Războiul Stelelor, sezonul ”Gaza și Liban”: Israelul pune laserele pe rachetele teroriștilor Hamas și Hezbollah!


Războiul Stelelor, sezonul ”Gaza și Liban”: Israelul pune laserele pe rachetele teroriștilor Hamas și Hezbollah!

Israelul lucrează de ani de zile la perfecționarea sistemului de protecție antiaerian Iron Beam, ale cărui laserele de înaltă energie sunt destinate să distrugă rachetele, proiectilele și dronele cu care ar putea fi atacat. Pentru prima dată după sesiunile de testare și antrenament, Forțele de Apărare ale Israelului ar putea folosi sistemele de lasere în perioada următoare, împotriva rachetelor Hamas și Hezbollah, în contextul răspunsului Israelului la atacurile organizațiilor teroriste. 

În urmă cu aproape zece ani, Israelul a prezentat proiectul unui sistem antiaerian numit Iron Beam la un târg de arme din Singapore. Laserele de înaltă energie sunt destinate să distrugă rachete mici, drone sau obuze de mortier, ducând confruntările militare convenționale în zona unui adevărat episod din ”Star Wars”.

Sistemul de apărare Iron Beam este conceput ca un supliment și parțial ca un înlocuitor pentru sistemul de apărare „Iron Dome” care este utilizat în prezent cu succes. Cu „Cupola de fier”, armata israeliană respinge rachetele inamice de la Hamas din Gaza sau de organizația șiită Hezbollah din Liban. Israelul a investit masiv în sistemul „Iron Dome”, care a fost dezvoltat în 2007 după ce Libanul a atacat Israelul cu rachete Katyusha, și este folosit acum pentru a proteja orașele mai mari. În cel mai recent atac terorist al său, Hamas a tras câteva mii de rachete pentru a suprasolicita sistemul Iron Dome. Există diferite rapoarte despre numărul de rachete Hamas lansate numai în prima zi, aprecierile variind între 2000 la 5000 de sisteme explozive.

În timp ce „Iron Dome” își dovedește în prezent eficacitatea în fiecare zi, cu rate de anihilare de peste 90%, în funcție de scenariu, nu este deocamdată clar cât de eficient se va dovedi „Iron Beam”. Raza de acțiune a armei de apărare cu laser este declarată a fi de la câteva sute de metri până la șapte kilometri, mult sub „Iron Dome”, ale cărei rachete interceptoare zboară până la 70 de kilometri. Iron Beam este conceput pentru a elimina amenințările care sunt prea aproape pentru sistemul Iron Dome.

Ambele sisteme de apărare sunt dezvoltate de compania israeliană de apărare Rafael. Cea mai mare companie americană de apărare Lockheed Martin a participat la proiectul „Iron Beam” la sfârșitul anului 2022, cu scopul de a dezvolta arme laser și mai eficiente, cu performanțe mai mari.

Experții vorbesc despre „Raza de fier” ca fiind un sistem de arme cu laser de înaltă energie din clasa de 100 de kilowați. De asemenea, se spune că poate distruge roiurile de drone. Avantajele în comparație cu „Iron Dome” sunt un cost mult mai mic, o aprovizionare teoretic nelimitată de muniție și costuri de operare mai mici. Și aici, însă, informațiile variază considerabil. Se pare că o lansare cu laser costă de la câțiva dolari până la 2.000 de dolari atunci când totul este luat în considerare, față de 20.000 de dolari până la 150.000 de dolari per rachetă de interceptoare Iron Dome, dar există și dezavantaje: fasciculul laser trebuie să urmărească cu precizie obiectul care urmează să fie distrus în aer pentru câteva secunde și să producă prin ardere o gaură cu o precizie maximă, ca un electrod de sudură. Ceea ce nu este deloc o sarcină ușoară în condițiile în care vremea joacă și ea un rol important, ploaia și ceața încetinind utilizarea fasciculelor laser. Potrivit experților, „Iron Beam” va fi întotdeauna doar un plus, dar niciodată un sistem antiaerian complet independent. 

Cu proiectul „Iron Beam”, Rafael nu este singura companie de apărare care lucrează la arme cu laser. Cercetările asupra tehnologiei se desfășoară în întreaga lume. În Germania, de exemplu, Rheinmetall și filiala germană a marelui grup de rachete ghidate MBDA sunt active în acest domeniu de ani de zile. MBDA și Rheinmetall au finalizat recent un test cu peste 100 de lovituri de probă pe fregata 124 „Sachsen”. Aceasta implică un sistem de arme cu laser pe o navă de război care ar putea fi folosit și pentru a se apăra împotriva dronelor sau a atacului bărcilor cu motor. În august 2022, Bundeswehr a folosit cu succes o armă laser într-un test pe o navă de război germană, pentru prima dată în istoria sa. Mai mult, la mijlocul anului 2022, MBDA a prezentat o armă laser mică, portabilă, care ar putea, de exemplu, să taie gardurile de sârmă ghimpată sau să dezactiveze senzorii în câteva secunde.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.