Deși momentul de debut al ofensivei terestre se amână de la o zi la alta, ministrul israelian al apărării și-a nuanțat obiectivele militare ale țării sale în raport cu amenințarea teroristă din Gaza, lăsând să se înțeleagă faptul că, după o campanie militară de răspuns și mai mult operațiuni împotriva ultimelor zone de rezistență Hamas, „responsabilitatea Israelului pentru soarta Fâșiei Gaza” ar trebui să se încheie.
Scopul Israelului în lupta împotriva organizației teroriste islamiste Hamas din Fâșia Gaza este de a crea o „nouă realitate de securitate” pentru israelieni, a anunțat ministrul Apărării, Yoav Gallant, într-un discurs adresat vineri parlamentarilor, în legătură cu obiectivele de război ale Israelului. În consecință, sunt planificate „trei etape”.
Prima etapă este reprezentată de „campania militară” propriu-zisă, cu operațiuni aeriene, urmată de „manevre menite să neutralizeze teroriștii și infrastructura Hamas”.
A doua etapă constă în „operațiuni de intensitate scăzută” pentru „eliminarea ultimelor zone de rezistență” și atingerea „un teren de securitate complet diferit”.
A treia etapă va include „sfârșitul responsabilității Israelului pentru soarta Fâșiei Gaza și crearea unei noi realități de securitate pentru cetățenii Israelului”, a spus Gallant.
Israelul s-a retras din Fâșia Gaza în 2005, doi ani mai târziu islamiștii teroriști din Hamas preluând puterea în regiune. Fâșia îngustă de coastă cu cei 2,4 milioane de locuitori ai săi, a fost de atunci supusă blocadei terestre, maritime și aeriene atât israeliene cât și egiptene.
Hamas a lansat un atac major asupra Israelului pe 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.400 de persoane și răpind aproximativ 200 de persoane în Fâșia Gaza. Ca răspuns la atacul Hamas, Israelul a închis Fâșia Gaza și a lansat lovituri aeriene masive. Potrivit Hamas, cel puțin 4.137 de persoane au fost ucise și alte 13.162 au fost rănite în zonă de la începutul războiului. Cifrele Hamas nu pot fi verificate în mod independent în prezent.
Primele trupele terestre israeliene au fost dislocate pentru prima dată în Fâșia Gaza în urmă cu o săptămână, oficialii anunțând că misiunile acestora au ca scop lupta împotriva teroriștilor, distrugerea armelor și căutarea de dovezi legate de răpirea celor aproximativ 150 de ostatici din Israel care se află sub controlul Hamas.
Inițial nu au existat semne că acesta ar fi începutul unei ofensive terestre așteptate în Fâșia Gaza. Cu toate acestea, Israelul a adunat un număr mare de trupe la granița fâșiei înguste de coastă de la atacul fără precedent de sâmbătă.
„Gaza nu va mai exista așa cum a fost cândva”, a declarat la acea vreme ministrul israelian de externe Eli Cohen. „Ne vom asigura că Hamas nu mai există”. Organizația teroristă va fi distrusă. „Va fi zdrobit, la fel cum a fost zdrobit ISIS.” Întrebat cum ar putea Israelul să cruțe civilii într-o ofensivă, Cohen a spus: „Obiectivul nostru este să nu facem rău civililor, nu vrem asta. Dar Hamas își folosește propriul popor drept scuturi”.