Demult era necesar de interzis (nu doar sistat!) activitatea posturilor TV, radio și a numeroaselor portaluri de știri locale și rusești, care promovează nestingherit propaganda de război a Kremlinului, dar și așa-numitele “valori de pace” ale “russkii mir/lumea rusă”, cu rădăcini adânci în “solul” extrem de fertil de la noi. Odată cu delansarea războiului rus împotriva Ucrainei era obligatorie interzicerea acestora (după modelul balticilor). Din păcate s-a operat cu aceleași jumătăți de măsură de până acum – nu cumva să-l deranjăm pe Putin și pe mercenarii lui din Republica Moldova.
Decizia de ieri a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a fost una necesară, dar foarte întârziată. Este inexplicabil cum 3 instituții ale statului – Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Consiliul Audiovizualului (CA), Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării (CCSCD), cu asistența Misiunii de parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova (EUPM Moldova) – abia acum au decis sistarea acestor centre de propagandă și de promovare a războiului hibrid de la noi, oferind motive adversarilor politici locali, dar și celora de la Moscova, să le suspecteze de acțiuni electorale.
Am vrea să cunoaștem dacă această decizie foarte întârziată a CSE este valabilă pe întregul teritoriu al Republicii Moldova, inclusiv la Comrat și Tiraspol?
De ce cele 3 instituții ale statului vizate mai sus nu interzic (sistează) activitatea posturilor TV, radio și a portalurilor de știri din Găgăuzia și Transnistria care promovează propaganda rusească, pentru aceasta existând toate posibilitățile tehnice?
De ce zona separatistă din stânga Nistrului este asigurată cu Internet de către Chișinău pentru a-i menține în sfera ideologică și propagandistică a Rusiei?
Suntem ostaticii vechilor abordări și a jumătăților de măsură, pe când Kremlinul și mercenarii săi de la noi profită plenar de această stare de incertitudine și inconsecvență din partea actualei guvernări, promovându-și narativele războiului și a “russkii mir/lumea rusă”.
Să nu uităm nicio clipă că războiul barbar rusesc împotriva Ucrainei este, în același timp, și împotriva Republicii Moldova. Nu declarații triumfaliste de integrare europeană și de combatere a propagandei rusești sunt necesare în prezent. Avem nevoie de acțiuni ferme și curajoase, menite să ne protejeze cu adevărat securitatea informațională, dar și cea generală a Republicii Moldova, altfel degeaba mai adoptăm diverse strategii de securitate și înființăm structuri de stat cu aceleași responsabilități pentru clientela politică.