Forumul social al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (UNHRC) urmează să aibă loc între 2 și 3 noiembrie și nimic, niciun apel al organizațiilor pentru drepturile omului, UE sau Statelor Unite, nu l-a putut înlătura de la prezidiul acestui eveniment pe Ali Bahreini, reprezentantul permanent al R.I. Iran pe lângă Oficiul Națiunilor Unite de la Geneva, Elveția.
Centrul pentru Drepturile Omului din Iran (CHRI – organizație americană non-guvernamentală al cărei scop este de a promova drepturile omului în Iran, n.red) și-a exprimat, de asemenea, consternarea și indignarea față de numirea ambasadorului Iranului la ONU în funcția de președinte al Forumului Social 2023 al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.
Directorul executiv al CHRI, Hadi Ghaemi, preciza, într-o declarație din luna mai, că numirea lui Ali Bahreini într-un moment în care Consiliul investighează moartea a sute de protestatari pașnici în Iran „reflectă o orbire etică șocantă". CHRI a cerut retragerea imediată a numirii.
Expertul de top al UNHRC desemnat chiar de către UNHRC pentru Iran, raportorul special Javaid Rehman, a descris acțiunile Republicii Islamice din ultimul an (împotriva protestatarilor care au ieșit în stradă după moartea Mahsei Amini, arestată, torturată și ucisă de Poliția moralității din Iran pentru că nu ar fi purtat hijabul într-un mod corespunzător) ca ridicându-se la nivelul de "crime împotriva umanității", a precizat Ghaemi.
CHRI solicită de urgență guvernelor din întreaga lume să comunice direct cu președintele UNHRC, Václav Balek, pentru a cere ca această numire să fie retrasă imediat, pentru a menține legitimitatea și credibilitatea UNHRC, preciza CHRI în luna mai. Fără vreun rezultat însă.
Peste 500 de persoane, inclusiv 71 de minori, au fost ucise în timpul protestelor din 2022, iar alte sute de persoane au fost rănite. De asemenea, mii de persoane au fost arestate, potrivit estimărilor grupurilor pentru drepturile omului. Iranul a executat cel puțin șapte persoane în legătură cu protestele masive determinate de moartea Mahsei Amini.
Mai mult, în septembrie când s-a împlinit un an de la moartea tinerei, autoritățile iraniene au împiedicat familia să comemoreze, proteste de mici dimensiuni izbucnind în diverse localități.
În prezent, opinia publică internațională este zdruncinată de o altă moarte cumplită în condiții aproape la indigo cu cea a Mahsei Amini: o tânără la 17 ani, Armita Geravand, a căzut în fața metroului în timp ce era hărțuită de aceeași poliție a moralității. Incidentul s-a produs la 1 octombrie iar copila, care nu și-a mai revenit din comă, a murit în spital pe 28 octombrie.
De asemenea, BBC a relatat, luni, despre arestarea deosebit de agresivă a lui Nasrin Sotoudeh, o importantă activistă iraniană pentru drepturile omului, care a fost luată pe sus de poliția iraniană chiar de la funeraliile Armitei Geravand, potrivit declarației soțul ei. Alături de ea au fost reținute mai multe persoane.
Reza Khandan a declarat pentru BBC Farsi că soția sa avocată a fost dusă, duminică, de forțele de securitate într-un centru de detenție din apropierea Teheranului.
Nasrin Sotoudeh a fost reprezentata mai multor femei arestate pentru că au apărut în public fără să-și acopere capul. În ultimii ani, ea a fost arestată și acuzată de mai multe ori.
De asemenea, Reza Khandan a mai precizat că printre persoanele reținute duminică se numără Manzar Zarrabi, care și-a pierdut mai mulți membri ai familiei atunci când un avion de pasageri ucrainean a fost doborât de Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran (IRGC) la scurt timp după ce decolase de pe aeroportul din Teheran în 2020.
Ali Bahreini (foto jos) a răspuns însă sarcastic și agresiv celor care au criticat desemnarea sa la prezidiul Forumul social al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului din noiembrie, acuzând Statele Unite de crime și de discriminarea minorităților rasiale și religioase, de asasinarea intenționată a lui George Floyd și de susținerea de către Casa Albă a unor organizații teroriste. De fapt, Washingtonul este cel care „continuă să ocupe în mod nemeritat un loc în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului", a conchis Bahreini.
Amintim, de asemenea, că Premiul Nobel pentru Pace 2023 a fost acordat iranienei Narges Mohammadi, „pentru lupta sa împotriva opresiunii femeilor din Iran și pentru lupta sa pentru promovarea drepturilor omului și a libertății pentru toți".
Regimul de la Teheran a arestat-o pe Narges Mohammadi de 13 ori și a condamnat-o de cinci ori la un total de 31 de ani de închisoare și 154 de lovituri de bici.
Mohammadi (foto jos), în vârstă de 51 de ani, se află încă în închisoare.
Avionul ucrainean a fost doborât cu două rachete! Prima a lovit chiar aproape de cabina piloților