Dezvăluirile presei americane: CIA a avertizat despre posibilitatea atacurilor Hamas, dar nimeni NU a dat atenție rapoartelor privind escaladarea violenței împotriva Israelului


  • ACP
  • Oct 15, 2023 19:13
  • 1306
Dezvăluirile presei americane: CIA a avertizat despre posibilitatea atacurilor Hamas, dar nimeni NU a dat atenție rapoartelor privind escaladarea violenței împotriva Israelului

Recentele dezvăluiri ale presei americane arată că CIA a emis două avertismente cu privire la posibile atacuri ale Hamas asupra Israelului cu doar câteva zile înainte ca atacurile de mare anvergură de sâmbăta 7 octombrie să aibă loc. 

Conform The New York Times, pe 28 septembrie a fost emis primul avertisment care a indicat un risc crescut de violență și posibilitatea unor lovituri cu rachete din partea Hamas asupra Israelului, pentru mai multe zile.

Pe 5 octombrie, așadar cu doar două zile înainte ca Hamas să-și efectueze atacul, a fost emis un al doilea avertisment despre o probabilitate crescută de violență din partea grupării militante. 

Potrivit CNN, unele surse sugerează că situația dintre Israel și Hamas a fost văzută ca fiind una neobișnuită, astfel că CIA nu a considerat că rapoartele au o semnificație deosebită pentru factorii de decizie politică și avertismentele nu au ajuns la biroul președintelui Joe Biden sau a înalților oficiali de la Casa Albă. 

Mai mulți oficiali americani – citați la adăpostul anonimatului de The New York Times – au descris rapoartele ca fiind similare cu alte rapoarte de informații din cursul anului despre posibilitatea escaladării violenței palestiniene.

Conform publicației americane, agențiile de informații au dat prioritate altor amenințări internaționale, cum ar fi cele din Rusia, Iran și China, ceea ce ar putea explica în parte lipsa de atenție pentru informațiile primite despre posibilele atacuri ale Hamas. 

E firesc acum, în condițiile actuale, să fie făcute publice îngrijorările cu privire la procesul de comunicare în cadrul comunității de informații din SUA și prioritizarea amenințărilor. 

Presa a relatat că și oficialii israelieni au avut informații despre creșterea activității Hamas, dar nu au ordonat alerta maximă după ce și Egiptul a avertizat (detalii AICI), de asemenea, Israelul, cu privire la un posibil atac mare al Hamas cu aproximativ trei zile înainte de a avea loc – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.