Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat vineri o rezoluție privind războiul dintre Israel și Hamas, fără a spune nimic despre gruparea teroristă din Fâșia Gaza.
120 din cele 193 de state membre au votat pentru, 14 împotrivă și 45 s-au abținut. Rezoluția a fost introdusă de un grup de 22 de state arabe, conduse de Iordania, și cere o „încetare a focului” în Fâșia Gaza, care ar trebui să ducă la „încheierea ostilităților”. De asemenea, semnatarii documentului solicită furnizarea de apă, alimente, combustibil și electricitate „în cantități suficiente”, precum și acces „nestingherit” la ajutorul umanitar, pretextând știrile care sugerează că Israelul și-a extins operațiunile terestre și și-a intensificat campania de bombardare.
Textul exprimă, de asemenea, „îngrijorări cu privire la escaladarea recentă a violenței de la atacul din 7 octombrie” – dar fără a menționa numele Hamas.
Un amendament, propus de Canada și susținut de peste 35 de state membre, inclusiv SUA, care solicita o condamnare explicită a Hamas, nu a fost adoptat, nereușind să obțină sprijin de două treimi. Țările au prezentat argumente pro și împotriva amendamentului și și-au explicat pozițiile cu privire la rezoluția adoptată
Mai devreme în cursul zilei, mai multe țări au luat cuvântul, reiterând impactul crizei asupra civililor și subliniind imperativul de a se asigura că ajutorul ajunge în sfârșit în enclavă, deoarece proviziile de alimente, apă și combustibil ating niveluri extrem de scăzute.
Israel pune punctul pe ”i”: ”Ziua Infamiei!”
Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a denunțat ”omiterea” referirilor la organizația teroristă Hamas folosind cu cuvinte tăioase. „Cu toții am fost martori că ONU nu deține nici măcar un gram de legitimitate”, a spus el. „ONU se angajează să asigure noi atrocități. Potrivit familiei națiunilor, Israelul nu are dreptul să se apere.” Nu există discuții sau discuții de purtat cu Hamas, a mai precizat Gilad Erdan, adăugând că Israelul nu va sta cu mâinile în brațe pentru a-i lăsa pe teroriști să comită din nou atrocități.
„Singura modalitate de a distruge Hamas este să-i dezrădăcinați. De ce nu trageți Hamas la răspundere?”, i-a întrebat pe participanți ambasadorul Israelului la ONU, adăugând „Știm că nu există nicio criză umanitară în conformitate cu dreptul internațional umanitar” și menționând că fiecare statistică sau informație din Gaza vine la ONU de la Hamas. „Aceasta este o zi întunecată pentru ONU și omenire. Israelul se va apăra și va face ceea ce trebuie făcut pentru a eradica capacitățile Hamas și pentru a aduce ostaticii acasă”, a ami adăugat Gilad Erdan.
În mod ironic, fără ca organizația teroristă să fie menționat în textul documentului, ca și cum războiul ar fi început de la sine, Hamas și Autoritatea Palestiniană nu s-au sfiit să salute prin declarații publice rezoluția ONU.
Lista Rușinii: țările care au votat pentru scandaloasa rezoluție ONU
Țările occidentale au luat poziții inconsecvente la vot. Franța a votat pentru rezoluție. România, Moldova, Ucraina, Germania, Italia, Marea Britanie și alte până la 45 de state s-au abținut de la vot, apărând la rubrica ”absenți”. 14 state au votat nu. Pe lângă Israel, acestea au fost doar SUA, Austria, Croația, Republica Cehă, Guatemala, Ungaria, Insulele Fiji, Nauru, Insulele Marshall, Micronezia, Papua Noua Guinee, Paraguay și Tonga.
Restul statelor lumii, reprezentate în Adunarea Națiunilor Unite, și care au votat în mod rușinos ”pentru” rezoluția arabă pot fi văzute în fotografia de mai jos.
Cum se explică ”reflexul anti-Israel” al ONU
Fără îndoială, ONU are o adevărată agendă anti-Israel, omițând să trateze cu egală măsură toate regiunile în care sunt amenințate pacea și securitatea internațională. Deși ar trebui să existe mai multe dezbateri despre Liban și Iran, în optica reprezentanților ONU pare că doar Israelul definește ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu”.
Nu există nicio îndoială că Israelul a definit activitatea Națiunilor Unite timp de opt decenii. Istoria statului și a instituției sunt strâns legate între ele. „Adunarea Generală a votat împărțirea Palestinei într-un stat evreu și unul arab. ONU a fost implicată în rezolvarea crizei de la Suez, a războiului de șase zile și a războiului de Yom Kippur, Motiv pentru care, probabil, atât în ochii membrilor occidentali, cât și ai membrilor non-occidentali, soluția conflictului din Orientul Mijlociu este responsabilitatea ONU”, spune Richard Gowan, expert ONU la think tank-ul Crisis Group.
De asemenea, nu trebuie trecut cu vederea faptul că mai multe țări ne occidentale, membre ONU, au un angajament reflex și istoric de a-i sprijini pe palestinieni. E vorba de multe state post-coloniale din Africa și de statele cu populație majoritar musulmană, care au un fel de crez anti Israel în ADN-ul lor diplomatic.
Mai mult decât atât, pentru palestinieni, Națiunile Unite este singura platformă internațională care menține vie identitatea lor politică. Chiar și fără a fi membri ONU, palestinienii au un mare talent pentru a profita de sprijinul uriaș al ONU, pentru că știu că acesta este, prin simpatia celorlalți, singurul loc în care sunt mai puternici din punct de vedere diplomatic decât Israelului.