VIDEO. Israel-Gaza. Joe Biden nu are încredere în cifrele „morții” din Gaza, comunicate de Hamas. Scandal uriaș la ONU unde marile puteri și-au respins reciproc rezoluțiie de încetare a focului. Jurnalist de război: „Ce va urma va fi și mai rău” / Regina Rania ceartă Vestul pentru că nu condamnă bombardamentele Israelului


VIDEO. Israel-Gaza. Joe Biden nu are încredere în cifrele „morții” din Gaza, comunicate de Hamas. Scandal uriaș la ONU unde marile puteri și-au respins reciproc rezoluțiie de încetare a focului. Jurnalist de război: „Ce va urma va fi și mai rău” / Regina Rania ceartă Vestul pentru că nu condamnă bombardamentele Israelului

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat, miercuri, că nu are „încredere" în cifrele comunicate de Hamas privind bilanțul victimelor produse de bombardamentele israeliene în Fâșia Gaza, transmite Sky News.

Potrivit Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, numărul total al palestinienilor uciși este de 6.500, dintre care peste 750 numai în ultimele 24 de ore (miercuri seară).

Aceeași sursă a mai comunicat și faptul că la spitalul baptist au fost ucise 471 de persoane, săptămâna trecută, în atacul atribuit de Hamas Israelului, iar de Israel grupării teroriste Jihadul Islamic. Bilanțul este contestat de serviciile de informații americane care estimează numărul victimelor ca fiind între 100 și 300 de persoane.

Ministrul italian de Externe Antonio Tajani a afirmat marți că numărul morților în urma acelui incident ar fi de aproximativ 50, dar nu a precizat pe ce dovezi se bazează.

Președintele Biden nu a explicat detaliat de ce se îndoiește de cifrele privind victimele din Gaza, dar este posibil să aibă legătură cu faptul că ministerul care gestionează aceste decese este condus de Hamas, ca totul în Gaza, de altfel. 

Într-o intervenție solicitată de CNN, Regina Rania a Iordanului, născută în Kuweit din părinți palestinieni, a criticat națiunile occidentale pentru că se opun unei încetări generale a focului, opinând că tăcerea apăsătoare a Vestului dă impresia că acesta este „complice” la atacurile Israelului asupra Gazei.

La fel ca majoritatea susținătorilor palestinienilor și ea a evitat cu înverșunare să comenteze drama Israelului și masacrul Hamas din 7 octombrie. 

„La 7 octombrie, lumea a susținut imediat și fără echivoc Israelul și dreptul său de a se apăra și a condamnat atacul", a declarat ea pentru Christiane Amanpour, CNN, referindu-se la ziua în care teroriștii Hamas au masacrat peste 1.400 de persoane, majoritatea civili, și au răpit alte peste 220 de persoane.

„Dar de mai bine de două săptămâni, lumea tace", a spus Rania, referindu-se la faptul că Israelul a răspuns masacrului Hamas cu atacuri aeriene necruțătoare, care ar fi ucis, potrivit ministerul sănătății din Gaza, controlat de Hamas, peste 6500 de persoane, majoritatea civili (printre care foarte mulți copii).

De asemenea, Israel a impus un asediu total asupra celor 2,4 milioane de locuitori ai Fâșiei Gaza, care se confruntă cu o criză umanitară "catastrofală", potrivit Națiunilor Unite.

„Ni se spune că este greșit să ucizi o familie, o întreagă familie, sub amenințarea armei, dar este în regulă să îi bombardezi până la moarte?", a întrebat regina Rania.

Multe guverne occidentale și-au exprimat, într-adevăr, în mod repetat și public sprijinul pentru Israel, îndemnându-l totodată să respecte dreptul internațional, arată The Guardian.

Israelul și aliații săi au respins până acum apelurile pentru o încetare generală a focului, Casa Albă precizând că asta ar fi doar în beneficiul Hamas.

Regina Rania a comentat refuzul Occidentului de a susține o încetare a focului că „tăcerea asurzitoare a Vestului face lumea occidentală complice la acțiunile Israelului”.

Săptămâna trecută, SUA au votat împotriva unui proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care cerea o "pauză umanitară" în conflictul violent dintre Israel și Hamas, afirmând că textul nu recunoștea dreptul Israelului de a se apăra.

Șeful ONU, António Guterres, a vorbit marți despre „suferința epică" din Gaza și a spus că au existat „încălcări clare ale dreptului internațional", determinând o reacție furibundă din partea diplomaților israelieni la afirmația lui că „atacurile Hamas nu s-au întâmplat într-un vid”.

Ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a denunţat pe X (ex-Twitter) „discursul şocant” al lui Antonio Guterres, pe care l-a acuzat că este „înţelegător faţă de terorism şi faţă de crimele” Hamas. 

„Discursul şocant al secretarului general al ONU în Consiliul de Securitate, în timp ce rachete sunt lansate asupra întregului Israel, dovedeşte în mod concludent, fără nicio îndoială, că secretarul general al Naţiunilor Unite este complet rupt de realitatea din regiunea noastră şi că el priveşte masacrul comis de teroriştii nazişti din Hamas dintr-o perspectivă distorsionată şi imorală”, susţine Gilad Erdan în mesajul său.

Antonio Guterres: „Poporul palestinian a fost supus unei ocupații sufocante timp de 56 de ani. Ei și-au văzut pământul în mod constant devorat și afectat de violență; economia lor s-a sufocat; oamenii lor au fost strămutați și casele lor au fost demolate. Speranțele lor pentru o soluție politică la situația lor au dispărut.

Dar nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas. Dar aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian”. 

„Declaraţia sa conform căreia ‘atacurile comise de Hamas nu s-au întâmplat într-un vid’ exprimă înţelegere pentru terorism şi crimă. Este cu adevărat de neînţeles. Este cu adevărat trist că şeful unei organizaţii care a apărut după Holocaust are opinii atât de oribile. O tragedie!”, a mai replicat ambasadorul israelian Gilad Erdan.

Ulterior s-a aflat că ministrul israelian de externe, Eli Cohen, şi-a anulat o întâlnire planificată la New York cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, după schimbul de replici dure din timpul dezbaterilor în Consiliul de Securitate.

„Nu mă voi întâlni cu secretarul general al ONU. După 7 octombrie nu este loc pentru o abordare echilibrată. Hamas trebuie şters de pe faţa pământului”, a scris Cohen pe reţelele de socializare.

Rusia şi China şi-au exprimat, miercuri, dreptul de veto în cazul unui proiect de rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, elaborat de SUA, privind războiul dintre Israel şi teroriștii Hamas din Fâşia Gaza.

Proiectul de rezoluţie urmărea să abordeze agravarea crizei umanitare din Fâşia Gaza, cerând pauze ale violenţei care să permită accesul ajutoarelor. 

De asemenea, Emiratele Arabe Unite au votat împotrivă, în timp ce zece membri au votat pentru şi doi s-au abţinut.

„Deşi votul de astăzi este un eşec, nu suntem descurajaţi", a asigurat Linda Thomas-Greenfield, ambasadoarea SUA la ONU, acuzând Rusia de „rea-credinţă".

Un al doilea proiect de rezoluţie pregătit de Rusia, care solicita o "încetare umanitară a focului" imediată şi condamna "atacurile abominabile ale Hamas" a fost şi el respins, obţinând doar patru voturi favorabile (Rusia, China, Emiratele Arabe Unite, Gabon), două împotrivă ( Statele Unite şi Regatul Unit) şi nouă abţineri.

Marea Britanie nu poate susţine un text „care încă o dată nu recunoaște dreptul Israelului de a se apăra", a declarat ambasadoarea britanică Barbara Woodward.

Corespondentul BBC în zona de conflict, într-o emonționantă relatare la persoana întâi de la fața locului:

„În ultimele câteva zile am fost în sudul Israelului, aproape de granița cu Gaza, în Cisiordania, am cunoscut coloniști evrei de linie dură și am participat la înmormântarea a doi tineri palestinieni uciși de armata israeliană într-un raid într-o taberă de refugiați.

Am vorbit cu un fost lider israelian în biroul său dintr-o clădire înaltă din Tel Aviv și cu un înalt oficial palestinian în biroul său dintr-o vilă din Ramallah. L-am auzit pe un tată israelian la un priveghi în Tel Aviv descriind cum tortul aniversar al fiicei sale era încă în frigider atunci când soția și cei trei copii ai lor au fost luați ostatici de către Hamas.

Ceea ce nu am reușit să fac este să intru în Gaza. Doar mici convoaie de ajutoare și o mână de trupe de luptă israeliene care efectuează raiduri și recunoașteri reușesc să facă asta.

În ultimele aproximativ două săptămâni și jumătate au fost uciși mai mulți palestinieni și israelieni decât în întreaga a doua intifadă (Intifada de la Al Aqsa) sau revoltă palestiniană, care a ținut din 2000 până la sfârșitul anului 2004.

Diferitele persoane pe care le-am întâlnit, palestinieni și israelieni, precum și străini, au reușit să-mi contureze o singură impresie clară. Sentimentul că vechile rutine sumbre care se așternuseră peste acest lung conflict, de la sfârșitul ultimei Intifade, au fost măturate de enormitatea evenimentelor din 7 octombrie și înlocuite cu teama că ceea ce va urma va fi și mai rău”. Detalii AICI

CITEȘTE ȘI: Yuval Noah Harari se declară stupefiat de indiferența activiștilor și politicienilor de stânga față de atrocitățile Hamas / El semnează, alături de alte 90 de personalități din Israel, un apel de condamnare a „insensibilității morale extreme”, arătând că nu este prima dată când stânga „se găsește aliniată cu mișcări și regimuri foarte brutale”



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.