Gabriel cel Viteaz” din Voluntari și Afumați, județul Ilfov, unde zeci de vârstnici erau supuși unor abuzuri și unor condiții inumane, nu au fost verificate / monitorizate sub nicio formă de către Consiliul de Monitorizare, deși funcționau nu ca simple azile de bătrâni, ci drept Centre de Îngrijire și Asistență Pentru Adulți cu Dizabilități (CIAPAD) și intrau, potrivit legii, sub atribuțiile de monitorizare ale Consiliului.

Mai mult decât atât, Consiliul de Monitorizare susținea la acea oră că nu ar fi știut nimic despre abuzurile de acolo, deși informații au apărut în spațiul public încă din februarie.

”Șeful de la dizabilități”, declarație revoltătoare față de persoanele cu handicap

Absolvent de Medicină în 1995, la Timișoara, Gabriel Botnariu devenea în același an, în mod neobișnuit pentru un proaspăt absolvent, șef de secție în spitalul municipal din Fălticeni, conform informațiilor publicate de Europa Liberă. Ulterior, a condus ca medic-director, în câte două mandate de câte doi ani, Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihică Bălăceanca, din Ilfov, respectiv Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrică, din București.

În 2005, la cârma instituției din capitală, Botnariu era în centrul unui scandal în care aparținători ai celor peste 100 de tineri internați - dar și o parte din personal - îl acuzau pe director de management fraudulos, scria jurnalul.ro.

Botnariu oferea atunci o declarație halucinantă: „Ce, vreţi să traiască mai mult decât voi? Şi aşa au trăit mai mult decât prevedeau statisticile!”, nota publicația.

Tot Europa Liberă publica în acest an și un relevant traseu al carierei lui Botnariu, notând faptul că, după scandalul din 2005, personajul devenea șef al Direcției Educație Cultural-Sportive și de Îngrijiri Comunitare, din subordinea Primăriei Voluntari, conduse de Florentin Pandele, ocupând constant funcții de conducere în structuri ale primăriei. Între 2011-2012 Botnariu a fost chiar consilier al primarului Pandele, după care și-a continuat parcursul managerial în instituții din subordinea Consiliului Local Voluntari: Direcția de Asistență Medicală și Educațională, respectiv Societatea Medicală „Sfânta Cuvioasa Parascheva”.

Înainte să ajungă senator, Gabriel Botnariu a fost consilier județean al PSD și adjunct al organizației PSD Ilfov. Președinte al organizației era Gabriela Firea.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.